Lidové noviny

Útok v centru Stockholmu: čtyři mrtví

Odcizený vůz najel do davu lidí na největší nákupní třídě švédské metropole Policie se kloní k teroristic­kému útoku

- ROBERT SCHUSTER

STOCKHOLM/PRAHA Bylo přesně 14.53, když stockholms­ká policie přijala včera krátce po sobě několik telefonátů na tísňovou linku.

V centru města prý najel nákladní vůz úmyslně do davu v ulici Drottningg­atan, jedné z nejrušnějš­ích obchodních tříd ve Stockholmu.

První kusé informace a fotografie z okolí místa činu, které se začaly objevovat na sociálních sítích, hovořily o několika mrtvých a desítkách zraněných. Do uzávěrky tohoto vydání byly oficiálně potvrzeny čtyři oběti a patnáct raněných.

„Bylo to příšerné. Spousta krve na silnici, lidé leželi všude,“popisoval později své zážitky pro švédský rozhlas očitý svědek tragédie.

Objevily se i první spekulace, že šlo o teroristic­ký útok podobný těm, k nimž došlo v nedávné době v Londýně, Berlíně nebo Nice. I v těchto případech byl vraždícím nástrojem nákladní vůz, který najel do davu. V tomto duchu hovořili představit­elé tajné policie Säpo, stejně tak i premiér Stefan Löfven. Předseda vlády označil čin za útok na celou zemi. Úvahy o plánovaném atentátu posilovala i skutečnost, že pěší zóna před nákupním centrem se stala dějištěm sebevražed­ného útoku již před sedmi lety. Tehdy se zde vyhodil do povětří Švéd iráckého původu a zranil přitom dva kolemjdouc­í.

Po pachateli včerejšího útoku bylo zahájeno intenzivní pátraní. Bezpečnost­ní složkymimo jiné zablokoval­y most přes úžinu Öresund spojující Švédsko a Dánsko a zpřísnily kontrolu hranic.

V průběhu večera policie oznámila, že zadržela člověka, který může mít spojitost s odpoledním útokem. Odmítla ovšem upřesnit, jestli hledá ještě případné spolupacha­tele.

Maskovaný muž vnikl do kabiny dodávky a odcizil ji

Prvotní rekonstruk­ce celého útoku ukázala, že vražedným nástrojem byla dodávka pivovaru Spendrups.

Jak uvedl mluvčí společnost­i, vůz byl odcizen v okamžiku, když ho řidič opustil, aby vyložil náklad. V tu chvíli vnikl do kabiny maskovaný muž, zmocnil se vozu a následně s ním odjel směrem k pěší zóně. Dle očitých svědků dodávka nejprve najela do lidí na křižovatce rušných ulic Drottningg­atan a Kungsgatan, posléze se vydala směrem k nákupnímu centru. V době víkendovýc­h nákupů a plných ulic.

Dodávka se zastavila až v momentě, kdy najela do vchodu obchodního domu. Její kabina se okamžitě vznítila.

Krátce poté začaly namísto přijíždět první sanitky a zásahové vozy. Policie ohradila okolí místa činu a evakuovala další obchodní dům v blízkosti Nordiska Kompaniet. Nad vnitřním městem začal posléze kroužit vrtulník. „Po útoku se šířila panika jen krátkou chvíli, bezpečnost­ní složky místo činu bleskově obsadily, stejně jako všechny důležité dopravní uzly. Zastaveny byly auto- busové linky směřující přes uzavřenou část města,“popsal situaci na místě přítomný redaktor LN Jan Klesla.

Později přistoupil­a policie k dalším bezpečnost­ním opatřením. Byl tak například přerušen provoz metra, neboť pod místem činu se kříží jednotlivé linky stockholms­ké podzemní dráhy.

A přerušena byla i železniční doprava směrem na nedaleké hlavní nádraží. Jeho budova byla dokonce na nějakou dobu zcela evakuována.

To se neobešlo bez projevů paniky, které byly vyvolané mimo jiné nepotvrzen­ými zprávami, že se v areálu hlavního nádraží údajně ozývala střelba.

Ještě několik hodin po útoku nemohly desítky lidí opustit kanceláře nebo jiné prostory, kam se uchýlili do bezpečí bezprostře­dně po útoku.

Navíc kvůli přerušení městské dopravy se mnozí z nich nedokázali dostat do svých domovů. Na sociálních sítích se proto začaly objevovat nabídky umožňující těmto lidem krátkodobě přespat.

Na pokraj své kapacity se dostaly i telefonní linky. Švédský krizový informační systém nabádal občany, aby nepřetěžov­ali linky amísto dlouhých telefonátů se svými blízkými raději komunikova­li prostředni­ctvím sociálních sítí.

Kvůli útoku zrušila divadla a kina ve městě představen­í. „Máme pocit, že situace si to vyžaduje,“uvedla mluvčí stockholms­kého divadla Dramaten. Rušná obchodní třída švédské metropole

 ??  ??
 ?? Se stala terčem zřejmě teroristic­kého útoku. Dodávka najela nejdřív do lidí na křižovatce a pak do výlohy obchodního domu. FOTO ČTK/ AP ??
Se stala terčem zřejmě teroristic­kého útoku. Dodávka najela nejdřív do lidí na křižovatce a pak do výlohy obchodního domu. FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia