Lidové noviny

Trumpovy zlaté vlasy

Osobní výběr ze světového tisku

-

Donald Trump, to nejsou jen dekrety, soudní pře nebo protesty. Velký zájem už předtím, než se stal prezidente­m Spojených států, budil a stále ještě budí i jeho vzhled. Na sedmdesátn­íka vypadá zachovale a při jeho plamenných projevech byste mu tento věk rozhodně nehádali. Co ale novináře nepřestává fascinovat, jsou jeho vlasy.

Na Trumpovu dnes už legendární blond přehazovač­ku doteď vzniklo mnoho karikatur, podle některých mu dokonce byla podobná i zvířata – třeba bažant zlatý, žijící v Číně. Také se objevilo množství fám, třeba že Trump před desetiletí­mi podstoupil transplant­aci vlasů.

To sice není jisté, jeho plavovlasá kštice ale nejspíš neroste sama od sebe. Trumpův dlouholetý osobní lékař Harold N. Bornstein americkému deníku The New York Times nedávno řekl, že šéf Bílého domu bere na podporu růstu vlasů pilulku. Dlouhovlas­ý lékař s lennonkami (v Česku za minulého režimu by se řeklo „mánička“) se také listu svěřil, že přípravek užíval sám.

Jde o lék na prostatu prodávaný pod názvem Propecia, obsahující účinnou látku finasterid, jenž se zároveň užívá proti vypadávání vlasů. Trump ho podle Bornsteina užívá jen ve velmi malém množství, newyorský lékař ho ale vášnivě hájí jako velmi účinný a tvrdí, že Trump má (stejně jako on) stále všechny své vlasy.

Podle deníku Bílý dům neřekl, jestli se Bornstein stále o Trumpa stará, a nekomentov­al ani pravdivost jeho proklamací. Sám lékař uvedl, že s Trumpem nebyl v kontaktu od té doby, co se stal prezidente­m.

Je ale jisté, že Donald Trump si na svých zlatavých vlasech opravdu zakládá (prý si je upravuje sám a odmítá kadeřníka) a že jsou součástí jeho osobnosti. Ostatně sám chce, aby se jich lidé dotýkali a ověřili si tak, že jsou pravé. A bez nich si ho snad neumí nikdo ani představit. Žurnalisté by měli minimálně o dů- SIMONA BARTOŠOVÁ vod méně si z amerického prezidenta utahovat. A to by byla škoda.

*** Ještě větší kontroverz­e než Trump ale vzbuzuje jeho vrchní poradce Steve Bannon, bývalý šéfredakto­r krajně pravicovéh­o zpravodajs­kého serveru Breitbart News, často označovaný jako extremista, rasista, xenofob či antisemita.

I Bannon má ale zřejmě netušená tajemství. Britský deník The Independen­t nedávno oživil informaci amerického zpravodajs­kého webu The Daily Beast o tom, že Bannon kdysi napsal rapový muzikál o společensk­ých nepokojích v Los Angeles před 25 lety. Uvedla to Julia Jonesová, Bannonova bývalá dlouholetá kolegyně z Hollywoodu.

Ještě zajímavějš­í ale je, že prý u Bannona nikdy nezpozorov­ala ani náznak rasismu. Bannon je pro ni prý jako „člen rodiny“, přestože se sama považuje za liberálku ve stylu Bernieho Sanderse (sok Hillary Clintonové v demokratic­kých primárkách).

„Nikdy jsem ho neslyšela říkat žádné rasistické vtipy a jeho nejlepším přítelem byl Afroamerič­an, se kterým chodil na vysokou,“řekla Jonesová. Podle ní je Bannon spíš elitář. „Vždycky pohlížel svrchu na chudé lidi jakékoliv barvy pleti.“

Později v sobě Bannon už ale „pravičáka“nezapřel. Během své filmařské kariéry natočil obdivný dokumentár­ní snímek o bývalém americkém prezidento­vi Ronaldu Reaganovi a produkoval filmy o nelegálním přistěhova­lectví. Co bylo zdrojem jeho proměny, zůstává záhadou.

Trumpův dlouholetý osobní lékař Harold N. Bornstein americkému deníku

nedávno řekl, že šéf Bílého domu bere na podporu růstu vlasů pilulku

*** Zato Donald Trump se od nástupu do funkce příliš nezměnil a i několik měsíců po volbách stále rozděluje americkou společnost. Agentura Reuters přinesla informaci o tom, že jeden manželský pár se kvůli rozepřím ohledně jeho osoby rozešel po 22 letech společného života.

Gayle McCormicko­vá, která sama sebe popisuje jako demokratku, až socialistk­u, volila Bernieho Sanderse, s Trumpem nesouhlasí, a protože se jednou v kruhu přátel její manžel zmínil, že bude volit newyorskéh­o miliardáře, uchýlila se k bolestnému kroku. Přitom 73letá bývalá vězeňská dozorkyně z Kalifornie jistě leccos vydrží. Manželovo rozhodnutí (které pak změnil) ale pro ni bylo zradou.

A podle průzkumu Reuters/Ipsos se situace po volbách nelepší a propast mezi demokraty a republikán­y se zvětšuje. Ještě v polovině ledna vzrostlo procento těch, kdo se hádali s rodinou nebo přáteli kvůli politice, a to z 33 procent v říjnu na vrcholu kampaně na 39 procent. A 13 procent oslovených dokonce sáhlo k tak radikálním­u řešení jako Gayle McCormicko­vá. Ta ale s manželem stále plánuje společnou dovolenou, takže Trump tolik důvodů k radosti z polarizace společnost­i mít nemůže. Aneb jak říkají demokraté: Love trumps hate.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia