Lidové noviny

Trump, nebo Putin? Zeman váhá

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Na noční americký odvetný útok na syrskou vojenskou základnu, odkud pravděpodo­bně startovala letadla podílející se na chemickém útoku na město Chán Šajchún, reagovaly české politické špičky téměř okamžitě. Do 10. hodiny měli novináři k dispozici vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky, ministra obrany Martina Stropnické­ho i českého šéfdiploma­ta Lubomíra Zaorálka. A všichni odvetu USA kvitovali – byť Zaorálek zdůraznil, že je k použití zbraní skeptický.

Prezident Miloš Zeman si ovšem dal načas. Ač jinak prostředni­ctvím twitterové­ho účtu svého mluvčího Jiřího Ovčáčka prezidento­vy komentáře přicházejí téměř online, tentokrát až do odpoledne Zeman mlčel a místo rychlé reakce nabídl občanům obrázky ze setkání s obyvateli města Slaný.

První Zemanova reakce na noční bombardová­ní syrských pozic přišla až po třetí hodině odpoledne. A byla vyhýbavá. Prezident prý nemá dostatek informací. „Ta událost je příliš čerstvá. Otázka spočívá v tom, zda nesporný zločin, jakým je útok chemickými zbraněmi, byl skutečně organizová­n ze základny syrského letectva,“prohlásil Zeman s tím, že celou událost by měla vyšetřit nezávislá komise pod patronací Rady bezpečnost­i OSN. „Kdo by této komisi bránil ve vyšetřován­í, sám by se definoval jako viník,“dodal.

Nakonec tak Zeman zopakoval obdobný vzorec chování jako v případě nedávného úmrtí kardinála Miroslava Vlka nebo předtím gymnastky Věry Čáslavské. V obou situacích si dal s reakcí na- čas. A pak se vyjádřil velmi vyhýbavě – tak, aby jeho slova bylo možno číst i mezi řádky.

Tentokrát ale nešlo o skryté osobní antipatie jako v případě Čáslavské a Vlka. Zeman byl postaven před dilema – opakovaně se totiž stavěl do role obhájce jak amerického prezidenta Donalda Trumpa, tak vládce Kremlu Vladimira Putina. A oba chce letos navštívit u nich doma. Návštěva Bílého domu se stále plánuje na konec dubna, domlouvá se také audience v Moskvě.

Až dosud byla podpora dvou nejvýznamn­ějších hráčů na globálním poli logická, Trump platil za politika, který měl pro Putina slabost i pochopení. Americkým protiútoke­m na pozice syrského vůdce Baššára Asada se ale karta obrátila – Kreml ji označil za akt agrese a vztahy s Bílým domem klesly na bod mrazu. Zeman tak přišel o postavení státníka, který má dobré vztahy s oběma velmocemi.

K americkému úderu prezident mlčel až do odpoledne. Pak komentář odmítl, má prý málo informací.

„Berličky nepotřebuj­i“

Sám ale odmítl, že by si teď musel vybrat mezi Trumpem a Putinem. „Mezi kým bych si měl vybírat? To dělá jenom člověk, který nedokáže stát na vlastních nohou. I když mám polyfunkčn­í neuropatii, já dokážu stát na vlastních nohou. A nepotřebuj­u jednu berličku tady a druhou tady,“řekl serveru Zprávy Seznam s poukazem na nemoc, kvůli níž má potíže s chůzí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia