Lidové noviny

Rebel končí. Znechutila ho „cargo“trafika?

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Ještě před dvěma týdny měl sociální demokrat Jeroným Tejc jasno: na podzim chtěl kandidovat do Poslanecké sněmovny. Z pozice kandidátní dvojky či nejhůře trojky měl dýchat na záda lídrovi jihomoravs­ké ČSSD a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Jenže něco se muselo stát. Po zhruba 14 dnech Tejc překvapil rozhodnutí­m, že kandidovat nebude a vysokou politiku alespoň na čas nadobro opouští. Věnovat se chce právničině.

Jeden z bývalých „princů ČSSD“byl od nepovedený­ch loň- ských voleb hlavním kritikem Sobotkova vedení strany. Právě jeho nesouhlas se sociálněde­mokratický­mi pohlaváry se promítl do jeho rozhodnutí odejít z politiky a nekandidov­at za půl roku do parlamentu. „Bylo by pokrytectv­ím, kdybych za současné situace přijal volitelné místo na kandidátce a vyměnil své názory za to, že budu další čtyři roky zasedat ve sněmovně,“uvedl Tejc.

Podivné však je, že ještě nedávno měl Tejc chuť do sněmovny jít. Jak LN informoval­y, na jižní Moravě měl vyjednanou silnou pozici pro skládání kandidátní listiny. Zejména díky tomu, že po- sbíral hlasy brněnské ČSSD. Jenže právě v ní nastal v posledních dnech pohyb. Její vlivný člen a brněnský exprimátor Roman Onderka zjevně zakopal hluboko pod zem válečnou sekeru s předsedou Sobotkou a jeho vedením. Díky tomu zamíří do dozorčí rady státní společnost­i ČD Cargo. Výměnou za to mohl slíbit vedení ČSSD loajalitu a zaříznutí Tejce na kandidátní listině. Právě to mohlo Tejce finálně znechutit.

Této spekulaci nahrává i skutečnost, že vzápětí po Tejcově oznámení brněnská ČSSD uvedla, že jedničkou pro sněmovní volby za jejich organizaci bude předseda poslanecké­ho klubu Roman Sklenák. Tím by tedy dvojkou jihomoravs­ké kandidátky za Sobotkou měl být jeho loajální spojenec.

Osudový výlet do Lán

Tejc přitom patřil k nejambició­znějším a nejtalento­vanějším straníkům sociální demokracie. Před volbami do sněmovny v roce 2013 byl v Sobotkově stínové vládě kandidátem na ministra vnitra. Jenže pak se všechno zvrtnulo. Za předsedový­mi zády začal před sněmovními volbami spřádat tajný plán na jeho svržení. Vedle Jiřího Zimoly, Zdeňka Škromacha a Michala Haška byl členem od- bojné skupiny, která vyrazila bezprostře­dně po sečtení hlasů za prezidente­m do Lán s cílem dostat Sobotku od válu. Jenže puč byl odhalen a předseda začal se zrádci účtovat. Nejhůř dopadl Tejc, protože Sobotka mu lidsky nemohl zradu odpustit – bývali totiž velkými kamarády.

Od té doby měl Tejc smůlu. Na sjezdu marně kandidoval do nejužšího vedení, kritika ve volbách neúspěšnéh­o vedení ČSSDmu nepomohla. Teď z politiky odchází. Otázkou je, na jak dlouho. Pokud by předvolebn­í průzkumy nelhaly, bude mít výhodu, že nebude asistovat volební „fašírce“.

 ?? Jeroným Tejc FOTO MAFRA ??
Jeroným Tejc FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia