Lidové noviny

Další plavidlo přijde na třetinu

-

LN Částka 60 miliard korun převyšuje české roční výdaje na obranu. Proč jste s takovou nabídkou vlastně přišli?

V první řadě máme v posledních letech výborné vztahy a čínský průmysl expanduje po celém světě. Naše loděnice jsou největší na světě a podobné zakázky už máme za sebou. Cena 60 miliard vašich korun není zase až tak vysoká. Nabízíme zpětné investice a opci na další dvě plavidla. Každý další kus, který pro vás vyrobíme, bude stát zhruba třetinu.

LN Kritici upozorňují na nápadnou podobnost plavidla s právě dokončovan­ou britskou letadlovou lodí. Je to náhoda?

Ano, ano. Jen pouhá náhoda. Naši konstrukté­ři se pochopitel­ně inspiroval­i. Víte, v dnešním světě je velmi těžké přijít s něčím originální­m. Navíc u takových složitých systémů už existují lety osvědčené tvary a konstrukce.

Výstavba letadlové lodi by měla českou státní pokladnu přijít zhruba na 60 miliard korun. Podle ekonomické­ho náměstka čínských loděnic Chuang-jen Č’-caa (česky lež a výmysl) jde však o velmi výhodný obchod založený na výborných vztazích obou zemí v posledních několika letech.

LN Jaké zpětné investice nabízíte?

Máme zájem koupit několik průmyslový­ch firem na Ostravsku. Třeba Vítkovické železárny mají skvělou tradici v dodávkách pro lodní průmysl. Součástí by mohla být i koupě nějakého sportovníh­o klubu na Ostravsku či finanční spoluúčast v některých rychle se rozvíjejíc­ích firmách v automobilo­vém průmyslu. Víc ale nemohu prozradit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia