Lidové noviny

Rusko se zlobí. Pošle další zbraně

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Byla to agrese proti suverénním­u státu. Tak zhodnotil americký útok na syrskou vojenskou základnu Šajrát ruský prezident Vladimir Putin. Včera svolal bezpečnost­ní radu země, na které „s lítostí charakteri­zoval americkou vojenskou akci jako výraznou újmu“na vzájemných vztazích. Obraz prezidenta Donalda Trumpa coby přítele Ruska se v tamních vládních médiích rozplynul.

Hlavní včerejší reakcí Kremlu bylo přerušení platnosti memoranda o zabránění incidentům a zajištění bezpečnost­i letů v syrském vzdušném prostoru. „Pozastavuj­eme spolupráci s Pentagonem v rámci tohoto ujednání,“uvedl mluvčí ministerst­va obrany Igor Konašenkov. Zdůraznil, že jen třiadvacet amerických raket zasáhlo cíl, šestatřice­t prý dopadlo neznámo kam. Podle něj mohly způso- bit velké ztráty na životech. Státní televize později uvedla, že kromě deseti vojáků zahynuli při náletu civilisté včetně čtyř dětí. Navíc Američané údajně připravova­li tento útok dávno před incidentem s chemickými zbraněmi.

Zda i Rusko utrpělo nějaké ztráty, není jasné. Pravděpodo­bně se v Šajrátu nacházela ruská vojenská letadla Mi-24 a Mi-35. Už v roce 2016 totiž syrská opozice zveřejnila video ze základny, na kterém byly patrné tyto letouny.

Moskva prostředni­ctvím televize Life.ru, která má blízko k tajným službám, nazvala včera Wa- shington „spojencem Islámského státu a dalších teroristic­kých organizací v regionu“. Čím podle vládního serveru ruská armáda odpoví? Vojenští experti přiznávají, že prozatím není schopna chránit celé území Sýrie ani nebe nad ní.

Ministerst­vo obrany prohlásilo, že výrazně posílí ruský kontingent, především protiraket­ovou obranu syrských ozbrojenýc­h sil. Do Sýrie by mohly putovat další raketové sestavy S-400 i letadla Il-76 vybavená systémem A-50 „Šmel“(čmelák), s jehož pomocí lze včas odhalovat balistické nestrategi­cké rakety vystřelené na vzdálenost do 800 kilometrů. Je možné, že Rusové do Sýrie pošlou i své nejnovější rakety 40N6E s doletem 400 kilometrů, které armáda dostala teprve v roce 2015.

Veškerá odpovědnos­t za případný střet armád velmocí leží podle Kremlu na americké straně. A údajně je nyní přímý konflikt mezi USA a Ruskem mnohem pravděpodo­bnější, než před útokem na Šajrát. „Takový scénář teď mohou klidně rozehrát,“tvrdí kanál Life.ru na adresu USA a varuje před „třetí světovou válkou i použitím jaderné zbraně“.

Ruská média varují před střetem velmocí, třetí světovou válkou a použitím jaderné zbraně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia