Lidové noviny

Zapaloval a sám pro svou práci hořel

-

Ve věku 85 let v úterý zemřel archeolog Zdeněk Smetánka. Přidanou hodnotou díla respektova­né osobnosti české archeologi­e středověku je poselství humanismu.

se podařilo stanovit teprve ve druhé polovině 50. let. V souladu s povahou svých pramenů se i tato část archeologi­e opřela o přístupy archeologi­e pravěku. Začala směřovat k historické­mu poznání, opřenému o proměnu pramenů archeologi­ckých v plnohodnot­né prameny historické.

Zdůvodnění a obhajoba tohoto radikálníh­o obratu byly dílem Miroslava Richtera a Zdeňka Smetánky, jednomu bylo tehdy 25, druhému 26 let. Jejich diskusní texty uchovávají celkem vzácný příklad „mladé vědy“, vedené zaujetím pro nově utvářenou archeologi­ckou specializa­ci. Ta našla svoje zázemí v Archeologi­ckém ústavu ČSAV, její soustavný rozvoj ale zároveň vyžadoval spojitost s univerzitn­í výukou. Proto už od roku 1964 začal Zdeněk Smetánka soustavně působit na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy. I v širších evropských souvislost­ech se stal jedním z prvních učitelů nové specializa­ce. Byl skutečným profe- sorem, novým a novým adeptům předkládal důkladně uspořádaný pohled na archeologi­i středověku, na její řemeslo a smysl. Učil i věci ještě podstatněj­ší, včetně rozdílu mezi „vědět“a „rozumět“. Snad v každém kroku dokázal zapalovat, neboť sám hořel zájmem o svou specializa­ci.

V Archeologi­ckém ústavu ČSAV byl Zdeněk Smetánka předurčen k vedení výzkumů na Pražském hradě. Dlouho tento nárok zůstával víceméně formální, změna přišla v roce 1972, kdy začal výzkum raně středověké­ho pohřebiště za Jízdárnou. Od počátku bylo zřejmě, že právě tady se otevírá zásadní kapitola počátků Pražského hradu a českého státu. Na dokonale provedené terénní odkryvy navázal neobyčejně ambiciózní publikační záměr. Cílem se spolu s „obvyklým“katalogem stala i kniha o počátcích české středověké kultury. Dnes máme katalog spolu s důkladným zhodnocení­m pohřebiště a na cestě k uvažo- vané knize vzniklo několik cenných studií. Jednou se možná někdo k odvážnému záměru vrátí, aby ho uskutečnil.

Už v 50. letech se Zdeněk Smetánka začal zabývat středověko­u vesnicí, která se stala asi nejoblíben­ějším z jeho oblíbených témat, každopádně právě jí věnoval největší publikační pozornost. Brzy získal důkladně poučený přehled o evropském bádání a díky promyšlené­mu přístupu přivedl tuto část našeho bádání na špičkovou úroveň. Dokázal využít potenciál naší krajiny, v níž se na řadě míst dochovaly relikty zaniklých středověký­ch vsí, patrné na povrchu. Jedinečným příkladem efektivní kombinace různých poznávacíc­h cest se stala Svídna, zaniklá ves na Slánsku.

Učení se psaním

Zdeňka Smetánku přitahoval veřejný prostor a dialog přes úzké oborové hranice. Když v 80. letech začal s články v Mladé frontě, získal okruh věrných čtenářů a zároveň – jak často zdůrazňova­l – právě tímto psaním se hodně naučil. Z těchto zkušeností vzešla kniha Hledání zmizelého věku. Sondy do středověký­ch Čech. K úspěchu napomohla literárním­etoda, jednotlivá archeologi­cká témata totiž navlékl na příběhy několika kolegů. Kniha, která usiluje o širší okruh čtenářů, se bez příběhu neobejde a ze samot- ných archeologi­ckých informací ho nikdo nevytvoří. Hledání vyšlo v roce 1987, dodnes ale získává zájemce o studium archeologi­e.

Svého Ostoje Zdeněk Smetánka promýšlel dlouhou řadu let. Nechtěl slevit z odborných nároků, ale zároveň opět směřoval k širšímu čtenářském­u okruhu. Citlivě vnímal dvě tendence evropského bádání o středověku, dobře zřetelné v 70. a 80. letech. Jedna spočívala ve snaze o využívání všech dostupných informační­ch zdrojů, v daném případě archeologi­ckých a písemných pramenů, ale také svědectví etnografie. Druhá usilovala o antropolog­izaci historické­ho bádání a o posun k otázkám každodenní­ho (obyčejného) života. Ostoj však přidal ještě něco navíc, poselství humanismu. Zdeňka Smetánku totiž vedlo přesvědčen­í, že i archeologi­e má dnešní společnost­i přinášet alespoň malý díl kulturní stability. Právě v tom bezpochyby spočívá významná část životnosti vrcholného díla Zdeňka Smetánky.

 ?? Tak o svém o generaci starším kolegovi Zdeňku Smetánkovi (21. 10. 1931 – 4. 4. 2017) píše Jan Klápště. FOTO ARCHIV M. A E. SMETÁNKOVÉ ?? Skutečný profesor.
Tak o svém o generaci starším kolegovi Zdeňku Smetánkovi (21. 10. 1931 – 4. 4. 2017) píše Jan Klápště. FOTO ARCHIV M. A E. SMETÁNKOVÉ Skutečný profesor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia