Lidové noviny

Zemanův boj o Hrad: dceru střídá manželka

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA V kampani před první přímou volbou prezidenta stála Ivana Zemanová v ústraní. V tažení svého muže se nechtěla angažovat. Návrat do vrcholné politiky proto Miloš Zeman oslavil v roce 2013 polibkem s dcerou Kateřinou. Snímek jejich objetí se stal symbolem triumfu, který Zemana vynesl z hlubokých lesů Vysočiny až na Pražský hrad. Tehdy devatenáct­iletá studentka v kampani nahradila matku a sehrála roli „tajné zbraně“, jak ji sám Zeman označil. Tvrdil, že mu výrazným způsobem pomohla k úspěchu.

Nyní se prezident chystá obhájit mandát. Je tedy logické předpoklád­at, že by opět mohl využít podpory své dcery. Má to ale háček. Kateřina je v současnost­i v zahraničí. Jak vyplynulo ze zjištění LN, navštěvuje prestižní britskou University College of London, na níž studuje antropolog­ii (věda o člověku). Vybrala si tedy obor, který její otec nemá rád.

Do zahraničí byla tak trochu „uklizena“poté, co se o ni nadměrně zajímal bulvár. Proto se zřejmě nedá očekávat, že by ji otec opět vystavil zvýšené pozornosti zapojením do volebního boje. „Bude záležet na samotné dceři, jak a jakou formou vysloví podporu,“říká k tomu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman sice řekl, že klasickou kampaň nepovede, nahrazují mu ji však výjezdy do krajů. Pokud zůstane Kateřina v ústraní, může se stále opřít o podporu své ženy. První dáma ho doprovází při návštěvách regionů. „Stejně jako pan prezident bude nadále paní Ivana Zemanová plnit své pracovní povinnosti,“potvrzuje Ovčáček.

Zeman má kolem sebe i další ženy připravené pomoci. V minulé volbě ho podpořila poradkyně Marie Benešová (bývalá nejvyšší státní zástupkyně). A do týmu by se mohla připojit i šéfka Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková.

Prezidento­va dcera Kateřina odešla studovat do zahraničí před několika lety. Nejprve pobývala ve Skandinávi­i, nyní je v Londýně. Poté, co její matka Ivana odmítla roli vminulé prezidents­ké kampani, se Kateřina stala hlavní ženskou tváří týmu Miloše Zemana. Bulvární média ji překřtila na „první dceru“a z Kateřiny udělala „Kate“, po vzoru manželky britského prince Williama Kate Middletono­vé. Přílišný zájem bulváru byl ale nakonec tím, co vedlo k útlumu veřejných aktivit Zemanovy dcery a jejímu odchodu za hranice. Zřejmě poslední kapkou bylo zveřejnění snímků z erotické párty, které se tehdy devatenáct­iletá slečna zúčastnila.

Antropolog­ie, kterou si pro další studia vybrala, je oblíbeným terčem Zemanova posměchu. „Bohužel, antropolog jde většinou po absolvován­í na úřad práce,“opakuje Zeman často. Zřejmě i kvůli tomu, že k jeho velkým kritikům patří kulturní antropolog Martin C. Putna, jehož prezident odmítl jmenovat profesorem. Zeman je každopádně velkým zastáncem technickéh­o vzdělávání, humanitní obory často kritizuje jako neperspekt­ivní.

Islámský strašák

Zatímco v předchozí kampani se držela v pozadí, nyní je první dáma Ivana se svou rolí smířena. Podle informací LN se nedá čekat, že by se zapojila do klasické kampaně, kterou Zemanovi příznivci povedou prostředni­ctvím spřízněné Strany práv občanů a spolku

Zemanovy ženy pojí odpor k migraci

Přátelé Miloše Zemana. Získávat kladné body ale bude svými aktivitami vycházejíc­ími z role manželky prezidenta. Kromě charitativ­ních projektů se věnuje roli žen v armádě nebo propagaci sebeobrany. V době, kdy její manžel hovořil o nebezpečí islámské migrace a vyzýval občany ke zbrojení, si například udělala zbrojní pas. Pořádá také ženské střelecké soutěže. „Ochrání mě před teroristy,“říká k tomu Zeman.

Údajná islámská hrozba je tématem, které prezidenta spojuje s dalšími ženami, na něž by se mohl v kampani spolehnout. Šéfka ERÚ Alena Vitásková kandidoval­a do Senátu za hnutí Úsvit. To se Zemanem sdílí kritický názor na migraci. V zákulisí se hovoří o tom, že by Vitásková mohla posílit volební tým hlavy státu. „V jeho přípravném týmu prozatím nejsem, moje funkční období (v čele ERÚ) končí v červenci,“řekla nedávno LN.

Spor o petice

Zemana podporuje také někdejší šéfka sociálněde­mokratický­ch žen Jana Volfová, která je v současnost­i místopředs­edkyní Bloku proti islámu. Pro jeho opětovnou kandidatur­u už začala sbírat podpisy pod petici. Dostala se tím do sporu s šéfem Strany práv občanů Janem Velebou. Podle něj začala příliš brzy. V době, kdy spustila svou akci, totiž ještě neplatila novela zákona, která upravuje náležitost­i petičních archů.

Prezident se v cestě za obhajobou pětiletého mandátu může spo- lehnout i na jednu ze svých hlavních poradkyň – právničku a bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Někdejší ministryně spravedlno­sti v úřednické vládě Jiřího Rusnoka Zemana hlasitě podporoval­a už když se vracel z Vysočiny a rozjížděl kampaň, která ho vynesla na Pražský hrad. Komentář k prezidents­ké volbě čtěte na straně 10

 ?? První dáma podpoří manžela před volbami. FOTO ARMY. CZ ?? Už „zbrojí“.
První dáma podpoří manžela před volbami. FOTO ARMY. CZ Už „zbrojí“.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia