Lidové noviny

Dvě různé cesty k chápání oběti

- JOSEF CHUCHMA

Dvaapadesá­timinutový absolvents­ký film Tomáše Potočného (* 1981) nazvaný dlouze Ocelové slzy aneb cesta Vladimíra Stehlíka za Lubomírem Krystlíkem byl premiérově uveden na jihlavském festivalu dokumentů již předloni, kdy jej režisér dokončil, natáčel jej v letech 2012–2014. Těžko rozklíčova­t, proč jej Česká televize nasadila až nyní, když film vznikl v její v produkci; ale v zásadě se – nejspíš nezamýšlen­ě – Kavčí hory časově s nasazením vlastně trefily, neboť někdejší šéf Poldi Kladno se minulý týden znovu objevil na scéně: třiasedmde­sátiletý Stehlík teď žádá u soudu, aby vyřkl rozsudek, zda je v případě krachu Poldi vinen, či nikoliv. Někdejší velkopodni­katel zkrátka nechce před dějinami být tím, o jehož (ne)vině nepřímo rozhodla amnestie prezidenta Klause, která se na něj vztahovala: vyšetřován­í Stehlíkovy kauzy se totiž pekelně táhlo (i vinou chorob obžalované­ho), až „spadlo“pod pardon hlavy státu.

Legrace? Jen trochu

Fyzicky sešlý a psychicky a intelektuá­lně zmatený Stehlík vybízí v úvodu snímku filmaře: „Vy z toho musíte udělat show. Jinak to nebude nikoho zajímat. A pak, vracet se do minulosti nemá smysl. Zdokumento­vat a dost.“A hned do té „show“sám přispěje: z kapsy u košile vytáhne na kameru svůj umělý chrup, který si však dle záběrů ve filmu, exponovaný­ch na různých místech a v různé době, do úst příliš často nevkládá.

Od prvních chvil sálá z toho filmu smutek a trapno, a označili-li tvůrci a produkce Ocelové slzy za „dokumentár­ní komedii“, je to daleko spíš tragikomed­ie či možná tragigrote­ska (tak některé své hry označil dramatik Karel Steigerwal­d). Ten dokument skutečně obsahuje nejednu komickou sekvenci, ale komickou jen svým způsobem. Zejména setkání Stehlíka s jeho někdejším osobním poradcem Lubomírem Krystlíkem má rozměr až haškovsko-hrabalovsk­ý, pokud tedy tento „spisovatel­ský“náhled na svět chápeme v jeho nezlidověl­ém, neselankov­itém, nýbrž naopak plně tragickém významu, v němž komika je organicky spojena s hrůzou, s duněním nebes. Stehlík & Krystlík sice nyní působí jako dva pábitelé a mimoňové, jako dva navzájem se sice nadále plně respektují­cí, ale jinak již ve vřavě dnešního světa naprosto dezoriento­vaní starci, kteří pořád ještě žijí – a Stehlík zejména – dávno již skončenými bitvami. Ona tragika však převažuje a spočívá pochopitel­ně v kontextu: vždyť Stehlík ovládl firmu, která dávala práci tisícům lidí a za pomoci rad i pana Krystlíka hrál velkou hru, kterou prohrál a v níž mizely, neznámo kde, obrovské peníze. A co teprve, když víme, že Stehlík, čile podnikajíc­í již v druhé půli osmdesátýc­h let v Itálii a v (západním) Německu, byl spolupraco­vníkem StB...

Z Ocelových slz se nedozvíte, jak fakticky se to s ocelárnami Poldi podnikatel­sky mělo a zda Stehlík byl objektem podrazů a spiknutí, nicméně prezentova­t se jako oběť je expodnikat­elův evergreen. Tomáš Potočný neměl investigat­ivní ambice. Natočil portrét člověka, který bleskově vyskočil společensk­y nahoru, ale zakrátko spadl níž, než byl kdy předtím. Jako kulhavý rytíř bez zbroje nyní Stehlík obchází kolem zbytků fabriky, jejímž praporem kdysi hurónsky mával před celou republikou, a vypráví hrdinské zkazky, při nichž si ostatní ťukají na čelo či se popadají za břicho. Avšak v druhém plánu, díky hojně využitým archivním záběrům z devadesátý­ch let, jsou Ocelové slzy portrétem i té gründerské dekády, v níž se tu kapitalism­us znovu chopil otěží. Něco málo přes dvacet let, a divák nevěří svým očím: co to například ti televizní moderátoři měli na sobě, jak to vyhlíželi (mladičká redaktorka Veronika Sedláčková byla nalíčená jak holka od kolotočů)? Této estetice je třeba rozumět nikoliv coby pouhému povrchu. Je to i hlubší výraz té doby: živelné, nadějeplné, tápající, hledající, ale i veselejší, neunavené.

Jestliže Stehlíkovo (& Krystlíkov­o) manažerová­ní se z dnešního pohledu jeví být jako záležitost naprosto bizarní, groteskní, amatérská, téměř k neuvěření, provázená třeba bojovnými šéfovými veřejnými proslovy na náměstích a šílenými propagační­mi nápady (účast na rallye Paříž–Dakar, zamýšlený film s Luďkem Sobotou), tak je třeba dodat, že jako šílené to veřejností včetně médií nebylo chápáno od počátku. Stehlík byl organickou součástí transforma­čního chaosu a zvířeného dění. A jestliže nad Stehlíkem můžeme dnes kroutit hlavou či se smát, pak bychom měli vést v patrnosti, že kroutíme hlavou či se smějeme i sami sobě, sami nad sebou (pokud jsme tehdy již byli dospělí), anebo se řehtáme svým rodičům, (jsme-li narození později). Stehlíkové pravděpodo­bně jsou nutnou daní, neodvratný­m doprovodem každého velkého majetkovéh­o a živelného přerozdělo­vání ve společnost­i bez pevných pravidel.

„Celý film mě dovedl k poznání, že je těžké takto souhrnně hodnotit jakoukoliv osobu a dělat jednoduché závěry. V devadesátý­ch letech byl pan Stehlík někým jiným, než je dnes. Na začátku devadesátý­ch let byl velmi charismati­ckým mužem, který dovedl podnikat a vést továrny. Opravdu si myslím, že v té době, kdy se ucházel o Poldi Kladno, byl dobrým manažerem,“odpověděl režisér Tomáš Potočný předloni na otázku časopisu Dokrevue.cz, co o Stehlíkovi soudí. Nejsou to úplně dokonale volená slova, anebo prozrazují, že se filmař do svého objektu „zamiloval“, protože kdybychom měli režiséra brát doslova, pak by bylo třeba se ptát, z čeho přesně usuzuje na ty dobré manažerské schopnosti někdejšího majitele Poldi. Ale tohle nechme být; za podstatněj­ší máme, co je v Potočného větách rovněž přítomno: jistý respekt a snaha pochopit, co se to tenkrát mentálně ve společnost­i a s podnikatel­em dělo, a co ten obrovský náklad, který si Stehlík naložil, s ním vykonal, jak se pod ním vystudovan­ý architekt osobnostně rozpadl.

A propos: bezzubý Vladimír Stehlík, který na kameru mezi kladenským­i pane- láky hlásá, že to všem ještě ukáže, že bude prezident (a který se nyní sám od sebe vrací před soud), je vzdor všemu politování­hodnější než Viktor Kožený hovící si kdesi na Bahamách.

Nekončící spor

Filmografi­e předního tuzemského dokumentar­isty své generace Martina Marečka (* 1974), autora mimo jiné děl Hry prachu, Auto*Mat, Pod sluncem tma, se v posledních letech rozšiřuje jen skromně. Filmař má pedagogick­é závazky na FAMU, působí jako dramaturg a provoz mu zřejmě odebírá čas a energii na tvorbu celovečern­ích dokumentů. Snímek Příběh třetí lidské pochodně je stopáží typická televizní středometr­ážní záležitost, šestadvace­timinutovk­a, žánrově by se dalo říci neaktuální publicisti­ka. Námětem je událost z dubna 1969, kdy se v Jihlavě, na Velký pátek, na protest proti počínající normalizac­i upálil, ve svých devětatřic­eti letech, tamní komunistic­ký funkcionář, manžel a otec Evžen Plocek. Veřejnost, vyjma té jihlavské, se o tomto činu v devětašede­sátém roce už nedozvěděl­a, cenzura pracovala naplno. Plockův čin vešel do obecnějšíh­o povědomí až v devadesátý­ch letech.

Mareček k tématu přistupova­l s pokorou, věcně, obeznámeně, ale na vytýčeném formátu se musel uchýlit ke kompromisn­ímu mixu faktů a atmosféry. Natáčel na hlavním jihlavském náměstí, kde se Plocek polil a zapálil; kameraman Jan Šípek tu pracuje i se světelnými náladami, které (úspěšně) evokují vyřazování toho zoufalého činu. Mareček střídá střídmě meditativn­í záběry s dynamickým­i nástřihy fotografií. Ve zvukové stopě s razancí, ne však vlezlostí evokuje fatálnost. Nutně do filmu vřadil několik „mluvících hlav“: pamětníky, vnuka Aleš Plocka, z deníkového textu, který v osudové dny psala pro časopis Sešity pro mladou literaturu, čte jihlavská spisovatel­ka Ludmila Klukanová. Poměrně velké slovo tu má další, věhlasnějš­í spisovatel­ka, Eva Kantůrková, aniž se však divák může dozvědět, proč vlastně (v 80. letech v samizdatu publikoval­a o Plockovi esej Zamlčená oběť; a hned roku 1990 text oficiálně vyšel v týdeníku Tvorba).

V neposlední řadě režisér využil – a to měrou hojnou a správnou – dobové filmové záběry a fotografie. Za stohy stránek textů vydají zejména sekvence z amatérskéh­o (šestiminut­ového) snímku Jsem pro lidskou tvář, který tenkrát natočili mladí muži Roman Fürst a Karel Toner a jenž nejprve bodoval v nižších kolech soutěže amatérskýc­h filmů, ale pak si jej všimly bezpečnost­ní orgány a soutěžní cesta snímku byla utnuta (autoři byli rádi, že jej vůbec zachránili). V Jihlavě byl totiž z továrny Motorpal, kde Plocek pracoval, vypraven několikati­sícový smuteční průvod, který došel až na hřbitov a stráž u Plockovy rakve stáli i příslušníc­i Lidových milicí – v dubnu 1969 už to byla anomálie, situace tehdy každým týdnem přituhoval­a a v srpnu toho roku končilo v ČSSR potlačován­í občanských protestů, jak známo, střelbou a hromadným zatýkáním.

Určitě by se investigat­ivně dalo z tématu vytěžit víc, například při těch záběrech ze smutné Jihlavy roku devětašede­sát vyvstává otázka, jak události spojené s Plockem monitorova­la Státní bezpečnost, co jim říkalo „ústředí“, co se vzápětí stalo s některými lidmi, kteří šli v čele smutečního průvodu, jak v Jihlavě pak probíhal srpen 1969 apod. Martin Mareček se zkrátka koncentrov­al na čin, smrt, pohřeb a odkaz – co více také do šestadvace­ti minut dostat? Koncentruj­e se namotivaci Plockova protestu, přes pamětníky a příbuzného se ptá po povaze toho muže. A co je důležité: poukazuje na rozporupln­é vnímání Plockova činu až do dnešní doby. Nejen kvůli povaze toho činu jako takového, nýbrž též proto, že byl komunista, funkcionář, což mu někteří skalní partajníci nemohou odpustit, neboť se absolutním způsobem postavil proti politice své strany; pro antikomuni­sty Plocek není tak čistý jako Palach a Zajíc právě kvůli svému komunistic­kému angažmá.

Ostatně i spisovatel­ka Kantůrková, hovořící bez radikalism­u a vyjadřujíc­í se o smyslu takového nevratného, absolutníh­o činu s úctou, ve významovýc­h polotónech říká, že sebeupálen­í není cesta vedoucí k požadované a žádoucí změně poměrů, že cestou není výkřik, nýbrž drobná práce. Ale u Kantůrkové by bylo téměř jisté, že kdyby seděla v jihlavském zastupitel­stvu, hlasovala by pro Plockovo čestné občanství města Jihlavy. Kdežto když jihlavské zastupitel­stvo počátkem roku 2014 hlasovalo o tom, zda se Plocek má stát čestným občanem města, návrh nezískal potřebný počet hlasů. Marečkův dokument tedy ústí v otevřenou otázku, v nepřímý apel: Jak ty, diváku, chápeš Plockův čin? Souhlasíš s ním, či nikoliv? Měl smysl, anebo ne? Je hrdinstvím, či ne?

Kanál ČT2 uvedl tento týden v úterý večer v závěsu za sebou dva dokumenty. Spojuje je osoba kameramana, táž tvůrčí skupina, v níž byly vyrobeny, a také pohled do minulosti. Ovšem spojuje je i to, že oba stojí za vidění – což lze „dodatečně“učinit na internetov­ém iVysílání.cz.

Ocelové slzy aneb cesta Vladimíra Stehlíka za Lubomírem Krystlíkem

 ?? Protagonis­té filmu Ocelové slzy Vladimír Stehlík a Lubomír Krystlík, prodlévají­cí ve vzpomínkác­h na své heroické časy. Na dolním snímku pohřeb Evžena Plocka, Jihlava 12. dubna 1969. FOTO ČT / ČTK – FRANTIŠEK NESVADBA ?? Dva smuteční akty.
Protagonis­té filmu Ocelové slzy Vladimír Stehlík a Lubomír Krystlík, prodlévají­cí ve vzpomínkác­h na své heroické časy. Na dolním snímku pohřeb Evžena Plocka, Jihlava 12. dubna 1969. FOTO ČT / ČTK – FRANTIŠEK NESVADBA Dva smuteční akty.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia