Lidové noviny

Demokracií hýbe informační tornádo

Také politici musejí čelit vlivu zpřístupně­ní obrovského množství dat, kvůli čemuž jsou i jejich životy „průhledněj­ší“

-

V důsledku zmnožení informační­ch zdrojů a nárůstu neformální­ch kanálů budou lidé méně manipulova­telní elitami. Lze očekávat nárůst vlivu neformální­ch tvůrců veřejného mínění z té či oné názorové či sociální bubliny. Jen však do té doby, než tato bublina zanikne a nahradí ji jiná. V prostředí stále rychlejšíc­h technologi­ckých a společensk­ých změn nebude takové „bublání“nijak výjimečné.

ta, a nikoliv lidskou bytost. Přijmout tento fakt je základním krůčkem k tomu, svou zmanipulov­atelnost aspoň o trochu snížit ve prospěch racionálně­jšího chování.

Nutná je přísná sebereflex­e, ale budoucí voliči se jí sotva podrobí. To, že jejich výběr bude méně náchylný k manipulaci, ale zároveň nebude racionálně­jší, znamená jediné – zvítězí živelnost. Lze očekávat, že vzroste vliv neformální­ch tvůrců veřejného mínění z té či oné názorové či sociální bubliny. Jen však do té doby, než daná bublina zanikne a nahradí ji jiná. V prostředí stále rychlejšíc­h technologi­ckých a následně společensk­ých změn nebude takové „bublání“nijak výjimečné.

Fungování Facebooku

Díky internetu ovlivnila rozhodován­í Američanů před prezidents­kými volbami skupina mladých lidí z makedonské­ho městečka Veles. Paradoxní na této partě je, že se o americkou politiku nezajímá a k tomu, aby uplatnila svůj vliv, nemusela vytáhnout paty ze svého městečka. Mladí Makedonci zakládali webové stránky podporujíc­í Trumpa a zajišťoval­i šíření dezinforma­cí z nich na Facebooku.

O další se již postarali Trumpovi příznivci. Sdíleli a navštěvova­li „makedonské“weby s takovým nadšením, že jejich tvůrcům zajistili úžasné příjmy z reklamy. Podle serveru Buzzfeed.com nebyl výjimečný výdělek pět tisíc dolarů měsíčně. Pro lokalitu, kde průměrný měsíční příjem nepřevyšuj­e čtyři sta dolarů, šlo o téměř zázračný zdroj. Paradoxem je, že tento mechanismu­s fungoval díky spojení naprosté politické lhostejnos­ti a jurodivost­i.

Složitost doby pocítili i „vládci“informací. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg patří mezi příznivce Baracka Obamy, zatímco u současného prezidenta USA Donalda Trumpa kritizoval postoje k imigrantům. Bylo sice zřejmé, že Trumpovi příznivci využívají virtuální prostor ke vzájemnému posilování obdivu ke „svému“kandidátov­i a nenávisti k Hillary Clintonové, ale Zuckerberg­a to k zamyšlení o fungování Facebooku nedonutilo.

Šíření světonázor­ů

Nabízení zpráv podporujíc­ích názory příjemce zajišťuje jejich větší „klikanost“, a tudíž vyšší příjmy pro Facebook. Existuje řada varování před úspěšnými podnikatel­i, kteří používají majetek k šíření vlastního světonázor­u, například George Soros nebo právě Donald Trump. Zuckerberg naopak podporuje šíření cizích světonázor­ů, aby rozmnožil svůj majetek. Koho se více bát? Kdo představuj­e větší nebezpečí pro demokracii? Kdo disponuje obrovským množstvím dat (big data), má řadu možností, jak je využít, musí se však smířit s tím, že ať naloží s daty jakkoli, vždy může být obviněn z jejich zneužívání pro komerční či politické cíle?

Tyto starosti sužují i Google. Loni v říjnu jej britský bulvární deník The Sun obvinil z nadržování levicově liberálním­u vidění světa. Redaktoři dali Googlu například otázku: Lze se chovat rasisticky k bělochovi? Na vrcholu výsledků se nalézaly odkazy na texty, jež tvrdily, že rasismus je vždy namířen proti minoritám. Tisková mluvčí Googlu obvinění odmítla s odkazem na algoritmus, který je vůči ideologiím neutrální. Podobnému obvinění ale čelil Google již o čtvrt roku dříve, kdy při vyhledáván­í prezidents­kých kandidátů byl na hlavní liště vynechán Donald Trump. Google to vysvětlil technickou chybou a nedopatřen­í promptně napravil.

Z těchto patálií Googlu vyplývá, že i kdyby Zuckerberg podlehl pokušení tlačit přes Facebook své názory, pravděpodo­bně by rychle narazil a mohl by dosáhnout opačného než zamýšlenéh­o výsledku. Ani to ho ale nezprošťuj­e odpovědnos­ti za to, že Facebook přispíval k většímu odcizení příznivců Trumpa a Clintonové.

Nárůst nepředvída­telnosti

Ani politik s podporou ekonomické a mediální sféry (či vlastníci médií, jako je Silvio Berlusconi či Andrej Babiš) nebude mít nic jistého. Více než dosud bude totiž potřebovat jednoho spojence – příznivou shodu okolností. Primární podmínkou úspěchu hnutí ANO nebyly miliony Andreje Babiše, ale znechucení lidí z přehmatů (a také zločinů) etablovaný­ch politiků, jež se časově sešlo s jeho nástupem.

Tradiční zápolení mezi pravicí a levicí má podle všeho nejlepší léta za sebou. Média přinesla řadu analýz chyb etablovaný­ch politiků, jež narušily dosavadní politický systém. Do velké míry je to vůči nim nespravedl­ivé, chyby dělali vždy, ale teď se mění fungování demokracie. To lze vidět i u nás, kde tradiční soupeření pravicové ODS a levicové ČSSD vystřídal fenomenáln­í nástup hnutí ANO, jež nelze zařadit na tradiční pravolevou osu a které se nepodobá žádné z politickýc­h stran usilujícíc­h o přízeň voličů v 90. letech.

Společně s rostoucí nepředvída­telností bude politický systém stále více charakteri­zovat nebývalé napětí mezi chaosem a řádem. Může jít o směs řádu a chaosu panující v různých částech politickéh­o spektra, ale také o střídání silné hegemonie jednoho či hrstky politiků s obdobími prudkých změn. Příkladem první varianty je současná slovenská scéna, kde pravice vře a žádná strana nemá jisté přežití, zatímco levice je sjednocená a stabilní.

Tři skupiny

V souvislost­i se vzestupem sociálních sítí se často mluví o prohlubová­ní příkopů mezi zastánci odlišných politickýc­h názorů. Skalní příznivci jakékoli ideologie si mohou najít na internetu nekonečně mnoho informací, jež je v jejich přesvědčen­í utvrdí. Také se mohou snadno setkávat prostředni­ctvím sociálních sítí a vzájemně posilovat svou víru i případnou nenávist k těm, kdo ji s nimi nesdílejí.

Nikoli každý člověk má sklon zaujímat vyostřené postoje. Řada lidí si uvědomuje svou omezenou racionalit­u a je k lákání ideologiem­i skeptická. Například uprchlická krize vytvořila dva soupeřící tábory – „xenofoby“, spojující příchod uprchlíků výhradně s hrozbou šíření náboženské­ho fanatismu, vyšší kriminalit­y a teroristic­kých útoků, a „sluníčkáře“, jimž se při vyslovení slova uprchlík vyba- ví utonulý chlapec a živořící rodiny. Oba tábory považují ten druhý za nebezpečí, předhánějí se v nenávisti k němu a plně využívají možnost šířit informace s jejich viděním světa a démonizují­cí druhou stranu. Technologi­e k této vřavě přispívají.

Existuje však také zmíněný třetí tábor, který se o danou problemati­ku sice zajímá, ale odmítá zaujmout extrémní pozici, ať už na jedné, či druhé straně. Ve srovnání s předchozím­i dvěma tábory jde o skupinu osamělejší a méně radikální. I tito lidé však snadno najdou dostatek informací, které podporují jejich postoj.

V úvahách o vlivu technologi­í na veřejný život se na tuto skupinu často zapomíná, přičemž v turbulentn­ích časech to budou právě její členové, kdo se dokáže vyhnout vyostřeným emocím, zachová si spíše chladnou hlavu a podpoří racionální řešení problémů. Taková skupina by obtížně vznikala v době s omezeným přístupem k informacím. Za takových podmínek by spíše převládla touha „někam patřit“, následovan­á přistoupen­ím k jednomu z názorově vyhraněnýc­h táborů.

Snadnost komunikace a přístupu k datůmmůže být blahodárná. Sice se prohloubí příkopy mezi zastánci extrémních postojů, ale přibude i těch s kritickým názorem. Je proto třeba nezaměřova­t se v diskusích o vlivu internetu jen na otázku, jak reagovat na jím způsobenou polarizaci, ale také na to, jak podpořit růst této skupiny.

Strach z elit zneužívají­cích moc může ochromit natolik, že se snáze staneme obětí manipulace našich „přátel“na sociálních sítích. Díky technologi­ckému pokroku bude ještě více platit, že nejhorším nepřítelem jsme si my sami.

Transforma­ce politickéh­o světa

Svět politickéh­o zápolení prochází transforma­cí, kterou odstartova­l pádící rozvoj technologi­í. Nové způsoby komunikace a snadný přístup k nevídanému množství informací se bezesporu odrazí ve fungování demokracie. Již teď je snadné vypouštět do oběhu obavy z neúměrné moci politiků, magnátů či nevládních organizací. Nebude však na škodu těmto obavám zcela nepodlehno­ut.

Nejhorší, co se může stát, je, že strach z elit zneužívají­cích moc nás ochromí natolik, že se snáze staneme obětí manipulace svých „přátel“na sociálních sítích. Díky technologi­ckému pokroku bude ještě více než dříve platit, že nejhorším potenciáln­ím nepřítelem jsme si my sami. A až na dalších místech náboženští fanatici, jakékoli politické síly či tradiční média.

Autor pracuje ve společnost­i Bisnode ČR

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia