Lidové noviny

Začínáme se psem

-

kterého doprovází pes. To je ovšem představa velmi vzdálená tomu, co canicross doopravdy je.

V této disciplíně není pes jen parťákem, ale svým tahem běžci pomáhá k plynulejší­mu, snazšímu nebo rychlejším­u běhu. Někteří psi tahají, hned jak se obléknou do speciálníh­o tažného postroje, jiní se to musejí nejprve naučit. Žádná omezení velikostí psa nebo rasou ovšem nejsou. Canicross je pro všechny psy.

Nechci zhubnout, jen běhat

Sám jsem takovou chybu na začátku udělal a nikomu bych její opakování nepřál.

Pro začátek vám pomůžou jednoduchá pravidla: nezačínejt­e s tréninkem tahání dříve, než když je psovi rok, netrénujte dlouhé vzdálenost­i, připravte psovi co nejpestřej­ší trénink, pořiďte mu kvalitní vybavení, které je pohodlné (např. non-stop dogwear).

S tréninkem štěňat nemá smysl začínat dříve, než dozrají po psychické i fyzické stránce. Rozhodně to ale neznamená, že by štěně mělo ležet na gauči nebo být zavřené na zahradě. Naopak. Berte ho s sebou běhat na volno, potkávejte se s jinými psy, choďte na výcvik pro štěňátka. Připravte ho na život a vybudujte si s ním vztah. Bohatě se vám to vrátí i ve společném sportování.

Jak poznáte, že je pes dospělý? U každého psa je to individuál­ní. Zjednoduše­ně platí, že čím větší plemeno, tím později dospívá. V jednom roce už ale může většina psů začít trénovat.

Zapřahání (tahání) trénujte zpočátku jen velmi zlehka. Jde jen o to, aby si váš čtyřnožec zvykl na postroj a pochopil, co se od něj očekává. Postroj má být pro psa jasný signál. Jakmile mu ho obléknete, rozsvítí se mu v hlavě nápis: Jde se běhat, takže žádné očuchávaní, čurání, hraní si s psími ka- marády! Než se do této fáze dostanete, musíte postupovat pomalu. Na začátku bohatě postačí pár desítek nebo maximálně stovek metrů. Během nich ale psovi nedovolte, aby se čímkoliv rozptylova­l. Nikdy na psa netlačte a motivujte ho pozitivně. Dělej, táhni, nebo dokonce fyzické tresty nejsou rozhodně ten správný přístup. Vzdálenost postupně prodlužujt­e.

Pestrost nade vše

Posledním bodem je pestrý trénink. I zde se ke slovu dostává motivace. Psí atleti se psychicky unaví mnohem rychleji než lidé. Je proto důležité, aby byl trénink co nejpestřej­ší a čtyřnožce vždy bavil. Střídejte proto různá místa, různé typy povrchu, různé délky tréninku, různé sparring partnery.

Trénink canicrossu je jednoduchý, v tom je jeho krása. Pro úplné začátečník­y, kteří nemají zkušenosti, pomůže návštěva společného tréninku či semináře, které se konají po celé republice. Dozvíte se tam, jak na to, abyste se vyhnuli zbytečným chybám. Seznam tréninků canicrossu najdete na

www.behejsepse­m.cz.

Celý článek si přečtěte na www.lidovky.cz

 ?? Můžete zapojit i své potomky FOTO ŠIMON CIPRO ?? Do canicrossu
Můžete zapojit i své potomky FOTO ŠIMON CIPRO Do canicrossu
 ?? Jasným signálem, že se jde běhat FOTO ŠIMON CIPRO ??
Jasným signálem, že se jde běhat FOTO ŠIMON CIPRO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia