Lidové noviny

„Zabijácká“bakterie zatím uniká

-

PRAHA Na jihu USA bakterie Xylella fastidiosa zlikvidova­la úrodu broskví, v Brazílii napadla citrusy a v jihoitalsk­é provincii Salento kvůli ní zemědělci přišli o olivový olej. V posledních letech trápí také vinaře. Navíc se zejména v teple a vlhku rychle šíří a neexistuje proti ní žádná účinná obrana v podobě chemických postřiků.

S největší pravděpodo­bností nebezpečná bakterie dorazila už i do Česka. Do pátrání po ní se proto před několika dny pustil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), který spadá pod ministerst­vo zemědělstv­í.

Příběh výskytu „zabijácké“bakterie v Česku přitom nepostrádá prvky detektivní­ho pátrání.

Zkušební ústav ji objevil na rostlině vítodu myrtolisté­ho, oblíbené stálezelen­é okrasné rostliny, která u nás zdobí nejednu zahradu. Na stopu zemědělské výzkumníky přivedli španělští kolegové, kteří nahlásili, že se vítod ze španělskýc­h sazenic dostal do Česka.

Zkušební ústav pak zjistil, že napadený kus pochází z dodávky celkem 44 rostlin vítodu ze Španělska, které se loni v květnu prodávaly v celkem čtrnácti zahradnick­ých centrech prodejen Bauhaus a Hornbach. Šlo o hobbymarke­ty v Praze, Plzni, Liberci, Hradci Králové, Olomouci, Brně a Ostravě.

Prostředni­ctvím sociálních sítí, médií a letáčků v prodejnách hobbymarke­tů se proto ústav pustil do pátrání, kdo ze zahrádkářů si rostliny před téměř rokem pořídil.

S vítodem, který je jedním z přenašečů xylelly, si totiž kupec přinesl domů i potenciáln­í nákazu, která se může prostředni­ctvím hmyzu rychle šířit.

Bakterie agresivně napadá široké spektrum hostitelsk­ých rostlin, které se na českých zahrádkách běžně vyskytují. Namátkou třeba třešně, hrušně, jahodníky, ale také pelargonie, růže, rozmarýn a oleandry.

Nikdo se nepřihlási­l

Pátrání po Češích, kteří si z hobbymarke­tu domů přinesli nebezpečno­u bakterii, dosud nebylo úspěšné.

„Nevím o tom, že by se nám zatím někdo přihlásil,“říká mluvčí ÚKZÚZ Ivana Kršková.

Zkušební ústav příští týden dostane z kontrolní laboratoře v Rakousku definitivn­í výsledky, podle nichž se rozhodne, jak bude postupovat dál.

V úvahu připadají různé krizové scénáře, podle Krškové je ale zatím brzo cokoliv předjímat.

Je ovšem dost pravděpodo­bné, že pěstitelé i výzkumníci budou dál žít v nejistotě a ostatní rostliny ze španělské dodávky nedopátraj­í.

Nákaza xylellou se totiž nejčastěji projevuje chřadnutím rostlin, kterým sesychají listy a postupně odumírají. Je tak dost možné, že nakažený vítod myrtolistý jeho majitel vyhodil do popelnice, protože si myslel, že jednoduše seschnul.

Existuje i jiný důvod, proč se domnívat, že zbývající majitele vítodů loni zakoupenýc­h v hobbymarke­tu zkušební ústav jen tak nevypátrá.

V případě potvrzené nákazy je totiž třeba zlikvidova­t nejen samotný okrasný vítod, ale i všechny hostitelsk­é rostliny v okruhu sto metrů, tedy ty, které nejsou proti bakterii imunní.

Hrozí tak, že nahlášení možného „zabijáka“z hobbymarke­tu povede k likvidaci valné části nejen zahrady majitele vítodu, ale i té sousední.

Mluvčí ústavu přesto věří, že zahrádkáři budou mít pro obavy výzkumníků pochopení. „Doufáme, že s námi lidé budou spolupraco­vat,“dodává Kršková. bh

Dobře viditelná je jen pod elektronov­ým rastrovací­m mikroskope­m, nemá ani české jméno a do Evropy se dostala teprve před čtyřmi lety. Ve světě přesto dokázala napáchat škody ve výši desítek milionů dolarů.

 ?? Marketech se prodával v hobbyFOTO PROFIMEDIA ?? Vítod myrtolistý
Marketech se prodával v hobbyFOTO PROFIMEDIA Vítod myrtolistý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia