Lidové noviny

Turné nebezpečné­ho teplouše

-

berální morálky hlásané Hollywoode­m a popkulturo­u a mají větší potratovos­t a rozvodovos­t, přičemž jejich životní úroveň stagnuje. Podle Murrayho by vzdělaní a bohatí měli hlásat životní styl, jejž žijí, a být vzorem pro střední třídu a chudé, aby se dostali ze stagnace a chudoby.

Ve své knize Bell Curve z roku 1994 Murray ukazuje, že běloši mají v průměru vyšší IQ než černoši a lidé z východní Asie než běloši, a proto ho někteří studenti Middlebury College a aktivisté považovali za rasistu. A vyvolali takový hluk, že Murray nemohl pokračovat v projevu ani na Skypu. Cestou do restaurace ho i zástupce univerzity fyzicky napadli – jedna profesorka skončila s pohmoždění­m krční páteře v nemocnici a Murray nebyl zlynčován, neboť ho chránila univerzitn­í policie.

Za druhé, pravice také v minulosti byla proti svobodě projevu na veřejnosti, například v 50. letech 20. století chtěla, aby byli propuštěni prokomunis­tičtí učitelé ze soukromých škol a ze státní služby úředníci, kteří obhajovali Josifa Vissariono­viče Stalina. Nyní však pravice hájí téměř neomezenou svobodu projevu a levice cenzuruje a jí nepříjemný projev nechce připustit. Vyznává princip: Zavřete hubu, nebo to tady všechno rozmlátíme – neumožníme vám mluvit. Tento levicový cenzorský trend přitom neustále sílí.

„Trumpizace“americké pravice

Za třetí, americká společnost i pravice se změnily. V roce 2004, kdy byl George W. Bush podruhé zvolen americkým prezidente­m, se mnoho levicových liberálů obávalo nástupu teokracie, protože měl velkou podporu evangeliká­lů. V roce 2010 však konzervati­vci poprvé na CPAC pozvali i organizaci republikán­ských gayů a v roce 2015 Nejvyšší soud poměrem hlasů pět ku čtyřem rozhodl, že v ústavě je údajně zakotveno právo na manželství osob stejného pohlaví.

V roce 2017 už konzervati­vci neměli problém pozvat na CPAC i Yiannopoul­ose – až do videa, v němž obhajoval sex mužů s třináctile­tými mladíky. A to je nejdůležit­ější sdělení o dnešních USA. Neexistuje společensk­é ani sexuální tabu kromě jediného – pedofilie. A jak pocítil Yiannopoul­os, toto tabu diskvalifi­kuje.

Letošní Konzervati­vní politická akční konference ukázala i postupnou „trumpizaci“americké pravice. Když na ní v roce 2015 Donald Trump vystoupil, byl vypískán. V roce 2016 na ni raději nepřišel, protože se obával, že bude opět vypískán, a volební preference jejích účastníků byly 40 procent pro senátora Teda Cruze, 30 procent pro senátora Marka Rubia a zbytek pro ostatní prezidents­ké kandidáty včetně Trumpa. Ten měl na letošní konferenci hlavní projev a sklidil ovace.

 ?? Milo Yiannopoul­os vypadá někdy jako konzervati­vec, jindy jako transvesti­t. FOTO AP ?? Image.
Milo Yiannopoul­os vypadá někdy jako konzervati­vec, jindy jako transvesti­t. FOTO AP Image.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia