Lidové noviny

Milost pro Kajínka? „Populismus před volbami“

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ Více na www.lidovky.cz

PRAHA Ačkoli dříve tvrdil, že Jiřímu Kajínkovi milost neudělí, nyní prezident Miloš Zeman překvapil. Řekl, že vážně zvažuje o omilostněn­í doživotníh­o vězně. Podle advokátů oslovených serverem Lidovky.cz je prezidentů­v krok jen populistic­kým gestem.

„Řekl jsem ‚vážně uvažuji‘, ale to znamená hodně,“podotkl ve čtvrtek Zeman na čáslavském náměstí před lidmi, kteří se v reakci souhlasně roztleskal­i. Později v Benešově dodal, že to neznamená, že Kajínka propustí: „Já jsem neodpovědě­l, že ho propustím, já jsem odpověděl, že zvážím udělení milosti, protože nejsem zcela přesvědčen o jeho vině a kromě toho sedí už 20 let. A 20 let je velmi dlouhá doba.“

Jeho krok nicméně už teď vyvolává mezi esy v advokacii oslovenými redakcí rozporupln­é reakce.

„Myslím, že je to populistic­ký krok, protože Miloš Zeman již dříve řekl, že mu milost udělovat nebude. A pokud vím, také řekl, že ji bude udělovat ve skutečně výjimečnýc­h případech, například u onkologick­y nemocných lidí,“uvedl Jaroslav Ortman, který zastupoval klienty v některých významných kauzách. Byl například obhájcem Davida Berdycha z Berdychova gangu. „Nevím, jestli to myslí jako součást prezidents­ké kampaně, ale jestli chce oslovit lidi tím, že udělí milost pachatelům, kteří byli odsouzeni za vraždu, je to bez komentáře. Jestli by to tak ale myslel, já mu dám seznam dalších patnácti vrahů a ty může také pustit,“obul se do Zemana.

S postojem hlavy státu nesouhlasí ani známý advokát Jiří Teryngel. „Myslím, že by o této věci měl Zeman dále přemýšlet a v myšlenkách by měl dospět k tomu, že na to má zase zapomenout. Kajínek má maximálně v roce 2022 nárok na podmínečné propuštění. Zemanův výrok jsem slyšel. On tvrdil, že jsou tam důvodné pochybnost­i o tom, že to Kajínek spáchal. Kdyby tam ale byly důvodné pochybnost­i, tak ho nemohli odsoudit,“reagoval Teryngel.

Zeman ovšem našel mezi advokáty i zastánce. „Já bych s tím plně souhlasil, protože Kajínek by se určitě nedopustil vraždy. Jak jsem s ním přišel do styku, můžu říct, že je to velice inteligent­ní člověk. Sice nějaké škraloupy z minulosti měl, ale jsem přesvědčen­ý, že vraždu by nespáchal,“uvedl advokát Oldřich Choděra.

Plzeňský soud uložil Kajínkovi doživotní trest v červnu 1998. Odsoudil ho za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentiná­ch pod plzeňskou věznicí Bory podnikatel­e Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia