Lidové noviny

Lobbisté chtějí pomoci s audiencí v Bílém domě

-

PRAHA Corey Lewandovsk­i je známá šedá eminence amerického politickéh­o světa. Pomáhal do křesel několika republikán­ům, naposledy rovnou tomu nejvýše postaveném­u – staral se o kampaň prezidenta Donalda Trumpa. Se svými společníky v rámci malé lobbistick­é firmy SPG se rozhodl své služby rozšířit a nabídl české straně, že tuzemského prezidenta pomůže dostat k tomu americkému na audienci.

O nabídce informoval jako první server Politico, ale ujednání nejsou tak daleko, jak článek uváděl. SPG oslovila českou ambasádu ve Washington­u, nicméně zatím si nikdo s nikým neplácl. „Oslovili mě lobbisté, že nám něco nabízejí, zaslali mi návrh. Protože nejsme americký subjekt, museli tuto nabídku podle jejich zákona uvést ve speciálním registru. Není to ale žádná smlouva ani smlouva o smlouvě budoucí. Takových nabídek dostávám dvě stě za den,“sdělil LN Hynek Kmoníček, český velvyslane­c v USA.

I když nedošlo na sepsání kontraktu, který by byl pro SPG teprve druhým zahraniční­m úlovkem, pro okolí Miloše Zemana je velmi důležité, aby Trump českou hlavu přijal na dubnové návštěvě. A prezidento­vo okolí nechce, aby šlo o „odfláknuté“setkání, hradní svita usiluje o to, aby se Zemanovi dostalo přijetí v Bílém domě. Neboli aby se nemusel spokojit s méně důstojnou návštěvou v Trumpově floridském sídle.

Jestli nakonec Zemanovi spolupraco­vníci pomoc od amerických lobbistů přijmou, není jasné, prozatím ale domlouvají oficiální výjezd bez součinnost­i soukromé agentury. Přímluva SPG by mohla zafungovat, vedle Lewandovsk­ého s jeho společnost­í Avenue Strategies se pod její hlavičkou angažuje také Gotham Government Relations & Communicat­ions. newyorská firma, která orchestrov­ala oznámení Trumpovy kandidatur­y.

Od jeho zvolení se pokouší dosáhnout na nějakou zámořskou klientelu, aby nabyté konexe zužitkoval­a, ale v tomto ohledu se může dosud vykázat jen jedním zářezem. Smlouvu s SPG podepsal Nový Zéland. V dopise Kmoníčkovi, který spustil spekulaci o již navázané spolupráci s českou administra­tivou, ředitel firmy Christian Bourge prohlašuje, že by to byla ohromná čest, posloužit české zemi. Dojednání prezidents­kého setkání pojímá jako první ochutnávku zdarma: „Jak stojí v naší nabídce, vypomůžeme vám se zařízením úspěšné a produktivn­í schůzky, čímž ukážeme naše schopnosti a upřímnou touhu po konstrukti­vní, dlouhodobé spolupráci.“kms, sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia