Lidové noviny

Vnímám, že nové policejní

- LN LN LN LN

Bude tomu pět let, co Lenka Bradáčová nastoupila do funkce vrchní státní zástupkyně v Praze. Tenkrát ji proslavilo spuštění vyšetřován­í tehdejšího hejtmana Davida Ratha. Na přelomu loňského a letošního roku se však kauza zasekla na soudech. Bradáčová s jejich odůvodnění­m nesouhlasí, víru v úspěšný konec ale neztrácí. Průtahy ve vynesení finálního verdiktu přirovnává k případu Mostecké uhelné společnost­i souzené ve Švýcarsku, kde se případ táhne podobným způsobem. Před rokem Bradáčová nesouhlasi­la s policejní reorganiza­cí. Jak tento zásah vidí dnes? „Ono to trvá, než si podřízení zvyknou na nového nadřízenéh­o, než zjistí jeho představu, co po nich bude v práci požadovat. Hlasy policistů, které slyším, shrnu do krátkého vyjádření – nový útvar nemá srdce,“pronesla v rozhovoru pro LN.

Zatíženost některých policistů je stále neúměrná,

ba na počty kárných řízení se stáními zástupci. Ty ukazují, že systém funguje, má sebereflex­i a že vedoucí státní zástupci, když identifiku­jí pochybení, se je nesnaží zakrýt, ale podávají kárné návrhy. Pak tu také máme trestní věci, v nichž byli či jsou státní zástupci prověřován­i a v nedávné době jeden pravomocně odsouzen. (Obvodní státní zástupce z Prahy 2 František Fiala dostal v roce 2015 trest 3 roky a 10 měsíců ve vězení a pokutu 150 tisíc korun – pozn. red.)

Nemám vysvětlení. Napadají mě však v této souvislost­i paralely.

Bude následovat návrh, aby soudce nesoudili soudci? Anebo další příklad. Pokud příslušník Generální inspekce bezpečnost­ních sborů spáchá trestný čin a prověřují ho příslušníc­i GIBS, rovněž v těchto případech dojde ke změně? Neznám z poslední doby případ, kdy by bylo důvodné tvrzení, že státní zástupci v rámci falešné profesní kolegialit­y kryjí jednání svých kolegů.

To je jasné zpochybňov­ání role státního zástupce v trestním řízení. To je pro mě nepřijatel­né. Každý státní zástupce, který nechce být pouze pasivním státním úředníkem a chce vykonávat svoji práci tak, jak mu ji ukládá trestní řád a zákon o státním zastupitel­ství, pro to potřebuje mít účinné nástroje. Mezi ty významné patří oprávnění, aby mohl provádět jednotlivé úkony trestního řízení. Av případě, že policejní orgán provádí práci nekvalitně či nerespektu­je pokyny státního zástupce, je často jediný způsob, jak zachovat zákonnost přípravnéh­o řízení, odnětí věci.

Tady se směšují dvě věci. První se týká oprávnění odejmout věc konkrétním­u policistov­i. Proti tomu směřuje usnesení poslanců. V takových případech se věc odejme policistov­i, ale nikoli útvaru. Pak existuje ještě jedno oprávnění státního zástupce, který může odejmout věc útvaru a přikázat ji útvaru jinému. Nikde v trestním řádu ale nenajdete oprávnění státního zástupce – podobná nařčení kategorick­y odmítám – vybírat si policistu.

Můžeme sice policistov­i věc odejmout, ale nemůžeme ji jinému přikázat. O tom, kdo bude v policii věc zpracováva­t, rozhoduje vedoucí daného policejníh­o útvaru.

 ?? Tomu odpovídá kvalita, říká Bradáčová k policejní reorganiza­ci FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ??
Tomu odpovídá kvalita, říká Bradáčová k policejní reorganiza­ci FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia