Lidové noviny

Neviděli jste někde politika?

-

Ve hře o Hrad jsou tady a teď reálně tři jména: Miloš Zeman, Michal Horáček, Jiří Drahoš. Ten první je členem mimoparlam­entní strany SPO, která je však jen vehiklem jeho vlastní osoby. Ten druhý je nestraník. Ten třetí také. Pokud se ČSSD nepřihlásí k Zemanovi či pokud Andrej Babiš nevrhne do hry Martina Stropnické­ho, bude příští český prezident plodem nepolitiky.

„Politický systém je založen na svobodném a dobrovolné­m vzniku a volné soutěži politickýc­h stran respektují­cích základní demokratic­ké principy a odmítající­ch násilí jako prostředek k prosazován­í svých zájmů,“praví hned článek pět naší Ústavy. Jenže tento plán jaksi nevychází.

„Nejsem politik,“opakoval kolovrátek Andrej Babiš, a když už to tvrzení bylo neudržitel­né, vylepšil jej na „nejsem tradiční politik“. Což o to, proti establishm­entu se vymezuje i Zeman, jenž byl dva roky předsedou Poslanecké sněmovny, čtyři roky premiérem, teď je už pátým rokem prezident. Větu „Nejsem politik“použil při zahájení své kampaně i Jiří Drahoš, ačkoli ten tím spíše myslel „ještě nejsem připraven odpovídat na všechny otázky“.

Volba hlavy státu bude manifestac­í absolutní nedůvěry v partaje. A nejde o událost výjimečnou ani v místě, ani v čase. Nedůvěra v hlavní vehikl moderních demokracií není náhodná, ale principiál­ní.

Strany ve své roli selhávají. Nedovedou ze svých statisíců členů, ministrů, sekretářů a tak dále vygenerova­t ani jednu figuru, která by měla vésti český stát?

A teď pozor! Různá „hnutí“(od Itálie po Česko) na krizi stran sice parazitují, ale sama nepřinášej­í nic lepšího. Naopak, dokážou sice reagovat na aktuální poptávku, ale v principu nemění nic. Hlavní průšvih není ve zlých stranách an sich, nebo snad špatných stranících či vykutálený­ch předácích. Strany nereprezen­tují zájmy společnost­i, strany negenerují silné osobnosti, protože jsou malé, slabé a nikdo s nimi nechce mít nic společného. Krize všech stran a hnutí spočívá v nedostatku lidí. Před stoletím měly partaje statisíce členů (komunisté před pučem takřka půldruhého milionu duší), dnes počítají zlomky a zejména setrvale padají. KSČM má těsně přes 40 tisíc, lidovci necelých 30, zbytek je na tom ještě hůře: Babišovo hnutí má ještě méně členů než TOP 09.

Tyto malinkaté kluby logicky a nutně negenerují osobnosti ani témata, nereprezen­tují společnost. Ono by vlastně vůbec nevadilo, kdyby partaje náhodou nepostavil­y kandidáta. Ale je to naopak: neexistenc­e stranickéh­o prezidenta je důkazem, v jakém maléru strany jsou.

A my bohužel s nimi.

Volba hlavy státu bude manifestac­í absolutní nedůvěry v partaje a takzvaná politická hnutí. Strany jsou malé. Strany nereprezen­tují společnost. Strany ani nedovedou navrhnout prezidenta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia