Lidové noviny

V dole Paskov se přestalo rubat uhlí

- STAŘÍČ

V dole Paskov na Frýdecko-Místecku se v pátek přestalo dobývat černé uhlí. Z dolu společnost­i OKD, která je v úpadku, ráno vyfárala poslední směna. Vytěžené uhlí putovalo do úpravny, na dole začíná útlum.

Uhlí se v dole začalo těžit v roce 1964, horníci z něj od té doby vyvezli více než 46 milionů tun uhlí. Společnost OKD končí těžbu v dole Paskov z ekonomický­ch důvodů, těžba se nevyplácí a škodí hospodařen­í celého podniku, který je od loňska v úpadku.

Uzavřením dolu Paskov končí těžba v celé ostravské části někdejšího Ostravsko-karvinskéh­o revíru. Z Dolu Paskov odchází 1030 zaměstnanc­ů. Přes 300 lidí bude v dole dál pracovat na jeho útlumu a 183 horníků přejde do dolů na Karvinsko.

Kromě horníků, kteří vyfárali z poslední směny, ráno na šachtu ve Staříči přicházely desítky dalších zaměstnanc­ů vyřídit si formality při odchodu ze zaměstnání a odevzdat pracovní věci. Mnozí nadávali na bývalé i současné vedení OKD, na politiky i média. Havíři se s kolegy, s nimiž pracovali mnohdy i desítky let, loučili a někteří si před dolem dávali skleničku alkoholu „na lepší bu- doucnost“. Do dolů na Karvinsko přejít nechtěli, zdůvodňova­li to hlavně mizivou perspektiv­ou.

Mnozí z nich už mají novou práci. „Do insolvenčn­í firmy, která nemá žádnou jistotu? Oni můžou 15. dubna zbankrotov­at. Kdo tam půjde? Takže my máme už robotu najitou. Já už v pondělí nastupuju do Tatry,“řekl jeden z horníků. Jiný havíř řekl, že si chce najít práci v cizině, protože v Česku jsou výdělky špatné.

Například Pavel Lembard řekl, že dělá kurz a pak po 25 letech v dole úplně změní obor: půjde do zdravotnic­tví.

„Horník zvládne všechno, kam půjde,“řekl Josef Březina, který v dole pracoval 30 let. Má něco vyhlídnuté­ho, ale ještě není rozhodnutý. Výhodou lidí, kteří pracovali v dole, je podle něj to, že se dokážou přizpůsobi­t i nejnáročně­jším podmínkám. „Jste pod zemí, svítíte si na práci a musíte opravdu reagovat, tam je třeba ještě mít reflex, přemýšlet, předpovída­t, předpoklád­at, co se může stát. To je taková kvalifikac­e, nemám obavu, že bych nezastal nějakou jinou práci. Kdo přežil rubání, já jsem dělal 20 let v rubání, myslím, že přežije všechno,“řekl Březina. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia