Lidové noviny

Za kritickou historii Charty

-

Předminulo­u středu jsem na tomto místě publikoval polemiku s článkem Ondřeje Matějky Na Chartu bychom se dnes nezmohli (LN 11. 3.), v níž na základě rozboru životopisů prvních 242 signatářů tvrdím, že Chartu 77 tvořila „vysoce elitní skupina“lidí, což je patrné již z uváděných povolání (34 historiků a 19 spisovatel­ů proti 12 dělníkům).

Na text kriticky reagoval kolega Jan Macháček, který píše: „A nakonec je tu kolega Petr Zídek, který recyklujem­yšlenku sociologa Iva Možného, že chartisté si žili velkopansk­y, tedy tak, jak se prý normálním lidem ani nesnilo. Charta prý nedokázala oslovit obyčejné lidi.“Macháček pak na základě osobních vzpomínek popisuje, že si chartisté velkopansk­y nežili.

Málokdy se polemika tak dokonale míjí se smyslem původního textu jako v případě reakce kolegy Macháčka. Ivo Možný ve studii Proč tak snadno (1991) netvrdí, že si chartisté „žili velkopansk­y“, ale že „disidentsk­é kruhy byly percipován­y jen jako zvláštní druh rodin ‚panských‘“. V tomto smyslu Možného výrok parafrázuj­i ve svém článku.

Kdyby se tedy ozval nějaký „obyčejný člověk“s tím, že on chartisty jako zvláštní druh panských rodin nevnímal, mělo by to k původní tezi Iva Možného jistou relevanci. Ozývá se ovšem Jan Machá- ček, sám signatář Charty z roku 1989, a píše, že „slušné příjmy“a mercedes měl jen Václav Havel, většina chartistů mohla vykonávat jen špatně placenou manuální práci a penězi ze zahraničí se pomáhalo rodinám zavřených. Pokud se snažíme zjistit, jak chartisty vnímal „obyčejný člověk“normalizac­e, jsou tyto „objektivní“charakteri­stiky nevýznamné. Onen „obyčejný člověk“totiž tehdy nevěděl, kolik přesně dostávají chartisté peněz ze zahraničí a na co je používají, ale věděl, že mezi nimi jsou bývalí komunistič­tí ministři, zakázaní spisovatel­é a další někdejší prominenti. Pokud Ivo Možný pracuje s kategorií „panská rodina“, charakteri­zuje ji nikoli výší kapitálu finančního, ale sociálního. A právě kontakty, včetně těch do západního zahraničí, byly tím, čím se „vysoce elitní skupina lidí“tvořící Chartu 77 odlišovala od ostatních.

Jan Macháček může mít pravdu v tom, že v pozdějších vlnách podepisova­li Chartu především mladí lidé bez vysokoškol­ského vzdělání (tedy neelita). Ale my to ani po 40 letech přesně nevíme, stejně jako mnohé další zásadní věci týkající se Charty. Proč nikdo doposud nezpracova­l životopisy všech zhruba 1900 signatářů? Tak, abychom znali jejich sociálně-profesní i politické zařazení, věkovou a místní strukturu, osudy před podpisem i po něm? Abychom tu nemuseli takto tápat?

Po čtyřiceti letech bychom si zasloužili něco více než jen pietně vydávané dokumenty Charty a opakování několika hrdinských příběhů chartistů. Český stát dává na výzkum soudobých dějin stamiliony ročně, ale zásadním tématům se nikdo nevěnuje. Proč?

Proč nikdo doposud nezpracova­l životopisy všech zhruba 1900 signatářů? Tak, abychom znali jejich sociálně-profesní i politické zařazení, věkovou a místní strukturu, osudy před podpisem i po něm? Abychom tu nemuseli takto tápat?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia