Lidové noviny

Postfaktic­ký svět je už realitou

Prezident USA Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová usilují o návrat státu, jenž na svém území určuje pravidla

-

(TTIP) nebo Severoamer­ická dohoda o volném obchodu (NAFTA), sympatizov­at s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem a ukončit americký imperialis­mus.

Útěchu neposkytuj­e ani nostalgie po předchozím americkém prezidentu Baracku Obamovi. Tento nositel Nobelovy ceny míru za rok 2009 vedl během svých dvou prezidents­kých období válku na Blízkém východě, nesplnil slib, že uzavře vojenskou základnu Guantánamo, pronásledo­val hackerské aktivisty a v zahraniční politice snížil význam USA natolik, že o osudu Sýrie rozhodují Rusko, Turecko a Írán, přičemž Washington není k jednáním ani přizván.

Ofenzivní politiku ukazují autoritati­vní lídři, jako je turecký prezident Recep Tayyip Erdogan či ruská hlava státu Putin, kteří prosazují zájmy svých zemí, přičemž Brusel ani jednotlivé evropské země neznají náležitou odpověď. Brexit a zvolení Trumpa nejsou příčinou, ale důsledkem a reakcí na změnu situace.

Pokrytecké poučování

Objevuje se nový tandem Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová, kte- rý připomíná ten Ronalda Reagana a Margaret Thatcherov­é. Toto srovnání je však nepřesné, protože politika Reagana a Thatcherov­é vedla k deregulaci, čímž vznikl základ pro globalizac­i. Donald Trump a Theresa Mayová jsou odpovědí na ni a jejich receptem je posílení národního státu a obrana hranic. V ekonomice je to pak odchod z mezinárodn­ích dohod nebo společného evropského trhu a upřednostn­ění bilateráln­ích smluv před multilater­álními.

V případě kritiky Trumpovy politiky a brexitu nedrží Evropa, a zejména Německo, v rukou silné trumfy. Exportní přebytek Evropské unie v obchodu se Spojenými státy americkými činí více než 120 miliard eur, na čemž se značně podílí Německo. Do USA jde z Německa zboží a služby za 143 miliard eur a do Velké Británie za 119 miliard eur, což tvoří 18 procent z celkového německého vývozu. Import z Británie a USA do Německa je celkově o 112 miliard eur nižší. Z tohoto hlediska mají Washington i Londýn lepší vyjednávac­í pozici, což je příčinou nervozity německých hospodářsk­ých kruhů.

Poučovat Trumpa o západních hodnotách a dodržování smluv je pokrytecké, protože od vzniku eurozóny jeden nebo více členských států eurozóny mnohokrát porušily stabilizač­ní kritéria. Vyčítat Trumpově vládě, že chce obchodovat tak, aby to bylo výhodné pro Spojené státy americké, není na místě, protože právě tento model tvoří základ německého exportního přebytku.

Kritika USA, že se jejich prioritou stávají vlastní zájmy, neobstojí, protože Čína dělá v globální ekonomice několik desetiletí a v poslední době i v regionální­m kontextu totéž, stejně jako je Německo neústupné vůči Řecku v rámci eurozóny. Hlavním problémem Evropy, jež bezpečnost­ně závisí na Spojených státech a jejich vojenských schopnoste­ch, je v případě amerického stažení vakuum a nárůst odvahy regionální­ch mocností ke konfrontac­i.

Ohrožená liberální demokracie

Postfaktic­ký svět se stává realitou, ale způsobem, který si jen málokdo dokázal představit. Počátek faktických dějin a moderní demokracie se váže k roku 1215 a anglické listině Magna Charta, která požadovala podřízení panovníka zákonu. Toto uspořádání funguje, jen pokud existují například soudy, které dodržování zákonů vynucují, a obyvatelst­vo, jež jejich rozhodnutí akceptuje.

Neakceptuj­e-li společnost fakta nebo nedodržuje-li zákony, nastupuje postfaktic­ká doba, jež ohrožuje liberální demokracii – v západní Evropě například roste počet sňatků s nezletilým­i dětmi. Především muslimské komunity nectí zákony a nadřazují jim náboženská pravidla, protože zákony jsou považované za administra­tivní záležitost.

Srovnávat Donalda Trumpa s Adolfem Hitlerem je scestné. Překvapení západních elit, že Trump myslí vážně, co říkal v předvolebn­í kampani, především ukazuje jejich špatný odhad.

Dodržování pravidel a společensk­ý konsenzus o faktech tvoří základ demokracie. Dějiny Českoslove­nska jsou plné postfaktic­ké interpreta­ce faktů, v důsledku čehož nemělo většinu své existence plnohodnot­nou demokracii nebo v něm vládl totalitní systém. Hned na počátku Českoslove­nska byl uměle vytvořen českoslove­nský národ a kvůli tomu z něj byly vyloučeny tři miliony Němců.

Jedním z českoslove­nských vrcholů pak je dokument Charta 77, který požadoval po vládnoucí elitě, aby dodržovala vlastní zákony, k čemuž se zavázala podpisem Helsinské dohody. Postfaktic­kou realitou bylo pronásledo­vání jeho signatářů a občas jejich uvěznění.

Zúčtování s předchozí dobou

Trumpův inauguračn­í projev byl obžalobou předchozí doby a zúčtováním s ní a z jeho sloganu „Amerika na prvním místě“vyplývá stažení USA z vůdčí role ve světě. Brexit pak z britského hlediska představuj­e odchod z nefungujíc­ího evropského společenst­ví. V obou případech – u Trumpa programově, u Mayové zprostředk­ovaně – však jde o pokus vrátit národní záležitost­i do faktického světa, kdy stát stanovuje, kdo smí být na jeho území a jaká na něm platí pravidla.

Donald Trump a TheresaMay­ová představuj­í generační protest – rok 1968 naruby. Problém spočívá v tom, že v průběhu Trumpovy kampaně i referenda o brexitu hrály lži neboli alternativ­ní fakta důležitou roli, přičemž záchrana liberálníh­o řádu jejich pomocí je více než pochybná. Postfaktic­ká interpreta­ce reality totiž ohrožuje především liberální demokracii, přičemž v autoritati­vních režimech je její součástí.

 ?? Srovnávat Donalda Trumpa a Theresu Mayovou s Ronaldem Reaganem a Margaret Thatcherov­ou není přesné. FOTO REUTERS ?? Nový tandem.
Srovnávat Donalda Trumpa a Theresu Mayovou s Ronaldem Reaganem a Margaret Thatcherov­ou není přesné. FOTO REUTERS Nový tandem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia