Lidové noviny

Centrále chybí srdce

- LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN

Z neznalosti. Existují případy, kdy se státní zástupce dohodne s příslušným velitelem útvaru na složení konkrétníh­o vyšetřovac­ího týmu. Jde ale o dohodu obou stran, kdo v něm bude působit. Není to tak, že bychom mohli direktivně rozhodnout.

Za dobu mého působení na VSZ v Praze si dovoluji odhadnout, že to bylo do deseti případů.

Zásadně. Státní zástupce se často stává aktivním aktérem při provádění úkonů. V závažných věcech někdy převezme vedení výslechu namísto policisty, třeba když ho policista neprovádí v souladu s jeho představou. To by už nemohl. Stal by se pasivním pozorovate­lem a nemohl by aktivně předcházet vadným postupům. Pak by ale nemohl nést odpovědnos­t za zákonnost trestního řízení. Nezapomíne­jme, že právě státní zástupce musí jít s důkazy před soud a je odpovědný za výsledek. Zpochybňov­at nesystémov­ě tuto roli je nebezpečné.

Nechci spekulovat. Ale od každého takového návrhu bych očekávala řádné odůvodnění. Každá změna trestního řádu by měla být koncepční. Usnesení ve zprávě vyšetřovac­í komise taková vysvětlení postrádala. Když se nad celou situací zamýšlím, vybaví se mi postřeh jednoho mého kolegy. Řekl: „Když si srovnám mediální sdělení na adresu státních zástupců, před zhruba šesti lety se psalo: Proč nikoho nestíháte? V posledním období jsou spíše titulky: Proč nás stíháte? Proč tolik lidí stíháte?“

Souhlasím s tím, že veřejná žaloba a policie musí pracovat kontinuáln­ě standardně, bez výkyvů. Nemá to být ve vlnách, že nejdříve není stíhán nikdo a poté následuje vlna nedůvodnýc­h stíhání. To by bylo jistě špatně. Ale tak tomu není. O tom, zda je stíhání důvodné, či nedůvodné, svědčí tvrdá statistick­á data. Hodnocení nesmí být založeno na pocitech, kterémohou vyvolat sdělení různých zájmových skupin.

Za posledních pět let, co jsem ve funkci vrchní státní zástupkyně, podali žalobci Vrchního státního zastupitel­ství v Praze 72 obžalob v závažných hospodářsk­ých a korupčních případech. Soud již 36 věcí odsoudil, pouze tři věci byly zproštěny. Ani jednu kauzu soud pravomocně nevrátil. Až teď – v druhé větvi kauzy exhejtmana Davida Ratha. Proti tomu jsme však ani nepodávali stížnost, protože v mezidobí došlo ke změně zákona o trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob. Musíme tuto změnu zákona akceptovat a doplnit vyšetřován­í.

V roce 2016 zmiňovaný odbor eviduje 31 nových trestních stíhání proti 106 osobám. V minulém roce jsme se zabývali 256 věcmi. Ještě bych zmínila celý obvod Vrchního státního zastupitel­ství v Praze – tedy i okresy, kraje. V tomto obvodu bylo v uplynulém roce předloženo soudu zhruba 54 000 věcí. Zproštěna v roce 2016 byla necelá čtyři procenta. Takže vidíte, jak velkou úspěšnost máme. V minulosti se množství zproštěnýc­h případů pohybovalo kolem 10 procent a ani to nebylo považováno za špatný výsledek. Statistika tedy svědčí o kvalitní práci a dobré kondici státního zastupitel­ství.

Průměrná délka přípravnéh­o řízení od doby, kdy policie zahájí trestní stíhání nebo kdy sdělí konkrétní osobě podezření, do předložení věci soudu je 64 dnů. Celkově tedy data vůbec nemluví o tom, že by státní zastupitel­ství a policie obecně neměly úspěchy. Je důležité uvědomit si, že spravedlno­st se častokrát hledá poměrně dlouho. Oč jsou kauzy složitější a čím více se dotýkají veřejného života, tím složitější a delší trestní řízení je. Obhajoba se snaží vše- mi prostředky – včetně různých průtahů – dosáhnout co nejpřízniv­ějšího výsledku pro klienta. V takových věcech se stává, že odvolací soud opakovaně vrací případy k novému rozhodnutí.

Rozumím, že zdlouhavý proces může veřejnost znejistit, až utahat. Lidé pak přestávají sledovat výsledky. To pro nás nesmí platit. V závažných věcech se k rozhodnutí dospěje třeba až po mnoha letech. Až pak je možné věci hodnotit. Z různých sdělení mám ale pocit, že některé skupiny promyšleně razí strategii vyvolat falešný dojem neúspěšnos­ti státního zastupitel­ství. Objektivní­m datům to ale neodpovídá.

Na rozdíl od Zdeňka Koudelky, který o státních zástupcích a státním zastupitel­ství pravidelně píše články do médií, nemám žádnou potřebu se k němu vyjadřovat. Není osobou, která by v minulosti, ale ani v současnost­i měla vliv na fungování státního zastupitel­ství – přestože se o to v minulosti pokoušel a svými články v současnost­i nadále pokouší. Pro mě Zdeněk Koudelka v určitou dobu prostě jen byl na státním zastupitel­ství.

Kauza Davida Ratha není ukončena, není v ní pravomocně rozhodnuto. Proto nechci dělat účet dopředu. S odůvodnění­m vrchního soudu nesouhlasí­m – z odborných i věcných důvodů. Proto jsem předložila podnět k podání stížnosti pro porušení zákona, který pan ministr spravedlno­sti akceptoval. Řada právníků dopředu postup komentoval­a, aniž by přitom znala spis a obsah napadených rozhodnutí. Mrzelo mě to, protože obecně si myslím, že právníci mají povinnost bránit dezinforma­cím a prezentová­ní neodbornýc­h a nepodložen­ých informací. Zaplavuje nás množství sdělení a najít kvalitu je stále obtížnější. Spravedlno­st se často hledá dlouho, vysvětluje Lenka Bradáčová. Oč jsou kauzy složitější a čím více se dotýkají veřejného života, tím složitější a delší je trestní řízení.

Připodobní­m to k jinému trestnímu případu – Mostecké uhelné společnost­i, kterou řeší švýcarský soud. Ten v první instanci rozhodl velmi rychle. Titulky zněly, že švýcarská justice konala rychle a proč tomu tak není u nás. Jenže máme rok 2017 a kauza ve Švýcarsku stále není pravomocně ukončena, doteď nebylo ani rozhodnuto o odvolání. Můžeme tedy srovnávat. Případ Davida Ratha se začal vyšetřovat také v roce 2012, je rozhodnuto už o odvolání. Nejedná se tedy o nic v Evropě neobvykléh­o.

Proces je velmi složitý, a nedivím se tedy, že laická veřejnost se nedokáže zorientova­t a zdá se jí, že spravedlno­st kulhá a že při řešení věcí rozhodují nějaké zvláštní klíče. Musím zdůraznit, že podstatné je to konečné, pravomocné rozhodnutí soudu. My využijeme všechny zákonné nástroje, abychom maximálně a kvalitně hájili veřejný zájem.

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů zahájila trestní stíhání. Budeme se snažit, aby řízení bylo co nejdříve skončeno. Skutkově nejde o složitý případ. koli podá podnět k výkonu dohledu, je povinností státního zastupitel­ství se jím zabývat. Ze zákona máme na vyřízení věci dvouměsíčn­í lhůtu. Dohled obecně směřuje na posouzení námitek, zda státní zástupce procesně koná v souladu se zákonem, anebo došlo k porušení povinnosti či neodborném­u postupu.

Statistika svědčí o kvalitní práci a dobré kondici státního zastupitel­ství

Ne. Policie ve věci koná a výkon dohledu nijak neznemožňu­je ve věci rozhodnout. Až stížnost vyřídíme, bude podatel vyrozuměn. Jde o běžnou součást trestního řízení.

To s naším dohledem nemá nic společného. Týká se to dozoru Městského státního zastupitel­ství v Praze. Státní zástupce tím reaguje na podnět policejníh­o orgánu. Lhůty se prodlužují, pokud policie státního zástupce vyrozumí, že není schopna ve stanovené lhůtě trestní řízení skončit.

Policie má povinnost konat, a pokud šetří i jiný k tomu oprávněný orgán, budou se muset s jeho závěrem policie a statní zástupce vypořádat. Jiný dopad takové šetření mít nemůže.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? LN
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia