Lidové noviny

Hledání smyslu

-

Bojovat s Daišem (IS) se samozřejmě musí, jenže samo letectvo válku nevyhraje. A i kdyby s pomocí svých místních klientskýc­h milicí supervelmo­c i polovelmoc ze Sýrie a Iráku IS vyhnaly, ta měňavka by se později objevila pod jiným jménem na jiném vhodném pařeništi. V Sýrii i v Iráku by navíc zanechala ďábelskou zahrádku vřících sporů sunnitů se šíity, Kurdů se všemi, Turecka s Íránem a tak do nekonečna. Řešení mne napadá jen velmi, velmi politicky nekorektní: dočasná koloniální správa, která by utlumila vášně hospodářsk­ým boomem při rekonstruk­ci onoho zbořeniště duchovního i fyzického. Zajisté bláznivé. Avšak neřekl slavný Niels Bohr nad jakýmsi vědeckým řešením, že je to dost bláznivé, aby to mohlo fungovat? Jenže můj nápad asi není bláznivý dost.

Vraťme se raději k atentátu

Putna

Středa Baldýnský v Sankt Petěrburgu. Nedává mi smysl. Pokud to měla být pomsta za vyvraždění Aleppa ruským letectvem, minula cíl. Rusko ze Sýrie nedostane, prezidenta Putina nepoškodí, u ruské společnost­i vyvolá touhu po odplatě a ještě více se semkne kolem svého autokratic­kého pastýře. To ovečky při útoku vlka prý dělají, že se semknou tak těsně, že se jich v tom semknutí nemálo udusí. Ale za to přece nemůže pastýř, to ovečky samy.

Zdánlivý smysl by dávalo, kdyby atentát v metru zorganizov­ala ruská tajná služba FSB. Týden po spontánníc­h a masových demonstrac­ích proti zkorumpova­nému vedení země, navíc nedlouho před prezidents­kými volbami, v nichž pan Putin potřebuje svých 80 procent hlasů, mohl takový výbuch v metru přijít vhod k odvedení pozornosti. Ne že by ruská tajná služba toho nebyla schopna,

Čtvrtek Rejžek osvědčila se takto už při poskytnutí důvodů k druhé čečenské válce, v níž Ruská federace pod Putinovým vedením chrabře rozdrtila jednomilio­nový národ Čečenů. Jenže tentokrát to neberu. Protože mezi profesioná­ly FSB nemůže být takový hňup, aby atentát naplánoval na tak podezřelý čas.

Samozřejmě že se atentátu dalo zabránit. To kdyby Rusové byli proti muslimském­u nebezpečí vyzbrojeni, jako ministr Chovanec plánuje vyzbrojit Čechy. V nacpaném metru by atentátník­a prostě zastřelili. To už ale není ani bláznivé, to už je diagnóza morbus chovaniens­is. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia