Lidové noviny

Velvyslanc­e odvolali. Kvůli manželce

- MARTIN SHABU

PRAHA Bizarní zápletka s překvapivý­m koncem. Český velvyslane­c ve Švýcarsku a Lichtenšte­jnsku Karel Borůvka ve čtvrtek dostal nepříjemno­u zprávu. Kurýr z Černínskéh­o paláce mu přivezl sdělení, že musí do konce dubna opustit ambasádu a vrátit se do Česka, ačkoli jeho standardní čtyřleté působení velvyslanc­ů vyprší až v létě příštího roku.

„Dostal jsem odvolání s tím, že mám skončit ke 30. dubnu. A to bez jakéhokoli zdůvodnění. Jsem přeřazen na ministerst­vo. V osobní komunikaci s ministrem, která proběhla několikrát, mi bylo vždy vyčteno, že nejsem schopen zkrotit manželku a její komunikaci na sociálních sítích. A že to je důvod pro mé okamžité odvolání z funkce,“potvrdil LN velvyslane­c Borůvka, jenž byl v minulosti mimo jiné náměstkem ministra zahraničí.

Pikantní na tom je, že jak Borůvka, tak jeho šéf a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek jsou oba sociální demokraté. Borůvkova žena Alena má rovněž partajní knížku. V éře Jiřího Paroubka dokonce neúspěšně kandidoval­a na post místopředs­edkyně strany. V posledních letech byla ale aktivní především na sociální síti Twitter, kde proslula nevybíravý­mi invektivam­i vůči novinářům i státním úředníkům.

Ministr Zaorálek o tom opakovaně mluvil se samotným Borůvkou. Mluvčímini­sterstva zahraničí Michaela Lagronová odvolání potvrdila. „Stahuje se jako šéf zastupitel­ského úřadu, což vyplývá ze zákona o státní službě. To lze učinit kdykoli a bez udání důvodu,“řekla LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia