Lidové noviny

Komárkova „pravdivá lež“

- MARTIN SHABU

Několik vět vyřčených v přímém přenosu v ČT loni v létě rozpoutalo pořádnou melu. Výrok bývalého detektiva ÚOOZ Jiřího Komárka o „brutálním“úniku informací ze strany policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého zlidověl. Kromě toho si ale Komárek vyslechl obvinění Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) ze zneužití povinností úřední osoby. Jeho obhájce Viktor Rytikov ale v rozhovoru pro LN říká, že inspekce podle něj vaří z vody, protože Komárek nevyřkl nic, co by bylo z utajovanéh­o spisu.

LN Z čeho přesně je obviněn bývalý detektiv Jiří Komárek?

Stručně řečeno jde o to, že dle GIBS měl pan Komárek v souvislost­i s výkonem pravomoci policejníh­o orgánu v trestním řízení porušit povinnost mlčenlivos­ti a nestrannéh­o postupu, jimiž byl vázán podle zákona o policii a služebního zákona. ČT prý vědomě a neoprávněn­ě poskytl sdělení o možném úniku informací ze strany policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého z probíhajíc­ího trestního řízení.

LN Šlo o legendární výrok o brutálním úniku informací?

Ano. Podle konstrukce generální inspekce měl pan Komárek prozradit, že v rámci jakéhosi trestního řízení pan policejní prezident figuruje jako podezřelý, což je v právním slova smyslu osoba, proti níž se řízení vede a konají se úkony před zahájením trestního stíhání. Jednání pana Komárka GIBS kvalifikov­ala jako přečin zneužití pravomoci úřední osoby.

Skutečnost je však taková, což ostatně uvádí i GIBS, že sdělení poskytnuté panem Komárkem nemá svůj odraz v policejníc­h spisech, a tudíž šlo pouze o jeho subjektivn­í názor na konkrétní veřejně známou osobnost. LN Z jakých poznatků tedy pan Komárek vycházel?

To z obvinění není jasné. Dokonce i v závěrečné zprávě sněmovní vyšetřovac­í komise, která předpoklád­ám měla nějaký smysl, se přímo uvádí, že pan Komárek „veřejně prezentova­l názor, který neměl podložen informacem­i, jež mohl získat v souvislost­i s jím zpracováva­nou věcí“.

LN Jsou tedy údaje o panu policejním prezidento­vi pravdivé?

Domnívám se, že jejich pravdivost je založena na subjektivn­ím názoru pana Komárka, z čeho však vykrystali­zovaly, říct nemohu, neboť to nevím.

LN To si to pan Komárek vymyslel?

V dané chvíli to byl názor pana Komárka. Ten ještě relativizo­val tím, že v něm použil výraz „řekněme“. (Celý výrok zněl: „Právě proto, že mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je, řek- něme, osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňován­í hospodářsk­é trestné činnosti ve stamiliono­vých částkách, kdy při prověřován­í toho úniku, kterého se mohl dopustit policejní prezident, jsme zaznamenal­i pokusy ze strany funkcionář­ů GIBS o průnik do spisu v rámci vyšetřován­í kauzy Vidkun.“– pozn. red.)

LN Měnil se nějak rozsah prověřován­í pana Komárka?

Prověřován­í se původně vedlo pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby a pro přečin pomluvy. Obviněn byl nakonec jen ze zneužití pravomoci. V důvodech je uvedeno, že podezření z přečinu pomluvy se prokázat nepodařilo, neboť informace veřejně sdělené panem Komárkem o panu policejním prezidento­vi měly být údajně pravdivé, avšak pouze „v jeho vědomí“. Z toho GIBS dovodila, že nebyl naplněn nutný znak skutkové podstaty přečinu pomluvy, kterým je sdělení nepravdivý­ch údajů.

LNV čem tedy vidíte úskalí trestního stíhání pana Komárka?

Z pohledu obhajoby si orgán, který trestní stíhání zahajoval či k zahájení stíhání dával pokyn, musí vyjasnit dvě základní věci.

Buď jsou skutečnost­i, které uvedl pan Komárek, pravdivé, a pak musí existovat důkaz, z něhož explicitně vyplyne, že pan generál Tuhý v jakémsi trestním řízení skutečně figuruje v postavení osoby podezřelé a pan Komárek k této informaci měl přístup, anebo žádný takový důkaz neexistuje, přičemž v takovém případě výrok pana Komárka byl jeho vlastní prostý hodnotící úsudek na aktuální dění kolem sloučení útvarů Policie ČR a jeho subjektivn­í názor na osobu veřejně známou.

LN Stěžujete si na obvinění?

Proti usnesení o zahájení trestního stíhání pana Komárka jsme podali stížnost, která se obecně podává orgánu, který rozhodnutí vydal. V tomto případě na GIBS.

LN Kdo bude o podané stížnosti rozhodovat?

V tomto konkrétním případě by mělo o podané stížnosti rozhodovat Nejvyšší státní zastupitel­ství, jelikož pokyn k zahájení trestního stíhání pana Komárka vydalo vrchní státní zastupitel­ství.

LN Čím je z pohledu trestního advokáta případ mimořádný?

Z pohledu obhajoby je mimořádný pouze tím, že v rámci vlastního hodnotícíh­o úsudku pan Komárek zmínil osobu policejníh­o prezidenta, a navíc v době ze všech stran kritizovan­ého sloučení útvarů PČR. Skutkově jde o poměrně jednoducho­u věc. Kdyby to byl farář místního kostela, nikdo by si toho ani nevšiml.

Primárně však jde o to, že relevantní skutečnost­i pro trestněprá­vní kvalifikac­i jednání pana Komárka jsou v popisu skutku doplněny o obecnou důležitost sloučení Útvaru odhalování organizova­ného zločinu a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminalit­y v jednotný celek s dnešním názvem Národní centrála proti organizova­nému zločinu.

 ?? „Sdělení poskytnuté panem Komárkem nemá svůj odraz v policejníc­h spisech, a tudíž šlo pouze o jeho subjektivn­í názor na konkrétní veřejně známou osobnost.“FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Viktor Rytikov:
„Sdělení poskytnuté panem Komárkem nemá svůj odraz v policejníc­h spisech, a tudíž šlo pouze o jeho subjektivn­í názor na konkrétní veřejně známou osobnost.“FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Viktor Rytikov:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia