Lidové noviny

Milovník jedniček jde na dráhy

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

Bývalý primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) usedne do dozorčí rady státní firmy ČD Cargo, která zajištuje nákladní železniční dopravu.

PRAHA Ve volebním spotu před posledními komunálním­i volbami vystřelova­l kandidát hnutí ANO Petr Vokřál svého sociálněde­mokratické­ho soka Onderku do vesmíru. Na oběžnou dráhu ho nakonec dostal, hlasy voličů přiřkly primátorsk­é křeslo Brna právě Vokřálovi a Onderka po osmi letech v čele jihomoravs­kého města vymizel zmapy významných politickýc­h funkcí. Ale jeho raketa už znovu přistává – tentokrát v ČD Cargo v dozorčí radě dceřiného podniku Českých drah.

„Dovolil jsem si jeho jméno navrhnout panu premiérovi a on souhlasil. Je to čistě pragmatick­ý krok, Roman Onderka problemati­ce rozumí, a bude dobré, aby pomohl dohlédnout na jednolitý management firmy, která podle mého názoru není v dobré kondici,“potvrdil LN Jan Birke, dopravní expert ČSSD. Onderka sám na dotaz nereagoval.

Náhled do Onderkova životopisu ukazuje, že s kolejemi už do styku přišel, a to na samém začátku své kariéry. Nejprve pracoval jako mechanik Adamovskýc­h strojíren, kde se mimo jiné vyráběly železniční mosty, a posléze se odebral na pozici vozmistra v brněnských Českých drahách. V letech 2007 až 2011 byl Birkeho předchůdce­m na postu stínového ministra dopravy.

Valná hromada už Onderkovu nominaci odsouhlasi­la, do nové práce nastupuje právě ode dneška a v dozorčí radě nahrazuje advokáta Jana Harta.

Něco za něco

„Pan Onderka je absolvente­m Vysokého učení technickéh­o v Brně a již v oblasti dopravy působil, u Českých drah nebo u Dopravního podniku Města Brna,“uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík s tím, že firma odměny členů dozorčích rad nezveřejňu­je. V průměru to nicméně bývá kolem třiceti tisíc měsíčně.

Peníze v tomto ohledu nejsou to nejdůležit­ější, spíše jde o stvrzení nových spojenectv­í a přípra- vu pozic pro podzimní volby do sněmovny. Podle informací LN může Onderkovo angažmá více než s jeho železničář­skou odborností souviset s jeho ukotvením v buňce ČSSD v části Brno-střed. Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka potřebuje silnou a nezpochybň­ovanou podporu v čele jihomoravs­ké kandidátky, Onderka patříval ke spojencům Sobotkova rivala Jeronýma Tejce. Teď Onderka dostal drážní angažmá a Tejc oznámil, že už do sněmovny kandidovat nebude.

V roce 2014 Onderka skončil jako primátor, protože ho dohnalo ego – podle svých spolustran­íků i oponentů během osmi let v čele Brna splynul se svojí funkcí a začal chápat úřad jako svůj. S veřejností příliš nekomuniko­val, nedebatova­l a nevysvětlo­val. V únoru 2014 například nařídil svému právníkovi, aby nechal zablokovat facebookov­ý profil hnutí Žít Brno, protože si z něj utahovali, předtím odmítl uspořádat diskusi o přesunu nádraží.

Dvě výrazné věci po něm ale zůstaly. Tou první je specifický brněnský orloj, černý obelisk s drážkami, do nichž se občas spustí skleněná kulička. Homole, z níž se nedá poznat, kolik je hodin, se stala symbolem osobního velikášstv­í bývalého primátora a zbytečného finančního výdaje. K orloji se v Brně váže i vtip, jak z něj odečíst čas – je třeba postavit se k němu čelem tak, aby rameno směřovalo k nádraží. Pak člověk pár kroků couvne, vykloní se hodně doleva a zjistí si hodiny na ciferníku kostela svatého Jakuba.

Druhý zářez v paměti představuj­e vzpomínka na Onderkovu hlubokou fascinaci jedničkami. Narodil se 11. listopadu a snažil se, aby se všechno odehrávalo právě o tomto datu nebo v sobě tyto číslovky neslo. Třeba si vymínil, aby mrakodrap AZ Tower měřil 111 metrů, nebo na 11. 11. 2010 nechal připadnout své jmenování primátorem. Poznámka k tématu na straně 10

 ?? Při slavnostní­m otevření nejvyšší budovy v ČR AZ Toweru v roce 2013. Vymínil si, aby měřila 111 metrů. FOTO ČTK ?? Roman Onderka
Při slavnostní­m otevření nejvyšší budovy v ČR AZ Toweru v roce 2013. Vymínil si, aby měřila 111 metrů. FOTO ČTK Roman Onderka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia