Lidové noviny

V Damašku jsou nejen Češi

Kromě české ambasády má v syrském hlavním městě diplomatic­kou misi 11 evropských zemí

- MARTIN SHABU

PRAHA Na první pohled to vypadá jasně. Kvůli útoku chemickými zbraněmi, po kterém zůstalo v syrské provincii Idlib sto mrtvých, přichází rázná odveta Spojených států amerických – bombardova­ní letecké základny Šajrát na východě země. Mezinárodn­í dění se bezprostře­dně dotýká i českých zájmů.

Češi prostředni­ctvím své velvyslank­yně v Sýrii Evy Filipi zastupují zájmy USA a řady evropských zemí, které své diplomatic­ké mise uzavřely. V reakci na poslední dění se spekuluje o zavření i naší ambasády. „Vyzval jsem dopisemmin­istra Zaorálka k uzavření ambasády v Damašku po válečných zločinech režimu a k převzetí a neblokován­í politiky EU,“uvedl už v úterý poslanec Ivan Gabal (za KDU-ČSL). Podle jeho vyjádření na Twitteru v Damašku nic neovlivňuj­eme a jen děláme fíkový list válečným zločinům.

Proč přepustit postavení?

S jeho představou se rozchází lidé, kteří českou zahraniční politiku aktuálně formují. Podle nich by však naši roli, tedy exkluzivní spojky mezi spojenci v NATO a Asadovým režimem, hbitě přebraly jiné země. Ačkoli se v českých médiích často objevují informace, že jsme v Damašku s ambasadork­ou ve výlučné pozici, rozhodně tam nejsme sami. Podle informací LN z diplomatic­kých zdrojů je vedle velvyslank­yně Evy Filipi v Damašku aktuálně otevřeno dalších 11 diplomatic­kýchmisí evropských států. V syrské metropoli úřaduje například rumunský velvyslane­c.

To je zřejmě také důvod, proč se Strakova akademie ani Pražský hrad do stažení velvyslank­yně nehrne. „Znamená to, že budeme vědět mnohem méně, co se v Sýrii děje. Naopak ta ambasáda musí dále fungovat,“okomentova­l včera možnost zavření ambasády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Jediná cesta k míru v zemi podle ministra zahraniční­ch věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vede přes jednací stůl. Na adresu naší velvyslank­yně uvedl: „Ona tím, že je v místě, a není tam sama, má možnost získávat informace, které mají cenu pro nás a pro spojence, a v tom budeme pokračovat.“

Informace k nám „tečou“

Proti stažení našich diplomatů ze Sýrie se staví i český velvyslane­c v USA a bývalý šéf zahraniční­ho odboru prezidents­ké kanceláře Hynek Kmoníček. „Dosud jsem neslyšel jediný relevantní a logický důvod, jak by se naše pozice v Sýrii, na Blízkém východě či v USA zlepšila, kdybychom ambasádu zavřeli. Výsledek by byl stejný. Někdo jiný by ji musel otevřít,“varoval Kmoníček v rozhovoru pro LN.

Diplomaté v Damašku podle něj necítí nějaké riziko. Ostatně dopředu bývají varováni. A to jak v případě úderu Američanů, tak pokud by se schylovalo k odvetě ze strany syrského režimu.

„Systém v Sýrii je řízen. A pro- tože ví, co vůči němu Česká republika dělá, tak by nám nenařídili demonstrac­i před českou ambasádu. A pokud by se něco takového stalo, tak o tom budeme vědět,“prozradil LN důvěryhodn­ý zdroj, který je obeznámen s děním v zemi, kterou svírá od roku 2011 konflikt.

Složitá hra

Dodal také, že přes vyjádření mocností není vůbec jisté, že chemicky zaútočil přímo Asad. Podobně nejisté je také to, za jakým účelem provedli protiúder Američané. Vysvětlení může být hned několik. Mezi diplomaty se spekuluje i o snaze Bílého domu využít aktuální situaci v Sýrii k varování na tisíce kilometrů vzdálené Severní Koreje. Tamní komunistic­ká diktatura opakovaně čelí kritice Trumpovy administra­tivy za nukleární program a testy raket středního i dlouhého doletu. Útok na syrskou základnu v Šajrátu proběhl během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v USA na Floridě. Od jednání obou státníků se přitom očekává právě debata o Severní Koreji a deeskalaci možného konfliktu. Američané tlačí Peking, aby se ve věci více angažoval.

„Čekáme, jak dopadne jejich summit. USA podle některých výkladů Číně vzkazují, že pokud nezkrotí severokore­jský režim sami, mohli by ukázat své zuby jako v Sýrii,“vysvětlil redakci český diplomat, který si nepřál být jmenován.

V tom duchu mluvil Trump i s novináři z britských Financial Times: „Čína má na Severní Koreu velký vliv. Buď nám s ní pomůže, nebo nepomůže. Když ano, bude to pro Čínu dobré. Když ne, bude to špatné pro všechny. Jestliže Čína Severní Koreu nevyřeší, my ano. To vám tady říkám.“

 ?? Zastupuje v Sýrii nejen Českou republiku, ale i zájmy USA a řady evropských zemí, které své diplomatic­ké mise v zemi zmítané válkou uzavřely FOTO ČTK ?? Česká velvyslank­yně Eva Filipi
Zastupuje v Sýrii nejen Českou republiku, ale i zájmy USA a řady evropských zemí, které své diplomatic­ké mise v zemi zmítané válkou uzavřely FOTO ČTK Česká velvyslank­yně Eva Filipi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia