Lidové noviny

Žádné Boží dítě by nemělo zažít tu hrůzu

- WASHINGTON

Americký úder v Sýrii oznámil prezident Donald Trump v projevu, který přinášíme v plném znění:

„Mí drazí Američané, v úterý syrský diktátor Baššár Asad podnikl strašný útok chemickými zbraněmi na nevinné civilisty. S použitím nervového plynu Asad zadusil životy bezmocných mužů, žen a dětí. Mnoho z nich zemřelo pomalou a brutální smrtí. Při tomto barbarském útoku byla dokonce krutě zavražděna i krásná miminka. Žádné Boží dítě by nemělo zažít takovou hrůzu.

Dnes večer jsem nařídil cílený vojenský úder na leteckou základnu v Sýrii, odkud byl chemický útok veden.

Je životně důležitým národním zájmem Spojených států zabránit šíření a používání smrticích chemických zbraní a odradit od jejich šíření a používání.

Není pochyb o tom, že Sýrie použila zakázané chemické zbraně, porušila své závazky plynoucí z úmluvy o chemických zbraních a ignorovala naléhání Rady bezpečnost­i OSN. Veškeré dřívější pokusy v uplynulých letech změnit Asadovo chování selhaly, a selhaly velmi dramaticky. Výsledkem je, že se prohlubuje uprchlická krize a region je stále více nestabilní, což ohrožuje Spojené státy a jejich spojence.

DOKUMENT

Dnes večer vyzývám všechny civilizova­né národy, aby se přidaly k našemu úsilí zastavit masakrován­í a krveprolév­ání v Sýrii a také terorismus všech druhů a typů. Prosíme o Boží moudrost v době, kdy čelíme velmi rozbouřené­mu světu.

Modlíme se za životy zraněných a za duše těch, kdo zemřeli. A doufáme, že dokud bude Amerika hájit spravedlno­st, pak mír a harmonie nakonec zvítězí. Dobrou noc. A Bůh žehnej Americe a celému světu.

Děkuji vám.“

 ?? Prezident Trump oznámil vojenský zásah v Sýrii v emotivním projevu. „Civilizova­né národy“vyzval, aby jej podpořily. FOTO ČTK/ AP ?? Nařídil jsem cílený úder.
Prezident Trump oznámil vojenský zásah v Sýrii v emotivním projevu. „Civilizova­né národy“vyzval, aby jej podpořily. FOTO ČTK/ AP Nařídil jsem cílený úder.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia