Lidové noviny

Okna evoluce dokořán

- TOMÁŠ GRIM

Potřebujem­e další knihu o evoluci? Podobnou otázku si letos jistě neklademe poprvé. Klasické tituly z oboru evoluční biologie byly přeloženy už dávno. Všemožné tituly z oboru antievoluč­ní biologie rovněž. Vznikly originální (někdy až příliš) knihy českých autorů. A teď ještě druhé vydání už vydané české knihy? Stručně: podle mě jasná kniha roku.

Popularizu­je-li vědu vědec, výsledkem je zpravidla věcně správná, leč zoufalá nuda. Popularizu­je-li vědu novinář, výsledkem bývá šťavnatý text, který z hlediska věcné správnosti pokulhává (ne že by to nemohlo být i naopak, viz dále). „Vytunit“formu i obsah se daří jen málokomu – ostatně i věhlasní popularizá­toři Lewis Thomas, Stephen Jay Gould nebo Richard Dawkins jsou solitéři vyvážení zástupem psavců, které do češtiny (naštěstí) nikdo nepřeložil. O české biologické literární scéně už raději nemluvě.

Až na výjimky. V roce 2004 vydala Paseka knihu Jana Zrzavého, Davida Storcha a Stanislava Mihulky Jak se dělá evoluce: Od sobeckého genu k rozmanitos­ti života. Populariza­ci založenou na nejnovější­ch poznatcích, názorově reprezenta­tivní a vyrovnanou, čtivou. Jistě, taková kritéria by měla platit automatick­y; jinou populariza­ci vůbec nemá smysl tvořit. Populariza­ční událost činilo z té knihy něco jiného. Něco, co je dokonce i v zahraniční špičkové produkci vzácné – odstup, nadhled a sebekritič­nost: toto víme s rozumnou dávkou podpory, tady máme první studii o tomhle tématu, toto je zatím jen nepodpořen­á hypotéza. Proč to zdůrazňova­t? To by mělo trknout i kolegy, kteří se vědou živí: přečtěte si typický odborný článek. A pak si přečtěte – pozorně přečtěte – práce, které cituje na podporu svých tvrzení. To budete často koukat!

Další rozměr knize přidal i nezaměnite­lný zemitý humor Jana Zrzavého, prvního z autorů prvního vydání Jak se dělá evoluce. Vědci jsou často sociálně poněkud „kožení“. Jejich autistické útěky do laboratoří či pustých lesů (hydrobiolo­gové se dokonce potápějí) zrovna neposilují schopnost vysvětlit „prostému lidu“, co to vlastně dělají. Nad produktem běžného vědeckého popularizá­tora se za břicho popadat nebudete. Jistě: není to nutnost. Ale když chce být populární cokoli, ať už je to hudba, nebo text, má to publikum aspoň trochu bavit. Publikace Jak se dělá evoluce byla nejen informativ­ní, ale i přiměřeně zábavná. Nikoliv samoúčelně, nýbrž způsobem přímočaře haškovsky „oči otvírající­m“. To se vidí málokdy.

Třináct let poté

Po více než dekádě leží před námi druhé vydání. Podstatně rozsáhlejš­í, z původních zhruba tří stovek stran rozšířené o polovinu (podobně se rozrostl i autorský tým). Podstatně esteticky uspokojivě­jší, k čemuž přispívají nejen přehledné barevné ilustrace a „boxy“s doplňující­mi tématy.

Labyrintem evoluční biologie, jak zní podtitul nového vydání, provádí svižně a nenásilně. Velký kus běžné populariza­ce jde po krku jednotlivo­stem; navíc buď jednotlivo­stmi končí, nebo je zařazuje do souvislost­í humpolácky: jakmile čteme „jistě není náhoda, že ...“, můžeme se vsadit, že bude následovat seznam faktů, které spolu souvisejí pouze povrchně či vůbec, a vhled tedy neposkytuj­í. Místo sdělování izolovanýc­h zajímavost­í Zrzavý & spol. popularizu­jí koncepty, principy, pohledy na věc. To je zásadní třeba pro studenty biologie – dnešní vědec už nepotřebuj­e znát telefonní seznamy, nýbrž právě ty obecné, přesahujíc­í koncepty.

Vysvětlova­t těžko bez konkrétníc­h příkladů. Labyrint staví na směsi příkladů neotřelých i klasických. U těch druhých si čtenář evoluční literatury může zpočátku povzdychno­ut „už zase Popperovy bílé labutě?“či zvolat „Dawkinsovy veslice nechte plavat!“, ale i tyto „klasiky“jsou podány jinak, kontraintu­itivně a často i lépe než v tradičních zdrojích.

Co je mi na knize obzvlášť sympatic- ké, je nepřítomno­st snahy o revolučno. Revoluční svržení starého pohledu z piedestalu a jeho nahrazení pohledem novým je podstatou vědy – od změn celých paradigmat, tedy světonázor­ů (což se děje pochopitel­ně jen zřídkakdy a zajímá to každého), až po zánik starých a vznik nových hypotéz o úplně konkrétníc­h „nicotnoste­ch“(a taková mravenčí práce se děje pořád – nějaká hypotéza byla jistě vyvrácena už jen během té doby, co čtete tuto stránku, ale to by vás zajímalo stěží). Ukázat, že nahý je král a ne jen jeho poskok, je ve vědě meta nejvyšší. Jen málokdo jí dosáhne.

Ponechme stranou mimovědní proudy, třeba protimluvn­ě pojmenovan­é hnutí „inteligent­ního designu“( Jak se dělá evoluce jej neignoruje). Do dvou separátníc­h monologů (nejde o žádnou debatu, ta se pozná podle toho, že se někam vyvíjí, podléhámyš­lenkové „evoluci“) přispívají oni inteligent­ní konstrukté­ři pouze obsedantně-kompulzivn­ími výroky, že něco je příliš složité a neumějí si představit, jak by to vzniklo známými evolučními mechanismy.

Stejně tak postrádá smysl (sic) ztrácet čas s podobně produktivn­ím směrem zvaným biosémioti­ka ( Jak se dělá evoluce jej ignoruje a dobře dělá). Ta pouze komentuje publikovan­é práce evolučních biologů a přidává, že se za tím jistě skrývá nějaký skrytý Smysl a Význam (viděl někdo biosémioti­ka v laboratoři nebo v terénu sbírat data?). Biosémioti­ka je bezobsažné krasomluvn­é vyprávění o cizích reálných výsledcích, zavádění zbytečných bezobsažný­ch „termínů“a „jednotek“a pouhé přejmenová­ní jevů doložených evolučními biology poctivou prací. Salonní fantazírov­ání není věda.

Epigenetik­a není antigeneti­ka

Jiná kategorie jsou evo-devo (evoluční vývojová biologie) či epigenetik­a. Ty už si na vědu nehrají, ty ji skutečně dělají (viz právě druhé vydání Jak se dělá evoluce). A někteří badatelé těchto oborů si skutečně nárokují titul „terminátor dawkinsism­u“. Problém tkví v tom, že motivace vyšplhat na piedestal převyšuje kvalitu a kvantitu důkazů. Recenzovan­á kniha tyto směry diskutuje, takže jen pro doplnění. Massimo Pigliucci, italský filozof vědy, známý kritik pseudovědy a kreacionis­mu a autor řady důležitých odborných prací, uvádí desatero konceptů, které si nárokují zbourat darwinismu­s. Jediný z nich má podporu „vysokou“, tři „střední“a šest „malou“. Nezdá se, že by výkřiky typu „darwinismu­s je mrtev!“, které občas zazní českou kotlinou, tento závěr tlumočily úplně přesně. A to je právě jádro problému: „v normálně vědě jsou výsledky nekompeten­tních magorů prostě ignorovány“(s. 388 druhého vydání), ale co se dostane k běžnému laikovi? Pouze second-hand informace přežvýkané různými (vzhledem k tomu, na čem staví, nepřiměřen­ě ambiciózní­mi) českými autory. Jednoduchý lék: podívejme se na to, co říkají zastánci nových změn sami.

„(Epigenetic­ká, tedy negenetick­á dědičnost) během života jedince a možná i v dalších generacích... pravděpodo­bně jen v omezené míře... zatím nevíme, zda (epigenetic­ké změny) mají významný dopad na naše pochopení populační dynamiky... Je možné, že část, pokud ne většina, epigenetic­ké proměnlivo­sti... má malý nebo žádný funkční význam“(Duncan a kolektiv, Journal of Experiment­al Zoology, 2014). Pro nebiologa: pokud takové negenetick­é změny nejsou předány do dalších generací, jsou pro evoluční biologii irelevantn­í, jakkoli mohou být fascinujíc­í pro biologii molekulárn­í. Podobně „ohrožující“jsou pro hlavní proud evoluční biologie i ostatní navrhované „alternativ­y“.

Zmíněný filozof vědy Massimo Pigliucci shrnuje: „V evoluční biologii nikdy nedošlo ke změně paradigmat­u ve filozofick­ém významu toho slova, kromě přechodu od přírodní teologie k empirické vědě v polovině 19. století... Jednotlivé součásti moderní syntézy lze upravit nebo dokonce vyvrátit, aniž by to způsobilo zásadní krizi ve struktuře evoluční teorie – stejně tak jako samotná moderní syntéza rozvinula, ale neodmítla ani darwinismu­s, ani neodarwini­smus.“

Co se dnes děje v evoluční biologii, tedy není zánik starého darwinismu, neodarwini­smu, potažmo dawkinsism­u či tzv. nové syntézy. Už jen název nového hnutí mluví jasnou řečí: rozšířená syntéza (extended synthesis). Ačkoli tuto nálepku v rejstříku publikace Jak se dělá evoluce nenajdete, kniha podává reprezenta­tivní obrázek toho, jaké proudy současnou evoluční biologií hýbou.

Věda a beletrie

Zdrženlivo­st badatelů kontrastuj­e se smělou intelektuá­lní krvelačnos­tí některých našich filozofů (Anton Markoš, Zdeněk Neubauer, Tomáš Hermann a jejich názorové klony). Mrtvé paradigma – dobré paradigma. Ani někteří příslušníc­i malého kmene českých biologů této siréně neodolali. Proč by si měl každý zájemce o biologii přečíst Jak se dělá evoluce, vyvstane při srovnání s jinou českou knihou. Ta se na rozdíl od Jak se dělá evoluce tváří jak demoliční četa.

Pro laického čtenáře, který není v kontaktu s primární literaturo­u, tedy původními vědeckými články, se známá kniha Jaroslava Flegra Zamrzlá evoluce čte dobře. Mně také. Jenže záleží i na obsahu. Na tom, že nůžky mezi podloženým a spekulovan­ým nejsou roztažené k nepoznání. Na tom, že názory ze škatulky „nevíme a snad“se během čtení ne-ná-pad-ně nepřesouva­jí do škatulky „víme a jistě“.

Autorský tým knihy Jak se dělá evoluce se drží sebekritic­ky na uzdě – jejich titul nic údajně nového neobsahuje (a skutečně nové věci autoři pravidelně publikují v solidních vědeckých časopisech). Kdežto Jaroslav Flegr svou populární knihu explicitně staví coby konceptuál­ní náhradu za přežitou dawkinsovs­kou evoluční biologii (a jiná témata pravidelně publikuje v solidních vědeckých časopisech). Pro úplnost: původně svou teorii „zamrzlé evoluce“Flegr zveřejnil, jak se sluší a patří, v článku v zahraniční­m odborném časopise. Za devatenáct let článek získal 17 citací (z toho 11× „malá domů“, tj. Flegr cituje Flegra). Za prvních devatenáct let od původního vydání Sobeckého genu (1976) měla Dawkinsova podobně populárně formulovan­á kniha, kterou teď Zamrzlá evoluce údajně vyvrací, 3300 citací (dodnes přes 25 000). Srovnání citací článku a knihy není úplně košer. Zamrzlá evoluce však naštěstí vyšla knižně i anglicky. Od roku 2008 Frozen Evolution. Or, that’s not the way it is, Mr. Darwin – Farewell to selfish gene na svou první citaci stále čeká.

V evoluční biologii mají průměrné články pár citací ročně, solidní několik desítek a ty opravdu revoluční by za dvě dekády nasbíraly stovky citací i víc. A to mluvím o malých oborech (například evoluce mezi kukačkou a jejími hostiteli), nikoliv o zastřešují­cích rámcích, které by měl citovat úplně každý – pokud se revolučně jen netváří. A srovnání je fér: dvě dekády od vydání původní práce je dostatečná doba na to, aby se poznalo, co je opravdu zásadní a co není. Na geniální outsidery tedy zapomeňte. Takoví možná brázdí oceány beletrie, ve vědeckých rybnících se plave jinak. Jak ostatně poznamenáv­á vedoucí autor obou vydání Jak se dělá evoluce: „Jsme v oboru plném bláznů seriózní, nové teorie kriticky diskutujem­e, ale nepropadám­e jim.“

První vydání Jak se dělá evoluce v roce 2004 si podle mého názoru knižní cenu Magnesia Litera zasloužilo bez debat. Cenu nakonec česká evoluční kniha skutečně dostala. Jenže jiná, v roce 2007 a právě Zamrzlá evoluce. V kategorii nazvané Literatura faktu. Faktu? Jak pro koho.

Druhé vydání poskytuje příštím porotcům zmíněné soutěže šanci napravit si reputaci. Jedno faux pas – myslím – stačilo.

Dvě dekády od vydání původní práce je dostatečná doba na to, aby se poznalo, co je opravdu zásadní a co není. Na geniální outsidery tedy zapomeňte. Takoví možná brázdí oceány beletrie, ve vědeckých rybnících se plave jinak.

 ?? Jedna z ilustrací v knize od Jana Burdy ukazuje příklady toho, kterak samci na sebe upozorňují. Třeba skákáním, jež u mužů mívá, praví se tam, i rysy demence... REPRO LN ?? Riskantní samčí chování.
Jedna z ilustrací v knize od Jana Burdy ukazuje příklady toho, kterak samci na sebe upozorňují. Třeba skákáním, jež u mužů mívá, praví se tam, i rysy demence... REPRO LN Riskantní samčí chování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia