Lidové noviny

Ukradl dodávku a odjel zabíjet

- ROBERT SCHUSTER STOCKHOLM Více na straně 5

Nice, Berlín, Londýn. A nyní i Stockholm.

Švédská metropole se stala za posledních dvanáct měsíců dalším evropským městem, kde řidič nákladního vozu najel do davu v rušné ulici a zabíjel.

Cílem se tentokrát stala frekventov­aná třída v době, kdy byla plná lidí na předvíkend­ových nákupech. Jízda smrti se zastavila ve chvíli, kdy vůz prorazil průčelí obchodního domu. Vražednou zbraň odcizil útočník těsně předtím – šlo o dodávku, jejíž řidič nedaleko místa činu skládal zboží.

Informace o počtu obětí a zraněných se dlouho rozcházely. Do uzávěrky tohoto vydání policie oficiálně potvrdila, že při útoku přišli o život čtyři lidé a dalších patnáct jich bylo zraněno.

Premiér Stefan Löfven označil čin za „teroristic­ký akt“a útok na celou zemi. Solidaritu vyjádřila Švédsku řada lídrů evropských států.

Ochromená metropole

Policie vyhlásila po pachateli intenzivní pátrání. Ve Stockholmu pak také zadržela a identifiko­vala člověka, který může mít s incidentem spojitost. Podle listu Aftonblade­t se policistům dokonce přiznal, že útok provedl, ale policejní zprávy o ničem takovém nehovoří.

Útokem bylo ochromeno prakticky celé centrum švédské metropole. Policie evakuovala hlavní nádraží, uzavřela stanice metra a zvýšila ostrahu parlamentu.

Uzavřeny byly všechny vládní úřady včetně ministerst­va zahraničí a jejich zaměstnanc­i nesměli objekty opustit.

Kvůli přerušení městské dopravy se mnozí z nich nedokázali dostat do svých domovů. Na sociálních sítích se proto začaly objevovat nabídky umožňující těmto lidem krátkodobě přespat. Kvůli náporu kolabovaly telefonní sítě.

České ministerst­vo zahraniční­ch věcí včera uvedlo, že nemělo žádné zprávy, že by mezi oběťmi mohli být Češi.

 ?? Ve Stockholmu REUTERS ?? Místo činu
Ve Stockholmu REUTERS Místo činu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia