Lidové noviny

Vyhraje v Aintree poprvé žena?

- PAVEL GROSSMANN

Hlavní město Velké Británie? Dnes to Londýn nebude. Britové i stamiliony lidí po celém světě budou odpoledne hledět k Liverpoolu, přesněji řečeno k závodišti Aintree. Poběží se 170. Velká národní.

LIVERPOOL/PRAHA Čtyři desítky koní se postaví na start nejslavněj­šího překážkové­ho dostihu světa, jenž se poprvé konal už roku 1836. Který z nich bude na trati dlouhé 4 míle, 3 furlongy a 110 yardů (pro našince zhruba 7200 metrů) nejrychlej­ší a zapíše se do historie?

Tipují a sází všichni, nejenom příznivci dostihovéh­o sportu. Velká národní si totiž za léta získala nejen na ostrovech ohromnou popularitu. U televize ji živě sleduje více než půl miliardy diváků, na vyprodané závodiště Aintree se dostane „jen“sedmdesát tisíc šťastlivců, kteří mohou být přímo u toho. A prosází se více než 200 milionů liber.

Zrádná role favorita

V českémměří­tku se dá její popularita přirovnat k Velké pardubické, oba dostihy jsou si podobné také délkou. Tím však shodné rysy končí. Zásadní rozdíl je ten, že anglický dostih je handicapov­ý. Koně nesou různou váhu, čímž je role favorita ztížena. Ano, jsou legendy jako Red Rum, který zvítězil ve Velké národní třikrát a dvakrát byl druhý, jenže vyhrávají i outsideři. Příkladem může být rok 2013, kdy zvítězil kůň Auroras Encores, na nějž byl vypsán kurz 66 : 1. V roce 2009 měl vítězný Mon Mome dokonce kurz 100 : 1.

„V Aintree vyhrávají koně s příznivou váhou, jimž zrovna ten daný den sedí půda,“tvrdí česká dostihová legenda Josef Váňa.

Vítěz se musí popasovat nejen s konkurencí, ale také s trasou plnou náročných překážek. Jak je Velká pardubická proslulá taxisem, má liverpools­ká Velká národ- ní dvě slavné překážky – Becher’s Brook a The Chair. Becher’s Brook má podobně jako taxis příkop na doskokové straně, U „Židle“je zase doskok vyšší než odskok. Koně v Aintree absolvují ve dvou okruzích 30 překážek, z nichž dvě zdolávají jednou: The Chair a vodní příkop.

Vysoké tempo a náročné překážky si ovšem žádají svou daň. Do cíle se nedostanou zdaleka všichni. Ze čtyřiceti startující­ch závod dokončilo nejvíce koní (24) v roce 1984, ovšem v minulosti se stalo i to, že do cíle se dostali pouze dva účastníci. A třeba v roce 2012 dostih nepřežili dva koně. Ochránci zvířat se proto angažují, organizace Aid Animals přišla v minulosti s kampaní „You Bet, They Die“(Vy sázíte, oni umíra-

Nejslavněj­ší každoročně konaný dostih v Aintree Racecourse v anglickém Liverpoolu má délku 7200 metrů. Do závodu znovu vyrazí čtyřicítka koní, která absolvuje dva okruhy a třicet překážek, včetně slavného Becher’s Brooku.

Počtvrté za sebou má dostih dotaci milion liber a vítěz majiteli vydělá 561 300 liber (přes 17 milionů korun). Podle odhadů bookmakerů fanoušci prosází každý rok okolo 200 milionů liber, což je 6,25 miliardy korun. jí). Dostihová show v Aintree je však nezastavit­elná.

Kdo se zítra stane „nesmrtelný­m“? Podle sázkových kurzů je ve hře několik favoritů. Vieux Lion Rouge měl včera kurz 11 : 1, Definitely Red 12 : 1, čtyři koně (The Last Samuri, Blaklion, Cause of Causes a One for Arthur) 14 : 1. A britští odborníci velmi dobře hodnotí i koně jménem Highland Lodge s kurzem 25 : 1.

Jenže sázkový kurz není vše. Roli mohou hrát i zkušenosti žokeje. Leighton Aspell, jenž sedlal vítěze v letech 2014 a 2015 a v roce 2003 byl druhý, si letos vybral koně jménem Lord Windermere. Jeho kurz? Padesát ku jedné.

Své může sehrát také touha. Katie Walshová, dcera známého trenéra Teda a sestra úspěšného žoke- je Rubyho, byla doposud nejlépe třetí. Letos to už vypadalo, že do dostihu neodstartu­je, ve čtvrtek musela kvůli podezření na zlomeninu ruky do nemocnice. „Naštěstí rentgen ukázal, že je to jen pohmožděné. Může jet,“prohlásila její sestra a manažerka Jennifer. Pokud by Katie vyhrála, stala by se první vítěznou ženou v historii Grand National. Startovat bude na koni Wonderful Charm (33 : 1).

„Českou“stopu dodá letos irský žokej Noel Fehily, který vminulosti několikrát sedlal koně ve Velké pardubické. Do Velké národní povede Blakliona, jednoho z favoritů.

Čeští koně startovali v minulosti v Liverpoolu tři: Essex, Fráze a Valencio. Ani jeden z nich se však do výsledkové listiny nezapsal.

 ?? (v zeleném) po pádu ve čtvrtečním dostihu musela do nemocnice na vyšetření, v dnešní Velké národní však startovat může FOTO PROFIMEDIA ?? Katie Walshová
(v zeleném) po pádu ve čtvrtečním dostihu musela do nemocnice na vyšetření, v dnešní Velké národní však startovat může FOTO PROFIMEDIA Katie Walshová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia