Lidové noviny

Exšéf Prazdroje řídí Asahi

- MIROSLAV PETR

Prazdroj a pivovary v dalších čtyřech zemích ovládl japonský koncern Asahi Group Holdings. V čele nově vytvořené evropské skupiny stojí Paolo Lanzarotti, který dříve největší pivovar v Česku vedl.

PLZEŇ, PRAHA Asahi Group Holdings, japonský výrobce piva, lihovin, nealkoholi­ckých nápojů a potravin působící ve stovce zemí světa, nastupuje do Prazdroje. Počínaje dneškem je český pivovar součástí nově vytvořené společnost­i Asahi Breweries Europe Ltd (ABEL).

Za necelých 200 miliard korun (7,3 miliardy eur) získal mateřský koncern Asahi od globálního lídra AB Inbev balík pivovarů, do kterého kromě Prazdroje se značkami Pilsner Urquell, Gambrinus, Kozel nebo Radegast patří také maďarský Dreher, polská společnost Kompania Piwowarska (značky Żubr, Tyskie, Lech), rumunský Ursus a slovenský Topvar (Šariš, Smädný Mních).

„K tomuto okamžiku vedla dlouhá cesta, ale jsme velice rádi, že náš byznys budeme dále rozvíjet ve společnost­i Asahi,“vyjádřil se Paolo Lanzarotti, generální ředitel ABEL a muž, který šéfoval Plzeňskému Prazdroji od roku 2013 do loňska, kdy tehdejšího vlastníka největšího českého pivovaru společnost SABMiller pohltila světová pivovarnic­ká jednička AB Inbev.

Ředitel tehdy, ředitel i dnes

Už tehdy bylo jasné, že se AB Inbev, aby vyhověl antimonopo­lním regulím Evropské komise, zmíněné pětice pivovarů zbaví. Lanzarotti se už tehdy stal šéfem celé skupiny, která byla z AB Inbev vyčleněna.

Poté, co společnost Asahi loni v prosinci nejvyšší nabídkou vyhrála tendr, kterého se mimo jiné účastnila i česká finanční skupina PPF, zůstal exšéf Prazdroje v čele celé skupiny.

Zástupce Prazdroje ani Asahi neuvedli, zda chtějí na dosavadním směřování výroby značek, jako je Pilsner Urquell, Gambri- nus, Kozel nebo Radegast, něco měnit. Podle lidí z branže ani není k zásadním změnám důvod.

„Prazdroj žlutější nebude. Samozřejmě tlak na ekonomiku produkce a snižování nákladů zůstane obdobný, ale ten by tu byl ve vlastnictv­í jakékoliv nadnárodní pivovarské společnost­i,“uvedl například Tomáš Maier, který přednáší na České zemědělské univerzitě v Praze ekonomiku pivovarnic­tví.

Prazdroj s TOP prémiovou značkou Pilsner Urquell je nejdůležit­ější ze zmíněné pětice středoevro­pských pivovarů. Exkluzivní roli nasvědčuje i oficiálně nepotvrzen­á informace, že 60 procent z celé kupní ceny tvoří právě česká aktiva.

První byl Peroni a Grolsch

Japonci už krátce předtím koupili v Evropě od SABMilleru italský Peroni a nizozemský Grolsch a evidentně chtěli své pozice na našem kontinentu ještě posílit.

„V říjnu 2016 společnost Asahi dokončila akvizici bývalých podniků SABMiller v Itálii, Nizozemí a ve Velké Británii, které zahrnují především značky Peroni, Grolsch a Meantime, a nyní jsme k našemu portfoliu přidali i podniky SABMiller ve střední Evropě,“potvrdil včera Ryoichi Kitagawa ze společnost­i Asahi Group Holdings Ltd.

Asahi patří dvanáctá příčka v žebříčku pivovarů na světě a v roce 2015 prodal celkem přes 20 milionů hektolitrů, což odpovídá celkové produkci pivovarů v Česku. Je to dvojnásobe­k množství, které předloni prodal Prazdroj – pokud započítáme i licenční výrobu v Rusku.

Akvizice evropských pivovarů má evidentně pomoci celému koncernu na zdejších trzích, kde měl dosud jen minimální podíl.

Pro Japonce je Prazdroj důležitý i z jiného důvodu – český ležák je na tamním trhu velmi žádaný a Japonci jsou už několik let největším odběratele­m českého chmelu. Sami si tam slavný ležák zkoušejí vyrábět a nyní se dostali k originálu.

Podle lidí z pivovarnic­ké branže by tak nedávalo smysl, kdyby nový majitel začal v Prazdroji drasticky škrtat náklady, jako se to stalo před lety, když belgický Inbev koupil českou pivovarnic­kou dvojku Pivovary Staroprame­n (dnes patří skupině Molson Coors).

Nehrozí ani zavírání pivovarů, k jakému došlo třeba tehdy, když do Česka přišel koncern Heineken. V případě Prazdroje totiž není co zavírat. Spadá pod něj nejprodáva­nější značka Gambrinus a rostoucí Velkopopov­ický Kozel a nošovický Radegast.

Prodeje Plzeňského Prazdroje

Japonci jsou už několik let největším odběratele­m českého chmelu. Sami si tam slavný ležák zkoušejí vyrábět a nyní se dostali k originálu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia