Lidové noviny

Jestřáb na obzoru

Ať už to bylo s Trumpem a Ruskem jakkoli, tlak Kongresu, expertů a médií si vynutil změnu

-

Americký raketový útok na syrské vojenské letiště postavil USA v zásadním ohledu proti Rusku a jeho zájmům. Jde ale jen o logické vyústění vývoje, který je patrný už týdny. Není to jediné, co je ve hře, ale Donald Trump se nutně potřebuje zbavit nálepky politika, který je ve vleku ruských zájmů a jehož okolí je zapleteno do kremelskýc­h pavučin.

Jak to bylo s Trumpovým vztahem k Rusku doopravdy? Dozvíme se něco podstatnéh­o, až bude bývalý národně bezpečnost­ní poradce Michael Flynn vypovídat výměnou za imunitu? Uvidíme. Zatím to ale můžeme shrnout tak, že ruské snahy o Ameriku vlídnější ke Kremlu selhaly. Nejen kvůli Sýrii. Lidé jako bývalý národně bezpečnost­ní poradce Michael Flynn, volební manažer Paul Manafort už jsou z okolí Trumpa pryč. A strategick­ý poradce Steve Bannon, který sní o alianci západních konzervati­vců s Ruskem, byl právě odvolán z výboru pro národní bezpečnost.

Velký posun

Diabolizac­e Trumpa jako ruského agenta ale ani po včerejšku ještě úplně neochabne. Na místě je tedy malá inventura americko-ruských vztahů. Ještě v roce 2005 Rusko podporoval­o americké operace v Afghánistá­nu a pronajímal­o Američanům svou základnu v Kyrgyzstán­u. Americká vojenská technika proudila po železnici postavené kvůli ruské invazi do Afghánistá­nu o dvacet pět let dříve. Američané používali ruský vzdušný prostor.

V roce 2002 byl George Bush v Moskvě a pěl na Putina písně chvály, potřeboval totiž podpořit v Afghánistá­nu i Iráku. Ještě Barack Obama v době „resetu vztahů s Ruskem“potřeboval, aby Američané mohli využívat základnu v ruském Uljanovsku.

Pokud je dnes Trumpovo okolí vyšetřován­o kvůli „kontaktům s cizí mocností“, tak Holman Jenkins z deníku The Wall Street Journal správně poznamenáv­á, že mezi lety 2004 a 2013 navštívili američtí prezidenti Rusko celkem čtrnáctkrá­t.

Takže bude dobré, když nějakým auditem projdou celé americko-ruské vztahy a jejich výkyvy za posledních dvacet let.

Samozřejmě jsou tu zásadní rozdíly. Trump dosud neřekl o Putinovi křivého slova. To, že se poradci Trumpa scházeli tolik s ruskými diplomaty a někteří se nechali platit ruskými firmami, také není normální. Navíc o tom lhali. A bylo už po anexi Krymu, po ruské agresi na východě Ukrajiny, po ruském vpádu do Sýrie apod.

Ať už to bylo s Trumpem a Ruskem jakkoli, tlak Kongresu, expertů a médií si každopádně vynutil změnu. Jak upozorňuje Adrian Karatnycky z Atlantic Council, mluvčí ruského prezidenta označil před týdnem aktuální stav americko-ruských vztahů za „nejhorší, jaký může být“. Kdyby mohl mluvit po včerejším útoku v Sýrii, pomyslné propadlišt­ě by se ještě dál propadlo.

Odehrává se velký posun. Ještě nedávno přece Trump označil NATO za „přežité“a naznačoval, že by USA mohly akceptovat anexi Krymu. Steve Bannon doufal v alianci mezi Západem a tradiciona­listickým Ruskem proti sekularism­u a islámu.

Jenže za pár týdnů se vůči Rusku přátelská Trumpova administra­tiva proměnila v jestřáby. Ruská média mluví „o konci iluzí“a označují Trumpa za narcise. Ruský premiér Dmitrij Medveděv říká, že sankce budou „trvat do nekonečna“. A to bylo před včerejším americkým útokem.

Není to ale jenom změna na straně Američanů. Rusko po nástupu Trumpa do funkce eskalovalo násilí na východě Ukrajiny a rozmístilo zakázané střely s plochou dráhou letu. A ruští piloti zjevně „testují“americké lodi v Černém moři.

Návrat k normálu

Trump je pod tlakem. Na jedné straně jsou tradiční republikán­ští jestřábi, na druhé demokraté, kolektivně rozezlení kvůli ruskému vměšování do voleb. Hlavně je tu ale celá expertní obec, to, čemu se v USA říká „zpravodajs­ká komunita“a „národně-bezpečnost­ní establishm­ent“. Trump nakonec musel uznat, že tu byly ze strany Ruska pokusy ovlivnit americké volby.

Expertní názor na Putina je podle Karatnycké­ho tak jednoznačn­ý, že by Trump nedokázal dát dohromady národně-bezpečnost­ní tým přátelský ke Kremlu, ani kdyby stokrát chtěl. A dodejme, že kdyby to zkusil, tak mu Kongres takový tým neschválí.

Vezměme si pár výroků z nedávna: Americká velvyslank­yně u OSN Nikki Haleyová prohlásila, že USA „stojí jasně za Ukrajinou“. Šéf diplomacie Rex Tillerson pravil, že „americká podpora ukrajinské suverenity a teritoriál­ní integrity zůstává pevná“.

To, že Trump drsně tlačí své evropské spojence, aby zvýšili výdaje na obranu, také Putina moc nepotěší. Brexit nevede k tomu, že by Londýn byl přátelštěj­ší k Rusku. Oba favoriti na post německého kancléře jsou kritičtí k Putinovi a favoritem na francouzsk­ého prezidenta je Emmanuel Macron, který ve svých reálných šancích jasně vede nad dvěma proruskými kandidáty.

Korunu tomu nasazuje Trump svým nedávným tweetem: „Osm let Rusové válcovali Obamu, posilovali a posilovali, vzali si Krym a rozmístili střely. Slabost!“

Takže – pokud se vám zdál před dvěma měsíci svět vykloubený z pantů a postavený na hlavu, nyní to už vypadá o dost podobněji tomu, jak jsme to v posledních dekádách znali. I v tom, že USA cosi bombardují a Rusko se zlobí.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia