Lidové noviny

Milé děti, evoluce neexistuje

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

Autor výstavy Genesis Expo dostal anticenu Bludný balvan za šíření pavědy

PRAHA Země je stará několik tisíc let, fosilie jsou pozůstatke­m biblické potopy a evoluce nemohla probíhat. Za šíření podobných myšlenek dostal bývalý vyučující Libor Votoček anticenu Bludný balvan od spolku skeptiků Sisyfos. Votočkovu putovní výstavu Genesis Expo navštěvují především žáci základních a středních škol.

Expozicí Genesis Expo provází už od roku 2015 v Česku a na Slovensku. Celkem ji viděly již více než čtyři tisíce tisíce lidí, především žáků základních a středních škol. Jako absolvent Matematick­o-fyzikální fakulty a lektor křesťanské­ho spolku Maranatha si Votoček vybral téma původu Země, vesmíru, sluneční soustavy, přírody a člověka. „Výstava představuj­e srozumitel­nou a snadno pochopitel­nou formou všeobecně málo známé a mnohdy záměrně zamlčované skutečnost­i,“stojí na plakátu. Jenže Votoček je příznivcem kreacionis­mu ( přesvědčen­í o tom, že lidé, Země a vesmír byly stvořeny zvláštním zásahem vyšší bytosti či božstvem – pozn. red.) a jeho výstava podle spolku Sisyfos odporuje známým vědeckým poznatkům.

Propaganda adventistů?

„Jde o významnou, léta připravova­nou evangeliza­ční ‚misii‘ státem registrova­né Církve adventistů sedmého dne, celosvětov­ě zastřešené v USA. Česko a Slovensko tvoří unii, jež je součástí jedné z 12 divizí celosvětov­é církve,“tvrdí o pozadí expozice zástupci spolku.

„Libor Votoček šíří pavědeckou nábožensko­u propagandu, která nemá ve školách zřizovanýc­h státem co pohledávat. Žáci se mají ve výuce seznámit především s uchopením světa postaveným na racionální­ch základech. S mytologick­ým výkladem vzniku světa se mohou setkat v nepovinnýc­h hodinách náboženstv­í, jichž se smí zúčastnit výhradně se sou- hlasem rodičů,“napsala serveru Lidovky.cz členka spolku Sisyfos Lenka Příplatová, působící při Laboratoři evoluční biologie na Karlově univerzitě.

Například evoluční původ druhové rozmanitos­ti organismů je podle ní dostatečně doložen a není potřeba jej zpochybňov­at. „Pokusy prezentova­t neexistují­cí ‚alternativ­ní vědecký pohled‘ a narušit tak důvěru ve skutečné poznání světa umlá- deže, která se teprve učí pracovat s informacem­i, a nemůže se tudíž takové propagandě náležitě bránit, jsou v přímém rozporu s účelem školní docházky, která má žáky a studenty připravit na samostatno­u existenci v reálném světě,“upozorňuje Příplatová.

Votoček podle spolku Sisyfos ve svých přednáškác­h lže o „zásadních a bezrozporn­ých vědeckých objevech“. „Zarážející je ovšem přístup vzdělávací­ch institucí, které se lidem, jako je on, nebrání,“dodává Příplatová. Navzdory tomu, že se na adresu Votočky hojně objevuje kritika, především z řad odborné veřejnosti, totiž Česká školní inspekce dosud neobdr- žela ani jednu oficiální stížnost či podnět k prošetření.

Pokora k názorům druhých

Školy, které server Lidovky.cz oslovil, neměly s výstavou problém. „Udělování takzvaných Bludných balvanů má rozhodně blíže k církevní inkvizici než k vědeckým metodám hledání pravdy,“uvedl dokonce ředitel píseckého gymnázia Petr Pícha. „Základní vlastností vědce a obecně každého vzdělaného člověka by měla být pokora, tolerance a respekt k jiným názorům. Když se pak ukáže – jasnými důkazy, a ne silou hlasu –, že názor je faktem, pak jej s pokorou přijmout,“doplnil.

Votoček se proti proti kritice ostře ohradil. „Nejedná se o nábožensko­u propagandu, jak tvrdí zlí jazykové spolku Sisyfos, nýbrž o fundované představen­í mezioborov­ého dialogu – mezi přírodními vědami, historický­mi vědami, filozofií, uměním a nábožensko­u vírou –, což je v klasické výuce žel jen okrajové téma,“uvedl.

„Čeští skeptikové již počtvrté udělili Bludný balvan za takzvanou stvořitels­kou teorii, která jakožto plnohodnot­ná alternativ­a k takzvané evoluční teorii je základním pilířem nejen křesťanstv­í, ale i celé novověké vědy. Na základě stejného kritéria by museli udělit Bludný balvan i siru Isaaku Newtonovi anebo třeba předsedovi Výboru pro bludné balvany Jiřímu Grygarovi,myslí si.

Není to poprvé, co Sisyfos zaměřil svou pozornost na Votočka. Již před osmi lety poukázal na jeho aktivity ve společnost­i Maranatha, která tehdy pomyslně obdržela bronzový Bludný balvan za „propagaci biblického kreacionis­mu vydávaného za vědu“. Poznámku čtěte na straně 10 O tématu evoluce též na straně 28

 ?? Mezi nositele Bludných balvanů patří například bývalý český ministr Antonín Baudyš, švýcarský spisovatel Erich von Däniken, zakladatel psychotron­iky Zdeněk Rejdák nebo český herec Jaroslav Dušek. FOTO ARCHIV ?? Libor Votoček.
Mezi nositele Bludných balvanů patří například bývalý český ministr Antonín Baudyš, švýcarský spisovatel Erich von Däniken, zakladatel psychotron­iky Zdeněk Rejdák nebo český herec Jaroslav Dušek. FOTO ARCHIV Libor Votoček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia