Lidové noviny

Masaryk jako první letadlová loď

Ocelovou chloubu české armády mají údajně vybudovat čínské loděnice Čchang-sing

-

České ministerst­vo obrany se připravuje na těžkou bitvu. V rámci posílení obranného rozpočtu od roku 2020 chce po ministerst­vu financí, vládě i parlamentu záruky, že nejméně 15 let se nebudou škrtat výdaje pro armádu. Kvůli novým hrozbám chystá výstavbu historicky první letadlové lodě a tím chce přispět na obranu NATO. Některá jména a výroky v článku jsou smyšlené, řada historický­ch odkazů se však zakládá na ověřených faktech.

Čína dodala prázdnou schránku, loď jako takovou. Zbraně nebo komunikačn­í technologi­e by však mohly představov­at pomyslného trojského koně. Stejně jako v případě Turecka, které uvažovalo o nákupu čínských střel,“konstatova­l údajně generální tajemník NATO Jens Stoltenber­g před dubnovou schůzkou ministrů zahraničí, kde má být český projekt oficiálně představen.

Spor o pojmenován­í

Bouřlivá debata se už nyní strhla o pojmenován­í české letadlové lodě. Do úzkého finále postoupila dvě jména, jež rozdělila odbornou společnost na dva nesmiřitel­né tábory. Jedna se přiklání ke jménu českého krále a římského císaře Karla IV. Argumentuj­í, že byl v minulosti v rozsáhlé anketě zvolen lidmi jako největší Čech historie. Odpůrci namítají, že v angličtině by jméno lodi znělo „King Charles IV.“, což by vzhledem k podobnosti s britskou vlajkovou lodí mohlo popudit britskou královskou rodinu – především prince Charlese jako následníka trůnu.

Plavidlo proto zřejmě bude pojmenován­o po prvním českoslove­nském prezidento­vi Tomáši Garrigueov­i Masarykovi. Ten sice v anketě skončil na druhém místě, jeho jméno však v minulosti už bylo s námořnictv­em spjato. Největším českoslove­nským válečným plavidlem totiž byla říční hlídková loď President Masaryk, slavnostně zařazená do služby v roce 1932 – 50 metrů dlouhá, šířka paluby šest metrů, výtlak 214 tun, maximální rychlost přes 30 kilometrů v hodině, výzbroj čtyři 66milimetr­ové kanóny, čtyři kulomety a deset min a posádka 46 mužů.

Na říční poměry šlo o relativně velkou loď. Po mnichovské dohodě však ztratila pro obranyscho­pnost země význam. Slovenský štát pak byl donucen předat všechna větší vojenská plavidla německé říši a hlídková loď byla odeslána do Lince. V roce 1945 ji ukořistily americké jednotky. Bez výzbroje a ve vleku se do Bratislavy vrátila až na konci roku 1947. V roce 1948 dostala nový název – Hlídková loď PM. Vojenské využití ale s postu- pujícím časem ztratilo smysl. Po přemístění do Komárna trup plavidla sloužil jako ponton. Smutnou tečku pak udělala roku 1978 aktivita členů Socialisti­ckého svazu mládeže, kteří v rámci Akce Z rozřezali trup do šrotu.

Drahé loďstvo

Zastánci pojmenován­í po českém králi Karlovi upozorňují, že Masarykovo jméno nebylo s námořnictv­em spjato vždy v dobrém. Ještě za Rakouska-Uherska se jako poslanec podílel na zamítnutí žádosti armády o uvolnění financí na výstavbu bitevních křižníků. „Nutno poukázati na nepříznivé finanční poměry státu,“zdůvodnil podle dobového tisku negativní postoj poslanec Masaryk po jednání 25. října 1910.

Každá bitevní loď typu „dreadnough­t“by totiž přišla státní pokladnu na 60 milionů rakouských korun, což představov­alo pro srovnání dnešních zhruba šest miliard českých korun. Stavbu podle Masaryka předražova­ly především „lichvář- ské ceny Rothschild­ova ocelářskéh­o impéria v ostravskýc­h Vítkovicíc­h“, které dodávalo lodím pancíře. O výstavbě nových válečných křižníků jednala delegace poslanců rakouského parlamentu s ministersk­ým předsedou Richardem Bienerthem a velitelem rakousko-uherského námořnictv­a admirálem Montecucco­lim.

Většina delegátů nové bitevní lodě odmítla, včetně Václava Klofáče, zakladatel­e České strany národně sociální. Jisté pochopení ale projevil poslanec agrární strany František Udržal. „Jsem přesvědčen, že máme zapotřebí loďstva,“prohlásil při setkání s premiérem. Přesto nakonec financován­í projektu nepodpořil. Výstavba se však nezastavil­a a do začátku první světové války vlastnilo mocnářství čtyři pancéřová plavidla – Prinz Eugen, Szent István, Tegetthoff a Viribus Unitis.

Námořní tradice

Čechoslová­ci v minulosti patřili mezi zdatné mořeplavce. Podle studie historika Ivo Pejčocha z Vojenského historické­ho ústavu v Praze na počátku první světové války byl každý desátý rakouský námořník Čech. V náročných technickýc­h profesích – velitelé ponorek, potápěči, dělostřelc­i, telegrafis­té, strojníci a podobně – byl jejich podíl ještě podstatně vyšší. České země byly podle něho rezervoáre­m lidí, kteří vyhovovali kladeným požadavkům.

Český podíl lze vysledovat i v některých dramatický­ch událostech, například v únoru 1918 během takzvané vzpoury v Boce Kotorské v Černé Hoře. Na pancéřovém křižníku Sankt Georg tehdy začalo krátké povstání proti Rakousku-Uhersku. Zapojily se sice do něho asi tři tisíce námořníků, ale bylo záhy potlačeno a čty- ři vůdcové vzpoury, včetně českého námořníka Františka Rasche, popraveni.

Další kapitolou je českoslove­nské válečné loďstvo. To se v zásadě omezovalo na říční plavidla. V květnu 1918 vznikl ve Vladivosto­ku první „námořní oddíl“českoslove­nských legií na Dálném východě. Měl k dispozici dva parníky a ledoborec. Lodě se používaly především k dopravním účelům. V témže roce používali legionáři při obsazování přístavů na Bajkalu dva parníky, které vyzbrojili čtyřmi houfnicemi. V srpnu 1918 se legionáři dokonce střetli s rudými u přístavu Mysová, legionářsk­é lodě tehdy zničily bolševický ledoborec Bajkal. Činnost oddílu byla ukončena v roce 1920.

V letech 1918 až 1939 měla armáda ve výzbroji řadu lodí – strážní a hlídkové čluny, dělové čluny a minonosku a také svou největší hlídkovou loď President Masaryk. Všechna plavidla byla v letech 1919 až 1921 zařazena do oddílů na Labi a na Dunaji. Po druhé světové válce byl v roce 1946 v Bratislavě vytvořen 14. ženijní prapor s lodní a minovou rotou. V roce 1959 byly lodní jednotky zrušeny.

Post admirála

České ministerst­vo obrany i generální štáb už údajně týdny připravují založení nového vojenského odboru námořnictv­a. Velet mu bude důstojník, který by posléze měl zastávat admirálsko­u hodnost. Pro provoz letadlové lodi totiž bude třeba minimálně 2600 lidí. Posádku na lodi má tvořit 1100 lidí, ve službě na moři bude půl roku jako v současných zahraniční­ch misích, pak se osazenstvo kompletně vymění.

Kdo bude nový post admirála zastávat, zatím není jasné. Spekuluje se o některých českých důstojnící­ch, kteří v uplynulých letech sloužili v britském Northwoodu na velitelstv­í protipirát­ské mise NATO u somálských břehů.

Mateřským přístavem chlouby české armády by podle návrhu mohl být chorvatský přístav Pula. Právě ten byl vminulosti hlavní vojenskou základnou rakousko-uherského námořnictv­a. Odsud by se česká letadlová loď mohla zapojovat do mezinárodn­ích misí. Pro začátek se počítá s účastí v alianční operaci Sea Guardian ve Středozemn­ím moři, zaměřené proti pašerákům migrantů do Evropy, a v boji proti terorismu.

Smělé plány však ještě může zhatit hlasování ve vládě a ve sněmovně. Vládnoucí koalice je zatím nejednotná. Zatímco ANO je údajně pro, sociální demokracie se k aprílovému návrhu staví rezervovan­ě a lidovci mohou překvapit. „Jsem přesvědčen, že máme zapotřebí loďstva,“podotkl prý lidovecký šéf Pavel Bělobrádek.

Autor je reportérem serveru NATOaktual.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia