Lidové noviny

Soud: pivo v práci není problém

-

Přelomový rozsudek NS, který podle právníků může mít za důsledek, že určitou míru alkoholu v krvi zaměstnanc­ů bude muset jejich šéf snést, je pravomocný. Společnost Vítkovice Steel už na jeho základě zaplatila Petru Němcovi odškodné a ušlou mzdu. „Vnímáme to jako špatný signál pro zaměstnava­tele, kteří se snaží zachovat vysokou úroveň bezpečnost­i práce a ochrany zdraví,“okomentova­l verdikt mluvčí společnost­i Jaromír Krišica.

Obavy podniků mohou podpořit průzkumy, které ukazují, že Češi jsou ve srovnání s ostatními národy k pití alkoholu tolerantní. Čísla 10 let staré ankety Medianu ukazují, že pouze 20 procent lidí se obejde bez piva či sklenky tvrdého alkoholu. Podle zbytku je pití v pořádku, protože dobře chutná, zlepšuje zábavu, nebo je to společensk­á nutnost.

„Tak co, zachlastám­e?“

K alkoholobi­jcům se nedávno přidal také ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík (ČSSD). „Myslím, že problémem české společnost­i je extrémní míra tolerance vůči těmhle věcem. Nezapomenu­telný pro mne je jeden rozhlasový moderátor, který říká: „Tak co, zachlastám­e?“Místo aby celebrity bojovaly proti pití, ukazují se, jak se sejdou v baru,“sdělil.

V případě Vítkovic se soud ztotožnil s postojem propuštěné­ho Němce, že ho firma zbytečně šikanovala a že navíc nic nepil. Vítkovice Steel nesou závěr nelibě. Ročně provádějí tisíce kontrol na alkohol nebo drogy. Loni nachytali 35 lidí, kteří pili, a 15 dalších, kteří se omámili jinou látkou. „Pokud u našich pracovníků prokazatel­ně zjistíme drogy nebo alkohol, vždy ukončujeme pracovní poměr,“uvádí generální ředitel ocelárny Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka.

Podle něj má nulová tolerance zvláště v podnicích s náročnými podmínkami hluboké opodstatně- ní. „Práce v těžkém průmyslu je specifická a vyžaduje od zaměstnanc­ů maximální soustředěn­ost. Za všechny profese lze jmenovat jeřábníka, který ve výrobní hale přemisťuje předměty o hmotnosti desítek tun a manipuluje s nimi s centimetro­vou přesností,“uvádí Ščuka.

Alkohol zvyšuje riziko úrazu

Společnost­i si proto své zaměstnanc­e hlídají. „Kontroly na alkohol provádíme namátkově na vstupu do areálu i na pracoviští­ch. Vzhledem k povaze technologi­e výroby s přítomnost­í nebezpečný­ch látek netoleruje­me alkohol u žádné osoby, která vstupuje do areálu,“říká Libuše Tomanová, vedoucí perso- nálního oddělení chemického podniku Lovochemie.

Ministerst­vo práce a sociálních věcí eviduje statistiku, podle které je alkohol příčinou jen minimálníh­o množství pracovních úrazů. V roce 2015 to bylo 0,2 procenta z celkových zápisů v podnikovýc­h knihách zdravotníc­h neduhů, loni 0,7 procenta. Za tak dobrým výsledkem stojí právě striktní nařízení. „Alkohol má negativní vliv na pracovní činnosti zaměstnanc­e, a tudíž zvyšuje riziko úrazu,“míní Petr Sulek, mluvčí ministerst­va. Resort dodává, že by si přál, aby čísla zůstala takto malá, a že cestou, jak toho dosáhnout, je právě udržení nulové tolerance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia