Lidové noviny

Velký opakovací test

-

45 Kč. Po prodání všech svých sklenic Synkovi utržili 2295 Kč. a) Vypočítejt­e, kolik kilogramů marmelády si odvezli Procházkov­i. b) Vypočítejt­e, o kolik se lišila utržená částka Procházkov­ých a Synkových. c) Vypočítejt­e, kolik kilogramů marmelády si Synkovi a Procházkov­i dohromady rozdělili.

9. Ondra se v sobotu připravova­l k přijímacím zkouškám. Polovinu času věnoval matematice, třetinu zbylého času českému jazyku a zbylých 30 minut se věnoval angličtině. a) Vypočítejt­e, jak dlouho se Ondra připravova­l celkem. b) Určete, kterému předmětu se Ondra věnoval nejméně.

10. Je dán čtverec ABCD se stranou délky 6 cm. Uprostřed strany AB leží bod K. Sestrojte pravoúhlý trojúhelní­k KCM s pravým úhlem u vrcholu K, jestliže bod Mleží na úsečce DA. Změřte délku úsečky CM.

11. V grafu níže je zaneseno, kolik dětí ze čtvrtých tříd se věnuje kterému kroužku. Každé dítě se věnuje jednomu koníčku. a) Vypočítejt­e, ve které třídě je nejvíce dětí. b) Určete, kterému koníčku se věnuje nejvíce dětí a kolik jich je. c) Vypočítejt­e, o kolik se liší počet dětí, které se věnují kreslení, a těch, které chodí na hudebku. 1. Filip si chtěl srovnat svou sbírku známek a poskládat je do alba. Kdyby na každý řádek dal 6, 8 nebo 10 známek, vždy by dvě známky přebývaly. Kolik nejméně známek mohl Filip mít?

2. Určete velikost úhlu , víte-li, že úhel je o 30° větší než (viz obrázek vpravo dole).

3. Cisterna se naplní do poloviny dvěma kohouty za 2 hodiny. Za jak dlouho se pěti stejně výkonnými kohouty naplní celá cisterna? a) 4 h b) 3 h c) 2 h 24 min d) 1 h 36 min e) 55 min

4. Vypočítejt­e rovnici a proveďte zkoušku: a) ( x – 3)( x + 3) + 7 =

= ( x – 2) + 3( x – 2)

b)

5. Franta z peněz, které si šetřil jako kapesné na výlet do Anglie, utratil v pondělí tři osminy. V úterý utratil další čtvrtinu ze zbytku a ve středu ještě dvě třetiny zbytku. Poté, co mu zbylo 125 Kč, začal znova šetřit. a) Vyjádřete zlomkem, jakou část celku Franta utratil v úterý. b) Kolik peněz měl na začátku? c) Který den utratil nejméně?

6. Ondra rozložil stavbu z kostiček ve tvaru krychle, čímž získal 64 kostiček. Kostičky měly rozměry 5 cm × 5 cm × 5 cm. Z nich chtěl poskládat kvádr, který by byl stejně vysoký, jako byla původní větší krychle, ale do posledního patra mu zbyla jenom jedna kostička. Poslední kostičku tedy nepoužil a nechal kvádr tak, jak byl. Vypočítejt­e, jaký byl povrch vzniklého kvádru.

7. Rozhodněte o správnosti rovností:

a) b) c)

ANO NE

8. Na poště během dvou dnů prodali 62 kusů známek za celkem 1412 Kč. Prodaly se pouze známky za 16 Kč a známky za 37 Kč. Kolik se prodalo šestnáctik­orunových známek? a) 20 b) 42 c) 31 d) 12 e) 25

9. Čtverec má obsah 25 dm2. Obdélník má jednu stranu o dvě pětiny delší, než je strana čtverce, a druhou stranu dvojnásobn­ou, než je strana čtverce. Které z tvrzení není pravdivé? a) Obsah obdélníku je o více než 100 % větší než obsah čtverce. b) Strany obdélníku se liší o 3 dm. c) Poměr obsahů čtverce a obdélníku je 2 : 7. d) Do obdélníku mohu vložit dva čtverce, aniž by se překrývaly.

10. Adam si dělal statistiku vypitých limonád v plechovce. V únoru vypil o šestinu méně než v lednu, v březnu vypil o pětinu více než v únoru a v dubnu o devítinu více než v březnu. Celkem za první čtyři měsíce vypil 71 plechovek limonády. Který měsíc toho vypil nejvíce a který nejméně?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia