Lidové noviny

Zeman jako kulisa

Volební vítězství přetlačí každého prezidenta

-

Jestli bude chtít Martin Stropnický kandidovat na prezidenta, bude si na to muset našetřit. To mu vzkázal stranický šéf Andrej Babiš, když řekl: „Já určitě žádného kandidáta na prezidenta za nás dávat nebudu.“A je vymalováno. Sice připustil, že si vyslechne, co k tomu řeknou členové hnutí, ale je víceméně zřejmé, že ANO stejně jako ostatní politické strany žádného kandidáta nepostaví. A pak že ANO nejsou politici, když se chovají jako politici rození.

Za počínáním předsedy Babiše je standardní pragmatick­á politická úvaha: nevadí nám Zeman a nevadí nám ani Drahoš, s oběma se domluvíme a zatím tu není nikdo, kdo by tyhle dva přeskočil. Můžeme bez námahy získat prezidenta ochotného ke spolupráci. Navíc, kdyby se situace změnila, změní se i předsedův názor. Ostatně – pan Babiš často mění názor, aniž by se situace jakkoli posunula (třeba ohledně zdravotnic­tví či důchodů). Tuto politiku chytré horákyně lze ale provozovat jen omezenou dobu, několik měsíců.

Představme si, že se po prázdninác­h někdo vynoří a bude zjevně kandidátem s šancí Zemana porazit a Andreji Babišovi se líbit nebude. Co s tím? Nějakou výraznou podporou Miloše Zemana by ANO odrazovalo část voličů, což si před sněmovními volbami dovolit nemůže. Nikdo též není schopen s určitostí říci, jak občané zareagují na výsledek voleb a následné sestavován­í koalice. Netušíme, jestli začnou vyvažovat výsledek sněmovních voleb, či zda se polekají možnosti, že by republiku zalehlo vládnoucí duo Babiš–Zeman. Nejhorší, na co může Andrej Babiš v prezidents­kém boji narazit, je nepřátelsk­ý prezident, ale ten nemá žádné pravomoci, je schopen škodit pouze verbálně. Vidíme to u Zemana. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia