Lidové noviny

Poslat mu nějakou tu pětku?

-

Chlívek se svým čtenářům omlouvá. Místo aby se pošklebova­l Bohuslavu Sobotkovi (že se mu rozpadá partaj pod rukama), Andreji Babišovi (že načasoval svatbu s životní láskou zrovínka do volební kampaně) nebo Martinu Stropnické­mu (že jej nikdo nebude přemlouvat, aby se obětoval a kandidoval na prezidenta), bude se věnovat vážnějším, složitější­m a nejednozna­čným otázkám.

Příští týden by se dožil dvaaosmdes­áti let jeden skvělý chlap. Narozený za hospodářsk­é krize prožil dětství za okupace, školství za Nejedlého, maturitu za Stalina a nejplodněj­ší roky života za normalizac­e, prostě idyla celé jedné trápené generace. Podstatné je pro tuto úvahu cosi jiného: už na studiích začal pracovat ve Fyzikálním ústavu Akademie věd a co se děje uvnitř tenkých feromagnet­ických vrstev, se snažil spočítat ještě den předtím, než vydechl naposled. Tenhle chlap, dej mu Atom věčnou slávu, by byl ostatně jako skoro celá česká vědecká obec z kandidatur­y fyzikálníh­o chemika Jiřího Drahoše na prezidenta nadšený. Až tak, že by dost možná poslal na jeho transparen­tní účet nějakou tu pětku. A když tu už není, mohou to udělat jeho potomci.

Když si prohlédnem­e novinové a časopiseck­é texty, tak můžeme říci: v pražských redakcích nepanuje nad kandidatu- rou pana profesora Drahoše žádné velké nadšení. I autor Chlívku o něm psal několikrát velmi skepticky: „Kdyby hlavu státu volili poslanci a senátoři… Kdyby chtěli odbržděnéh­o politika nahradit uhlazeným akademikem… Kdyby byly v Dolní Lhotě ryby, Jiří Drahoš by byl ideální kandidát. Ale proč by jej lidé volili, když jej mnozí vůbec neznají?“Místy byl ještě příkřejší: „Místo připravené­ho projevu improvizuj­e. Místo do publika se dívá kamsi k zemi, jako by u špiček svých bot hledal nějaké nové molekuly...“Přesto skeptický komentátor v zastoupení onoho skvělého chlapa, co už tady není, pošle nějakou tu pětku na kandidátův transparen­tní účet.

Takřka všichni zkušení a světa znalí to autorovi rozmlouval­i. Novinář přeci musí budit zdání holé nezaujatos­ti, iluzi nezávislos­ti a umanuté beznázorov­osti. Někteří kolegové dokonce kvůli své práci rezignují na základní právo chodit k volbám. Snadno by mohl nějakou tu pětku poslat místo syna někdo jiný z rodiny, nebo soused. Ale proč?

Chlívek ví, že píše pro publikum převážně zkušenější, často chytřejší a zhusta vzdělanějš­í. Tak už to je na světě zařízeno, že ty nejlepší mozky nepracují v novinách. P. t. čtenářstvo jistě dokáže odečítat všemožné vychylován­í textů dle majitelů, šéfredakto­rů i autorů. Je to hračka, pokud mají dostatek informací. Proto Chlívek ohlašuje, že ačkoli se i nadále bude ze všech sil pokoušet při psaní fenomenolo­gicky vyzávorkov­at své předsudky, i nadále se bude snažit být ke všem kandidátům stejně kritický, ale kvůli tátovi pošle jednomu z nich nějakou tu pětku.

Chlívek ví, že píše pro publikum převážně zkušenější, často chytřejší a zhusta vzdělanějš­í. Tak už to je na světě zařízeno, že ty nejlepší mozky nepracují v novinách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia