Lidové noviny

Babiš „zařízl“ambice Stropnické­ho

- KATEŘINA SURMANOVÁ KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Předseda hnutí ANO řekl, že Martin Stropnický může kandidovat na hlavu státu, ale musí si na to sám sehnat peníze i tým.

PRAHA Andrej Babiš občas zaskočí vlastní ministry, když oznamuje, co se děje v jejich mysli. Loni v červnu tak v reakci na policejní reorganiza­ci řekl, že ministr spravedlno­sti Robert Pelikán je připravený rezignovat, jestli se změna prosadí. To bylo prvně, kdy Pelikán slyšel, že byměl pojmout takový záměr. Teď se v podobné situaci ocitl šéf resortu obrany Martin Stropnický, o němž se už dlouho v kuloárech hovoří jako o možném kandidátov­i na prezidenta. Jenže Babiš pro Info.cz uvedl, že Stropnický nic takového nechce.

„Bude lídr naší pražské kandidátky do sněmovních voleb, a to je to nejdůležit­ější. Já určitě žádného kandidáta na prezidenta za nás dávat nebudu,“řekl předseda ANO s tím, že Stropnický by si musel sám obstarat peníze na kampaň, pokud by v sobě prezidents­ké ambice objevil. Od hnutí je čekat nemůže, protože to má dluhy a bude potřebovat finance na sněmovní agitaci.

Když se včera novináři dožadovali Stropnické­ho odpovědi, z ministrovy reakce vyplynulo, že protentokr­át je zaskočeným „Pelikánem“on.

„Nebudu takhle sdělovat, jestli chci kandidovat na hlavu státu. To je věc, kterou si musíme říct s pa- nem předsedou při nějakém hovoru. Já jsem v minulosti pouze uvedl, že podle mě by hnutí mělo mít svého kandidáta. Tím jsem samozřejmě nemyslel nejapně sebe. Tím jsem myslel, že hnutí, které má nezanedbat­elnou dlouhodobo­u podporu veřejnosti, se dost dobře nemůže tvářit, že ty volby tady nejsou,“reagoval ministr.

V otázce kandidatur­y už se mezi Babišem a Stropnický­m nějakou dobu odehrávala tichá válka nervů. Zdroje z prostředí obou politiků popisovaly protichůdn­é pozice. Ministr chtěl, aby ho Babiš sám oslovil s tím, že by si přál, ať Stropnický výzvu zvedne a zkusí ve jménu ANO porazit Miloše Zemana. Protože kdyby aktivita vzešla od předsedy, bylo by logické, že se postará minimálně o část nákladů na kampaň a že zázemí hnutí poskytne při kandidatuř­e součinnost.

Naopak Babiš vyčkával, jestli mu Stropnický sám své ambice vyjeví. Protože pak by mohl říci, že mu v ničem nebrání, nicméně mu ani nehodlá nijak zvlášť pomáhat. Podle zdrojů LN blízkých resortu obrany Stropnický hovořil o tom, že by si dobytí Hradu rád vyzkoušel, měl zmínit i to, že by v takovém případě složil funkci ministra, aby se mohl plně věnovat kampani. K tomu ale podle všeho nedo- jde a Stropnický odvede hnutí do sněmovních voleb jako jednička pražské soupisky.

Babišův názor na to, jestli má ANO zkoušet sílu v prezidents­kém klání, se v čase proměňoval, neměnné zůstávalo nicméně to, že tuhle bitvu nikdy nepovažova­l za prioritní. Když měl zrovna fázi, kdy se mu zdálo „logické, aby hnutí kandidáta mělo“(loni v květnu), zmiňoval dvě možná jména. Euro- komisařku Věru Jourovou a právě Stropnické­ho. Jejich potenciál hodlal podrobit internímu hlasování.

„Kolegové v předsednic­tvu přišli s nápadem, že bychom udělali nějaké primárky. Já se k tomu taky přikláním. Takže pokud naši členové a naše organizace přijdou s nějakými návrhy a následně uděláme nějaké referendum v rámci hnutí, a to vygeneruje nějakého kandidáta, tak samozřejmě se tím budeme zabývat,“shrnul Babiš minulé jaro. Jourová záhy odmítla s tím, že chce dokončit bruselskou misi.

Na okraji zájmu

Důležité v nynějším Babišově vzkazu je, že mezitím už Zeman oznámil obhajobu, čímž ochladil Babišův zájem vkládat peníze do projektu s nejistým výsledkem, Trumfy jsou na straně Zemana, jako úřadujícím­u prezidento­vi se mu kampaň povede sama, nahrávají mu i průzkumy popularity.

Nejen ANO, ale i další strany upínají letos hlavní pozornost na klání o dolní parlamentn­í komoru – to je bitva, v níž se rozhodne, jestli se poprvé od revoluce stane řádným premiérem někdo jiný než představit­el občanských či sociálních demokratů. Nikdo neplánuje tříštit síly ještě na prezidents­ké volby a zatím žádná z parlamentn­ích stran neoznámila, že by chtěla postavit vlastního „závodníka“. Například v ČSSD si mají členové ve vnitrostra­nickém referendu vybrat z ohlášených kandidátů, kdo se jim nejvíc líbí, ale s generování­m oranžového adepta se nepočítá.

Komentář k tématu čtěte na straně 9

 ?? Z Veroniky Žilkové po příštích prezidents­kých volbách asi nebude. Její choť Martin Stropnický finance od ANO na kampaň nedostane. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? První dáma
Z Veroniky Žilkové po příštích prezidents­kých volbách asi nebude. Její choť Martin Stropnický finance od ANO na kampaň nedostane. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA První dáma

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia