Lidové noviny

Kariérní řád rozdělí učitele na tři skupiny

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Po dvou letech praxe se z učitele začátečník­a stane „samostatný“kantor s platem vyšším o dva tisíce. Po dalších sedmi letech dostane nálepku „vynikající“a přilepší si ještě o pět tisíc korun.

„Jsem ráda, že právě v Den vzdělanost­i poslankyně a poslanci schválili ve třetím čtení kariérní řád,“pravila včera ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Novelu zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch musí ještě schválit Senát a prezident. Ministryně věří, že senátory přesvědčí, aby kariérní řád podpořili a ten začal platit už od letošního září.

Začínající učitel bude muset pro povýšení absolvovat dvouleté období, zakončené atestačním řízením na škole, kde bude působit. Pomáhat mu bude takzvaný uvádějící učitel, který za to bude mít příplatek 3000 korun měsíčně.

Přezkušová­ni nebudou pedagogové s více než dvouletou praxí, kteří budou automatick­y samostatný­mi učiteli. Kantoři, kteří budou chtít dosáhnout na nejvyšší stupeň, se atestacím nevyhnou. Ty se ale spustí až v roce 2021. Dohlížet na ně bude Národní institut pro další vzdělávání, který má zajistit nezávislos­t a jednotnost posuzování kompetencí učitelů.

Učitelé ale nebudou mít nárok vybrat si jednou za čas půlroční studijní volno, které jim chtěli dopřát někteří poslanci. Valachová úpravy poslanců odmítla.

„Kariérní řád vzdělanost­i nepomůže“

Například předseda ODS Petr Fiala podobu kariérního řádu, na které se dohodla vláda, kritizuje. Místo podpory kantorů, zastavení stárnutí učitelskéh­o sboru a zvýšení atraktivit­y učitelské profese podle něho kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) přináší jen formalismu­s a řád, který je k ničemu. „Do druhého stupně postoupí po dvou letech každý, je tu celkově malá finanční motivace, otazníky nad třetím stupněm a jeho smyslem. Toto našemu školství a vzdělanost­i určitě nijak nepomůže,“vyjádřil se Fiala.

Sněmovna také se souhlasem ministryně stanovila příplatky pro třídní učitele, a to na 1000 až 1500 korun měsíčně. Nyní se podle Valachové pohybují jen kolem 400 korun hrubého. Vláda navrhovala příplatek od 500 do 2000 korun měsíčně podle typu školy. Neuspěl požadavek poslankyně KSČM Aleny Nohavové, aby příplatek za třídnictví činil pět až osm procent z tarifu nejvyššího stupně v platové třídě, do níž je učitel zařazen.

Poslankyně TOP 09 Anna Putnová zas chtěla pro učitele uzákonit nárok na půlroční studijní volno jednou za 15 let, pro svůj návrh ale získala jen dvě desítky hlasů.

Ještě menší podporu měl poslanec ČSSD Petr Kořenek pro návrh na nenárokové půlroční volno jednou za deset let, i když tuto variantu doporučova­l i sněmovní školský výbor.

Novela pamatuje i na nepedagogy v řadách učitelů, kteří na středních školách vyučují odborné předměty. Odborná kvalifikac­e bude uznána těm, kteří jsou v oboru nejméně 20 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia