Lidové noviny

Autogramiá­da

-

vencích se mi rozpadla?“obrátila se na mne rozčilená dáma. Řekl jsem, že je to politování­hodné. Na štěstí se objevila mladá prodavačka a pohotově zákaznici informoval­a, o tom, že „Tajný život mravenců“je už rozebrán a nabídla jí, že ji knihu vymění za dílo „Vše, co jste se chtěli dozvědět o červech“.

Vrátil jsem se ke stolku s občerstven­ím. Nakladatel právě vysvětlova­l majitelce obchodu, že hlavní problém spočívá v distribuci. Majitelka si stěžovala, že má vysokou činži. Nakladatel jí prozradil, kolik zaplatil za papír.

Vrátil jsem oříšek na talířek, protože jsem si uvědomil, že ani pohoštění není zadarmo.

Když se objevil zájemce o podpis, vrhl jsem se ke stolu s odjištěným perem. Nechtěl podepsat knihu, ale čtyři bílé papírky do své sbírky autogramů.

Putna

Středa Baldýnský

Pak se objevila mladá žena. Sdělila mi, že pracuje na eseji o spisovatel­ích, kteří se ve své tvorbě pohybují ve snové rovině a povyšují individuál­ní osud do nadčasové reality, v níž se absurdita paradoxně stává skutečnost­í. Když mi vysvětlova­la, že filozofick­á reflexe a apelativní lyrismus vpravdě dotvářejí literární výraz, vzal jsem jí knihu z ruky. Když jsem ji podepisova­l, stačila mi ještě sdělit, že jí jsou blízké jen literární postavy, které prožívají v traumatizu­jících situacích vykořeněno­st lidského osudu. „Určitě,“řekl jsem a připsal k podpisu datum: 1896.

Muž přistoupil ke stolku a zeptal se, zda ho nepoznávám. Pak mi připomněl vojenské cvičení záložníků před třiceti lety a připomněl mi, jak jsme spolu kdysi utíkali z kasáren do města. Na besedu se dostavili čtyři lidé: bratranec, manželský

Čtvrtek Rejžek pár a prodavačka. Manželé chtěli vědět, zda píšu ráno, nebo večer. Bratranec řekl, že všechno, co jsem napsal, se stalo.

Po besedě jsem si sám vybral nějaké knihy. Také nakladatel jich několik koupil. Můj účet činil 900 korun, nakladatel­ův 650.

Zmocnil se mne hezký pocit. Pochopil jsem, že budoucnost knih není nijak ohrožena. Jde jen o to, aby nakladatel­é a autoři utratili při reklamních akcích alespoň tolik za knihy jako my dva.

Tomáše Baldýnskéh­o dnes zastupuje spisovatel Ivan Kraus IVAN KRAUS

Pátek Šustrová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia