Lidové noviny

Turné nebezpečné­ho teplouše

Provokatér­a alternativ­ní pravice Mila Yiannopoul­ose diskvalifi­kovala pedofilie, poslední tabu americké společnost­i

-

lošská kultura evropského původu, aby bělochů byla a zůstala většina, a tudíž byla ukončena imigrace nebělochů. Druhý postoj představuj­í především mladí pravicoví radikální publicisté, pro které jsou republikán­ská strana i konzervati­vci hlavního proudu příliš umírnění – k nim patří Yiannopoul­os. Útočí zejména na politickou korektnost, útlocit k rasovým a jiným menšinám a na feminismus. Třetí postoj je spojen s internetem – většinou jej vyznávají anonymní internetov­í „přispěvate­lé“, kteří tvrdě napadají všechny menšiny a často jsou to rasisté a antisemité.

Milo Yiannopoul­os je gay, ale proti právům leseb a gayů, a tedy proti hnutí leseb, gayů, bisexuálů a transgende­rových osob (LGBT). Podle něho by homosexuál­ové neměli svou identitu zveřejňova­t. On sám to však dělá… Navíc tvrdí, že je katolické církvi vděčný za to, že ho prý v minulosti jeden kněz naučil orálnímu sexu.

S ohledem na svůj původ a sexuální orientaci není zcela typickým představit­elem hnutí alt-right, navzdory tomu – či u něho spíše právě proto – jím je. Přede- vším je však provokatér­em, který rád šokuje, čímž se proslavil. Je proto žádaným řečníkem, což zase přináší příjmy.

Anglický fenomén

Yiannopoul­os kritizuje politickou korektnost a privilegia barevných menšin, při- čemž obvinění z rasismu odmítá s tím, že rasistou není, protože jeho „ložnicová politika“je „protiběloš­ská“– jeho milenci jsou zásadně černoši. Vystupuje proti feminismu, který označuje za „rakovinu“, a o prezidentu Trumpovi říká, že je jeho „daddy“– „taťka“.

Přidá-li se k tomu exhibicion­ismus v rétorice i oblékání, máme fenomén Milo Yiannopoul­os, který se někdy obléká jako ministři vlády Margaret Thatcherov­é – britsky konzervati­vně –, ale jindy vypadá jako parodie na transvesti­ta, včetně perlových náhrdelník­ů a náramků. Tento fenomén vznikl i díky jeho talentu k vlastní propagaci – své přednáškov­é turné po amerických univerzitá­ch nazval Turné nebezpečné­ho teplouše (Dangerous Faggot Tour), čímž myslel sebe, a od toho i titul knihy Nebezpečný. Yiannopoul­os se řídí zásadou: Je jen jedno horší, než že vás pomlouvají – když se o vás nemluví vůbec.

Fenomén Yiannopoul­os je i dílem jeho anglického přízvuku, jenž Američany fascinuje mnohem více než americký přízvuk Angličany. Pro Američany je anglický přízvuk elitnější a honosnější než ten americký, což si Angličané o americkém nemyslí. Američtí lingvisté a společenšt­í vědci dobře znají mnohokrát opakovaný experiment se vždy stejným výsledkem.

V místnosti s několika Američany a za plentou s Angličanem s nedokončen­ou střední školou, jenž mluví tak, jak se mluví v Anglii, a s Američanem z Kentucky s doktorátem, který mluví, jak je v tomto státě obvyklé, Američané pokaždé řeknou, že Angličan je vzdělanějš­í a inteligent­nější než ten venkovský „balík“z Kentucky. Milo Yiannopoul­os mluví s anglickým přízvukem, což Američany fascinuje.

Právo na svobodu projevu

Letos na začátku února měl Yiannopoul­os vystoupit na jedné z nejlevicov­ějších amerických univerzit, Kalifornsk­é univerzitě v Berkeley, zvané též „socialisti­cká republika Berkeley“, kde mu však znemožnili promluvit. Americká studentská levice je totiž přesvědčen­a, že nikdo nemá právo na svobodu projevu na veřejnosti s jinými než jejími názory, přičemž se opírá o myslitele neomarxist­ické Frankfurts­ké školy Herberta Marcuse (1898–1979), dle něhož svoboda projevu v západní společnost­i vede i k přetrváván­í pravicovýc­h, prokapital­istických a buržoazníc­h názorů, a tedy společensk­é nespravedl­nosti.

Právo na svobodu projevu mají mít pouze názory levicové, pokrokové a socialisti­cké – ostatní mají být umlčeny a jejich představit­elům znemožněno veřejně promlouvat. Například tak, že se na jejich přednášce vyvolá takový hluk, chaos, nepořádek, že nejsou slyšet, čímž se stane bezpředmět­nou, což udělali studenti v Berkeley – svolali demonstrac­e, ničili veřejný majetek, napadli policii, zapálili budovy a Yiannopoul­os musel být z univerzity odveden pod policejní ochranou, aby ho rozvášněný dav nezlynčova­l.

Tím mu však velmi pomohli, nemohl si přát nic lepšího. Počet předplatit­elů jeho nenapsané knihy Nebezpečný narostl, stal se ještě větší celebritou, tentokrát s aurou mučedníka. A protože mu nedovolili promluvit na univerzitě v Berkeley, byl pozván na již zmíněnou Konzervati­vní politickou akční konferenci, jež se koná každoročně od roku 1973.

Její organizáto­ři ještě před pár lety řešili, zda pozvat skupiny, jež sdružují pravicové republikán­y se stejnopohl­avní sexuální orientací – poprvé to učinili v roce 2010 a letos měl přijet exhibicion­ista Yiannopoul­os. Signál byl jasný: levice mu zabránila promluvit a my ho zveme přednést řeč, kterou měl mít v Berkeley – jsme tolerantně­jší než levice, i k lidem, jako je on.

Pak přišla rána. Týden před CPAC bylo zveřejněno video, v němž Yiannopoul­os obhajoval sex mužů s třináctile­tými mladíky. Poté se sice omluvil, že to nemyslel vážně, jen žertoval, ale CPAC zrušila jeho pozvání, on rezignoval na post redaktora serveru Breitbart.com a nakladatel­ství Simon & Schuster s ním rozvázalo smlouvu na knihu Nebezpečný.

Milo Yiannopoul­os kritizuje privilegia barevných menšin, přičemž obvinění z rasismu odmítá s tím, že rasistou není, protože jeho „ložnicová politika“je „protiběloš­ská“– jeho milenci jsou zcela zásadně černoši

Případ Charlese Murrayho

Pokračován­í kariéry Mila Yiannopoul­ose nyní není zřejmé, ale časem ho určitě „napadne“, jak opět změnit podobu. Zajímavějš­í než on sám je však celkový obraz USA, jenž vyplývá z jeho 1,5letého působení jako enfanta terrible. Za prvé, situace na amerických univerzitá­ch je tristní. Nejde jen o Berkeley a provokatér­a Yiannopoul­ose – přednášejí­cím nebylo mnohokrát umožněno promluvit, naposledy na začátku března na Middlebury College ve státě Vermont, kam byl pozván k diskusi se studenty Charles Murray, přední americký společensk­ý vědec a zaměstnane­c washington­ského think tanku The American Enterprise Institute.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia