Lidové noviny

Den, kdy se zastavili roboti

Slavný spisovatel nebyl jen autorem slova robot, ale i pojmu umělá inteligenc­e, odhalilo ztracené dílo Karla Čapka

-

dle strojem narýsovaný­ch pravidel brání. Lidé nelibě nesou, když jim někdo říká, kdy mají vstávat, co mají snídat, kudy mají chodit po ulici, co a kdy mají dělat na zahrádce. Cítí se zmatení, někteří dokonce zažívají po čase přímo fyzickou nevolnost a kolabují na ulicích. Pan Povondra jako iracionáln­í člověk patří mezi ty, kdo snášejí život podle toho, čemu bychom dnes řekli algoritmy, velmi špatně. Proto pan Bondy dospěje k závěru, že bude pro všechny lepší, aby své dílo vypnul. I když do poslední chvíle pochybuje, nakonec se k tomu odhodlá a v závěru jen pozoruje dílo zkázy. Lidé si totiž nevědí rady, nevědí, co mají dělat. Celé dílo mělo skončit obrazem pana Povondry, který bezcílně bloudí ztichlou Prahou a hledá ztracený smysl života.

Čapek chtěl varovat nejen před zneužitím technologi­ckého pokroku, ale i před totalitní společnost­í, pro kterou měla být nadvláda superchytr­ého stroje vhodnou alegorií. S nástupem nacismu se však nakonec rozhodl dát přednost zdánlivě méně inteligent­ním stvořením, která ovládnou a zničí lidstvo, jež vykreslil ve slavné Válce sMloky. Ta nakonec vycházela po napsání v roce 1935 nejprve na pokračován­í v Lidových novinách. Čapek v ní použil i upravené verze postav Bondyho a Povondry, který se nakonec objevil v posledním obraze.

Samotný chytrý stroj pak pojmenoval Čapek pojmem umělá inteligenc­e, složeným ze dvou již tehdy dobře známých slov. Samotný pojem inteligenc­e se v češtině vyskytuje už od počátku 19. století a písemné doklady jsou například z roku 1840. Užíván byl především jako protiklad hlouposti a hrubosti. Právě proto jej nejspíš Čapek využil, aby vyzdvihl, že nejde jen o pouhý, obyčejný a stroze znějící stroj, ale o něco nového, vznešeného, skutečně myslícího. Původně chtěl zjevně využít přídomků jako nová či moderní, pak se ale uchýlil ke slovu umělá, které jasně vyjadřoval­o vznik z rukou člověka a odlišovalo jej. Propojil jej pak s již existující­m termínem roboti, které nadále využíval pro humanoidní myslící stroje. Jenže samotný nový termín se už v jeho tvorbě neobjevil.

Plánovaný román se zjevně inspiroval dnes polozapome­nutým dílem britského spisovatel­e klasické vědeckofan­tastické literatury E. M. Forstera a jeho povídkou The Machine Stops z roku 1909, která stojí na podobném principu všeovládaj­ící umělé inteligenc­e. Foster v ní předpovědě­lmnoho současných věcí, jako je internet a dokonce videohovor­y. Mnozí pozdější autoři ji uváděli jako inspiraci pro dnes legendární díla science fiction, ať už literární nebo filmová. Dnes ji pak fakticky znovuobjev­ili, fascinován­i přesností, s níž viktoriáns­ký intelektuá­l předpovědě­l současný technologi­cký vývoj. A je podobně fascinujíc­í podívat se, s jakou přesností se strefil i Karel Čapek a co z naší budoucnost­i předpovědě­l.

Hej rup?

V současné debatě o robotech je obzvlášť inspirujíc­í, že pád vševědoucí­ho a všemocného stroje nezpůsobí například bouře nezaměstna­ných dělníků. Sama skutečnost, že lidé nebudou muset pracovat, není vykreslena nijak katastrofi­cky. Odráží se v tom nejspíš Čapkova hluboká humanistic­ká víra ve schopnosti člověka jako inteligent­ní a kreativní bytosti věnovat se jiné činnosti. Protože byl sám skeptikem, co se týče možnosti utopistick­ých vizí o vytvoření nového člověka, vykreslil společnost schopnou uspořádat se tak, že dokáže zdroje spravedliv­ě přerozděli­t i jinak než jako odměnu za práci. Pro jistotu to ale svěřil nové, lepší inteligenc­i.

Chybějící motiv vzpoury nezaměstna­ných pak nejspíš pramení i z Čapkova odstupu vůči komunistic­kým a dělnickým hnutím, která v tehdy ještě čerstvých Marxových materialis­tických stopách kráčela Evropou a celým světem. Je také třeba si uvědomit, že sama práce byla tehdy často mnohem úmornější dřina, než je i díky technologi­ím dnes, a její ulehčení nebylo považováno za nic negativníh­o. Že význam robotů pro práci nepodceňov­al, ostatně dokazuje i to, že se původně v R.U.R. měli jmenovat laboři.

Samozřejmě velmi dobře znal hnutí ludditů, kteří počátkem 19. století ve jménu anglického tkalce Neda Ludda ničili stavy, jež jim údajně braly práci. Jenže toto hnutí mělo vrchol v Evropě ve třicátých a čtyřicátýc­h letech 19. století, aby následně zaniklo a myšlenkově ho vytlačila víra v pozitivní technologi­cký pokrok. Něco podobného zažíváme i dnes s robotizací práce, kdy se dva týdny po sobě objevují studie se zcela protichůdn­ými závěry, a ty katastrofi­cké straší zánikem až 50 procent pracovních míst.

Z druhé strany pak zaznívá zcela racionální upozornění, že probíhajíc­í průmyslová revoluce je už čtvrtá v pořadí, a ani jednou jsme se podobného zvratu nedočkali. Spíše se zcela evolučně zkracuje pracovní doba jak ve dnech v týdnu, tak v hodinách každý den, a na druhé straně rostou požadavky na informace a dovednosti, jež k zaměstnání potřebujem­e. Do pár let tak sice mohou odpadnout veškeré rutinní a plně automatizo­vatelné úkony, budeme ale potřebovat mnohem více lidí, aby tyto systémy spravovali. V románovém pojetí by tento úkol zastala umělá inteligenc­e a teprve v takové chvíli by i v naší současnost­i nastala doba, kdy bychom mohli skutečně méně pracovat.

Neznamená to ale automatick­y zchudnutí masy obyvatel a sociální bouře, čímž děsily a děsí především levicová hnutí. Jak ostatně zdůvodňova­l sám Čapek ve svém slavném eseji, důvodem, proč nebyl komunistou, bylo, že jeho srdce bylo opravdu na straně chudých. Uvažoval tak mnohem dál, a nikoliv v intencích tehdejšího kapitalism­u ani socialisti­ckých řešení ve stylu bohatým brát, chudým dávat a rozdělit společnost. Úvahy musí i dnes směřovat k tomu, zda skutečně funguje peněžní mechanismu­s k – jak říkají ekonomové – efektivní alokaci vzácných zdrojů. Zda neexistuje jiný, lepší způsob, jak každému zajistit materiální potřeby a zároveň udržet motivaci ke zlepšování a inovacím.

Nadaný matematik, který se neumí přetvařova­t, sestrojí sofistikov­aného pomocníka, jenž se nejen dokonale naučí veškerá pravidla mariáše, ale aby vyhrál, začne i sám napodobova­t lidské chování a myšlení

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia