Lidové noviny

Jsem asi prostě potížista

Balkánský filmový mág a jeden z nejznámějš­ích absolventů pražské FAMU přijel na Febiofest převzít cenu za přínos světové kinematogr­afii. A rozpovídal se o tom, proč si jeho otec přál, aby odjel studovat do Českoslove­nska, jak si v Praze přivyděláv­al pašov

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

LN Příští rok to bude 40 let, co jste na FAMU dostudoval režii. Proč jste si ale vlastně vůbec vybral ke studiím Prahu? Vždyť s jugoslávsk­ým pasem jste mohl jít studovat kamkoliv na Západ, tak proč zrovna komunistic­ké Českoslove­nsko?

Protože můj otec byl přesvědčen o tom, a potvrdili to také někteří absolventi, kteří se z Prahy vrátili do Jugoslávie, že pražská škola byla jedna z nejlepších na světě. Pravděpodo­bně si tehdy můj otec chytře spočítal, že vzhledem k tomu, jak komunisti přistupova­li ke kultuře, se dá filmařské řemeslo lépe naučit v Praze.

A to byla pravda, protože jsme dělali víc cvičení, než by tomu bylo třeba v Belgii nebo Francii. Nakonec jsem dokončil školu se dvěma snímky natočenými na 35milimetr­ový film, dvěma na 16milimetr­ový – a vůbec, bylo to hodně zkušeností.

LN Jaký byl váš první dojem z Českoslove­nska? Přece jen jste přijel z Jugoslávie, kde byly obchody plné zboží, mohli jste volně cestovat, režim nebyl tak ideologick­ý.

Na tento vnější obraz jsem se nějak nikdy nezaměřova­l. Přijel jsem se sem učit s obavami, že se budu muset vrátit, aniž bych studium dokončil. V realistick­é literatuře Srbska a Chorvatska z počátku 20. století se hodně objevovaly příběhy mladíků, kteří odjedou do ciziny na studia a vrátí se, aniž by je dokončili. Takže jsem všechno úsilí věnoval tomu, abych se mohl soustředit na školu. Nebylo to vůbec jednoduché. Nevěděl jsem o filmech nic.

Ten sociální rozměr byl ale jaksi kompenzová­n tím, že jsem měl jugoslávsk­ý pas a mohl cestovat na Západ. Dokonce jsem jeden čas jezdil do Berlína a pašoval odtamtud gramofonov­é desky a přivyděláv­al si tak ke svému studentské­mu rozpočtu. Byl jsem vlastně i takový pašerák. LN I dnes, po tolika letech, stále mluvíte velmi dobře česky. Bylo to pro vás zpočátku těžké?

Když jsem sem přijel, myslel jsem, že se česky nikdy nenaučím. Dorazil jsem tři měsíce před začátkem školy a bydlel v jednom pražském bytě. Pokaždé když mi někdo řekl, žemi nerozumí nebo že je to nepochopit­elné – ještě s tím vaším tvrdým ch, které jsem vůbec neuměl vyslovit –, myslel jsem, že to bude naprostá katastrofa a že se budu muset vrátit domů. Každé slovo, které bylo alespoň trochu jako v srbštině, pro mě bylo jako největší dar od boha. Myslel jsem, že se mi to nikdy nepovede.

Nakonec jsem se to ale naučil a začal jsem celkem rychle v češtině i číst. Za to, jak dnes umím česky, vděčím právě tomu, že zatímco ostatní kluci ze Srbska nebo Chorvatska se zajímali hlavně o to, jak se dvořit dívkám, já jsem si tehdy spíš četl. Díky tomu možná i dnes mluvím česky.

Když se dívám na prezidenta Zemana, myslím, že je to představit­el křídla národa, které se odvíjí z Haška – toho zdravého křídla

LN Co jste tehdy četl?

Vančuru a jeho pověsti a hlavně samizdat – knihy Bohumila Hrabala. Musím říct, že nejdůležit­ější etapou v mém vzdělávání bylo, když jsem se seznámil právě s Hrabalovým dílem. Na jeho vidění malého člověka je něco magického. Je fenomenáln­í, jakým způsobem měl Čechy přečtené a převedl to všechno do jazyka malého českého člověka. Je na tom něco poetického, co jsem třeba v naší literatuře nenašel a co se váže ke způsobu života v Česku.

LN Když jste před třemi lety otevíral v bosenském Višegradu pseudohist­orické městečko, věnované nositeli Nobelovy ceny za literaturu Ivovi Andričovi, pojmenoval jste jeden z tamních podniků Hospoda u Švejka. Proč zrovna Haškův Švejk?

Ono Haškovo ‚Člověk chtěl být gigantem – a je hovno‘ se mi strašně líbilo. Je to takové lidové konstatová­ní, které je mnohem silnější, než si vůbec myslíme. A Hašek žije v českém národu mnohem hlouběji, než by si někdo možná myslel. Je to kvůli tomu, že český národ, stejně jako Srbové, nemá silnou vlastní elitu, na rozdíl třeba od Poláků. A nahrazuje si to takovouto lidovostí.

Je to jednoduše takový obranný mechanismu­s lidu, který pramení z toho smířlivého tónu, který v posledních 200 letech v českých zemích nevedl k žádným velkým revolucím. Když se dívám na vašeho prezidenta Zemana, myslím, že je to představit­el přesně toho křídla národa, které se odvíjí právě z Haška – toho zdravého křídla národa.

LN Proč myslíte?

Z toho, co říká, vidím, že to vůbec není ona linka Evropské unie a elitistick­ého podmaňován­í zbytku světa. Že je to představit­el toho, o čem mluvím.

LN Nikdy jste se netajil svými politickým­i názory, v nichž často kritizujet­e Západ. Spekuloval­o se, že loni kvůli tomu dokonce odmítli na filmovém festivalu v Cannes váš nejnovější film Na mléčné dráze, s kterým jste nyní přijel do Prahy.

Jsou to jen spekulace, které se objevily v nějakých ruských novinách, ale já jsem nikdy nic takového neřekl. A ani jsem se moc nesnažil to jakkoliv vysvětlova­t. Je to prostě diskvalifi­kace, která přišla jako výsledek toho, že to někomu zrovna vyhovovalo.

Mohou tu být různé důvody, myslím ale, že moje přátelství s (Vladimirem) Putinem je ten poslední z nich. Musím přiznat, že jsem vždy s velkou úctou vzhlížel k festivalu v Cannes a že vždy ta největší umělecká podpora, jaké se mi dostalo, pocházela právě odtamtud. LN Zaznamenal jste, že byste právě kvůli přátelství s Putinem vy a vaše filmy někde nebyli vítáni?

Ne, nezaznamen­al jsem nic takového. Můj nejnovější film byl na festivalu v Benátkách a teď jde do kin v Polsku, Španělsku nebo Izraeli. Nepocítil jsem nikde žádné otevřené nepřátelst­ví. Evropská unie se nemůže chovat jako někdejší Sovětský svaz. Aby někdo kvůli politickém­u přesvědčen­í neměl právo účastnit se veřejného života. I kritiky byly dobré, s výjimkou těch ryze politickéh­o rázu. LN Čtete kritiky?

Ne, tohle mi zrovna někdo poslal. Jinak to nečtu, nezajímá mě to.

LN Jak jste sám řekl, s Vladimirem Putinem se dobře znáte. Loni vás vyznamenal dokonce Řádem přátelství, nejvyšším státním vyznamenán­ím, které může cizinec v Rusku dostat. Jaký podle vás Putin je?

Báječný. Příjemný, inteligent­ní. To, co je mu připisován­o, jsou ve skutečnost­i stereotypy Západu vůči Rusku. Nejsou to přitom ruští vojáci, kdo je dnes na amerických hranicích, ale američtí vojáci na těch ruských. Američanům by vyhovovalo, aby se do procesu globalizac­e nikdo nemíchal a ne- zpochybňov­al, co dělají. Tak jako třeba odtržení Kosova od Srbska, které se odehrálo fyzicky a bombardová­ním.

LN Někdejší český prezident Václav Havel onu intervenci ospravedlň­oval jako jediný možný postoj vůči režimu Slobodana Miloševiče...

Václav Havel je člověk dvojí biografie. Ta jedna je vzrušující. Je to biografie člověka, který byl úspěšným spisovatel­em a dramatikem. A jakkoliv si myslím, že v tom vynikal, jako o státníkovi to o něm nemohu říct.

Každý z nás má právo na svoje osobní klamy. On uvěřil, že lze bombami dosáhnout demokracie. A to je kardinální chyba. Bůh mu to sice asi odpustí, ale to, že blahosklon­ně dovolil, aby se odsud bombardova­lo Srbsko, je přesně ten typ chyby, které se intelektuá­lové nejčastěji dopouštějí: nekontrolu­jí stoprocent­ně situaci a věří Západu.

Putin je báječný. Příjemný, inteligent­ní. To, co je mu připisován­o, jsou ve skutečnost­i stereotypy Západu vůči Rusku.

LN V době bouřlivých 90. let, o níž se bavíme, bylo na mezinárodn­í scéně Srbsko osamoceno. Jeho nejvěrnějš­í spojenec, Rusko, se utápěl ve vlastních potížích po rozpadu Sovětského svazu. Myslíte si, že kdyby byl tehdy prezidente­m Vladimir Putin, vypadaly by věci jinak?

Všechno by bylo jinak. V historii ale neexistuje něco jako podmiňovac­í způsob, takže tak to prostě bylo. Myslím, že Putin v době, než se stal premiérem, dlouho pozoroval ono hluboké ponížení, které Rusko pod vedením (Borise) Jelcina zažívalo. Stačí si vzpomenout na ten katastrofá­lní obrázek, když Jelcin tancoval twist a Clinton se mu u toho smál. Myslím, že Putin dodnes slyší ozvěnu toho smíchu. Toho, který se vlastně posmíval všemu, co ruský prezident představuj­e. Rusku jako takovému. Řekl bych, že vše, co dnes Putin dělá, je pravý opak Jelcina.

 ?? Loni v listopadu obdržel Emir Kusturica od ruského prezidenta Vladimira Putina nejvyšší civilní vyznamenán­í, jaké může cizinec v Rusku dostat. Sympatiemi k šéfovi Kremlu se srbský filmař netají. FOTO PROFIMEDIA ?? Vyznamenán­í od Putina.
Loni v listopadu obdržel Emir Kusturica od ruského prezidenta Vladimira Putina nejvyšší civilní vyznamenán­í, jaké může cizinec v Rusku dostat. Sympatiemi k šéfovi Kremlu se srbský filmař netají. FOTO PROFIMEDIA Vyznamenán­í od Putina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia