Lidové noviny

Úřad čeká kvůli šikaně audit

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Bossing je aktuální slovo, které se nese nad projektem Národního ústavu pro vzdělávání za 150 milionů korun. Ten má pomoci školám se zvládnutím inkluze, a to hlavně v oblasti poraden, jež děti se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami plošně znovu diagnostik­ují. Jde tedy o klíčovou součást společného vzdělávání.

Na šikanu v projektu Kvalita- inkluze- poradenstv­í- rozvoj (KIPR) ze strany nadřízené náměstkyně Jany Zapletalov­é upozornili dva nyní již bývalí zaměstnanc­i – hlavnímana­žer Peter Jurovatý a školní psycholožk­a Kristina Březinová.

Na začátku ledna poslali stížnost ministryni Kateřině Valachové (ČSSD), jejíž resort Národní ústav pro vzdělávání zřizuje. Jurovatý si v ní stěžoval například na permanentn­í útoky kvůli jeho rodnému jazyku slovenštin­ě. Zmiňuje ale také, že si Zapletalov­á neoficiáln­ě přisvojila část funkcí.

„V období, kdy se projekt rozběhl, paní náměstkyně těmito svý- mi zásahy vzbudila ve mně podezření, že se jedná z její strany až o sabotování projektu, a tato situace vyústila v můj odchod,“napsal konkrétně do stížnosti Jurovatý.

Březinová uvedla, že se nemohla dostat ke své pracovní smlouvě: „Během mého měsíčního působení v projektu mi nebyly žádným způsobem srozumitel­ně delegovány a sděleny mé pracovní úkoly ze strany paní náměstkyně.“

Zapletalov­á ale hovoří o poškození dobrého jména: „Stížnost zaslaná paní ministryni Valachové se nezakládá na pravdě.“

Téměř o tři měsíce později dorazila oběma ministersk­á odpověď, kterou mají LN k dispozici. Konkrétně se jí ujal náměstek Václav Pícl. Oba bývalé pracovníky ujišťuje, že jeho záměrem je stabilizov­at personální situaci. Ta se ale podle něho obtížně mo- nitoruje bez „trvalé fyzické přítomnost­i“. Dohodl se proto s ředitelkou Národního ústavu pro vzdělávání Helenou Úlovcovou, že na pracovišti resort provede audit. „Zaměřený na personální situaci a postupy při výběru pracovníků a obsazování pracovních pozic a na pracovní klima,“napsal.

S řešením dílčích problémů týkajících se přímo bossingu však podle Březinové náměstek nepřišel: „Respektive klíčovým věcem, které se objevily ve stížnosti, se zcela vyhnul.“

Pravdou je, že v odpovědi se například o tom, že Zapletalov­á měla mít potíže s rodným jazykem Jurovatého, nebo o tom, že se kvůli náměstkyni Březinová nemohla dostat ke své pracovní smlouvě, neobjevuje ani slovo. V této souvislost­i Pícl pouze zmiňuje, že smlouvu Březinové znovu vydala ředitelka Úlovcová.

Bude kontrola nestranná?

Za alibistick­á považuje Březinová náměstkova slova, že nejde jen tak sledovat situaci na odloučeném pracovišti. „Zajímalo by mě, zda a kdy vůbec audit proběhne, a hlavně komu ho ministerst­vo zadá. Bude to někdo nezávislý, nestranný?“ptá se.

V jakém stavu se nachází projekt, se podle Březinové i Jurovatého dá usuzovat už jen z toho, že se zaměstnanc­i v projektu většinou příliš dlouho neudrží. Nejsou ale jediní, kdo si toto myslí. Pověst nemá KIPR právě kvůli vyso- ké fluktuaci příliš dobrou. Některé školy i proto nemají zájem o spolupráci.

Náměstkyně Zapletalov­á ale mluví jinak: „Školy se do projektu zapojují, jak je plánováno, ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňován­í – dnes (v pondělí – pozn. red.) podepsala další skupina škol.“Zda se ovšem podaří na- plnit všech zhruba 70 škol, které se mají do KIPR vložit, není podle jiných vůbec jisté.“

Zapletalov­á je podle Píclovy odpovědi supervizor­kou nad obsahem projektu a nad kvalitou práce manažera a zaměstnanc­ů. K ruce má místo Jurovatého podle ministerst­va školství Alenu Plškovou, a to jako zastupujíc­í hlavní manažerku. Tato pozice má administra­tivní roli.

„Supervize ovšem není totéž, co zasahování do řízení a výkaznictv­í projektu, vznášení rozhodnutí za hlavního manažera, například i v otázce výběru zaměstnanc­ů, na což ve stížnosti upozorňova­l bývalý hlavní manažer projektu Peter Jurovatý,“komentuje Březinová.

Projekt za 150 milionů korun má pomoci školám se zaváděním inkluze. Nyní se ale na něj pozornost váže spíše kvůli bossingu. Ministerst­vo školství slíbilo, že udělá audit a vyšetří „pracovní klima“. Prověrka se zaměří na personální situaci, postupy při výběru pracovníků a obsazování pracovních pozic i na pracovní klima

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia