Lidové noviny

Kritik revizorů zproštěn. Po 11 měsících za mřížemi

-

PRAHA Zbili mě, a ještě jsem přišel o elektronik­u a peníze. S nepříjemný­m zážitkem po jízdě na černo z 5. listopadu 2013 se svěřil Vít Hassan Generální inspekci bezpečnost­ních sborů. Stěžoval si na revizory i na zasahující policisty, kteří prý napadení jen přihlíželi. Místo zastání však byl kvůli křivému svědectví odstíhán a strávil 11 měsíců ve vězení.

Až na základě zásahu Ústavního soudu byl loni propuštěn. Jeho případ se však kvůli vytrvalému postoji žalobkyně vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 6, jenž včera vynesl rovněž zprošťujíc­í rozsudek. „Soud má za značně pravděpodo­bné, že se obžalovaný toho jednání dopustil, ale tento závěr nelze činit kategorick­ým. Není mimo veškerou myslitelno­u pochybnost naprosto vyloučeno, že to nemohlo být i obráceně. Z těchto důvodů musí soud pochopitel- ně obžalované­ho zprostit,“uvedl v pátek předseda senátu Karel Steiner.

Právě nedodržení zásady, že v pochybnost­ech se má spravedlno­st přiklonit na stranu obžalované­ho, zkritizova­l Ústavní soud. A nejen to. „Automatick­é favorizová­ní výpovědí policistů před výpověďmi údajných poškozenýc­h by také mohlo zásadně znemožnit potírání tolik nežádoucí nezákonné činnosti policistů, tedy těch, kteří naopak na dodržování zákonů mají dohlížet,“uvedla loni v létě Veronika Sedláčková, mluvčí Ústavního soudu.

Svědectví tří policistů a revizora bylo pro obžalobu stěžejní. Nově se vedoucí státní zástupkyně z Prahy 6 Jindra Janáčová opřela o znalecký posudek z oblasti psychologi­e. Ten vyhovoval více verzi, že svědci proti Hassanovi jsou věrohodní. Ani to ale nestači- lo, aby bylo možné posoudit, co přesně se stalo v roce 2013, kdy k napadení mělo dojít.

Žalobkyně nyní čeká na vyhotovení písemného rozsudku, aby se rozhodla, jestli podá odvolání. „Nešťastná země. Neztotožňu­ji se s Ústavním soudem. Ti lidé jsou naprosto bezúhonní. Pan Hassan bezúhonný není,“řekla LN po jednání Janáčová. Poukázala tím na fakt, že Hassan byl v podmínce, když se odehrála scénka s revizory. A měl problémy se zákonem. Byl také v minulosti opakovaně přistižen při jízdě na černo.

Hassanův advokát Michal Mazel i jeho klient ale neskrývali mírný optimismus. „Uplynulých devět měsíců od návratu z vězení byly stres a nejistota. Bylo to jako polovězení,“řekl LN Hassan, který ale počítá i s variantou, že může věc ještě skončit odvoláním u Městského soudu v Praze. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia