Lidové noviny

Trump udeřil na Asadův režim

-

Od začátku války v Sýrii v roce 2011 už Rusko (obvykle s pomocí Číny) zablokoval­o na půdě světové organizace už sedm rezolucí, které byly vůči Asadově režimu kritické.

Americký útok na vojenskou základnu ale podle diplomatů neznamená začátek rozsáhlejš­í akce vůči syrskému režimu. Vůdce senátní většiny v americkém Kongresu Mitch McConnell agentuře Reuters řekl, že úder byl jen vzkazem Asadovi, aby už nepoužíval chemické zbraně. Útok podle něj nepředstav­uje první krok, po němž by následoval­y další akce.

Mnozí analytici mluví o symbolické­m zásahu, který je odrazem poněkud improvizač­ního stylu Trumpova vládnutí. Další pak poukazují na to, že americký prezident prokázal před národem pověst muže činu a po překročení únosné meze na rozdíl od svého předchůdce Baracka Obamy neváhal a konal.

Vztahy jako za Obamy

Bez rizika ale bombardová­ní syrské základny nebylo – vztahy s Ruskem jsou před nadcházejí­cí schůzkou šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona s prezidente­m Putinem na bodě mrazu. „Je neuvěřitel­né, že ještě před pár měsíci se zdálo možné, že by Donald Trump mohl vytvořit novou alianci s Ruskem. Tato naděje je zničena a vztahy (s Ruskem) jsou stejně špatné jako v posledních měsících Obamovy éry,“citoval francouzsk­ý deník Le Monde Richarda Gowana z Evropské rady pro mezinárodn­í vztahy.

Zásah v Sýrii Trumpovi těžko odpustí i jeho stoupenci z řad americké krajní pravice. Jeden z představit­elů takzvané alt-right, novinář konspiračn­ího webu Infowars Paul Joseph Watson, už tweetoval, že „vystoupil z Trumpova vlaku“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia