Lidové noviny

Konec peripetií. Sobotka se vrací do NHL

-

PRAHA Už před touto sezonou se chtěl hokejový útočník Vladimír Sobotka vrátit z ruského Omsku do NHL, ale nakonec se dočkal až nyní v jejím závěru. Klub St. Louis s ním počítal už v září do přípravnéh­o kempu, jenže devětadvac­etiletý centr musel dodržet poslední rok tříletého kontraktu v Rusku. Blues jej tak získali až poté, co Avangard vypadl ve čtvrtfinál­e play off KHL.

„Nebylo to jednoduché, stále se objevovaly možné administra­tivní překážky či neochota posunout věci do finále,“popsal Sobotka peripetie návratu do NHL.

Předělaná smlouva

Po uzavření tříletého kontraktu s Omskem měl mít ve smluvě klauzuli, která by mu dovolovala po každé sezoně odejít do NHL. Ale podle deníku St. Louis Post-Dispatch byla smlouva kvůli ekonomické krizi v Rusku předělána a platná klauzule z něj vypadla. A vyplatit se z kontraktu údajně částkou ve výši tří milionů dolarů nedávalo Sobotkovi smysl. Roční kontrakt s Blues na 2,725 milionu dolarů, který mu v roce 2014 stanovila arbitráž, naplní Sobotka až ve zbytku tohoto ročníku.

Zároveň se dohodl i na nové tříleté smlouvě celkem na 10,5 milionu dolarů platné od nadcházejí­cího ročníku. „Jsem hlavně rád, že to vyšlo. Byl to náš plán a všechno bylo splněné, jak jsem chtěl já,“řekl Sobotka.

Těší ho, že se vrací do St. Louis, i když nabídku Omsku zvažoval. „Těžké rozhodován­í to bylo. Řekl jsem si, že to po těch třech letech v Rusku chci vyzkoušet zpátky do Ameriky. Už to bylo takové na hlavu v Rusku. Rozhodně je v Americe lepší život a chtěl jsem sám sobě dokázat, že na to mám,“doplnil Sobotka, jenž by se návratu do sestavy Blues měl dočkat už o víkendu.

Chtěl znovu do zámoří

„Byl to asi náš nejzamotan­ější případ pro řešení. Vláďa měl na jedné straně platnou smlouvu s Omskem, která končila 30. dubna letošního roku, a na druhé straněměl arbitráží přiřčenou smlouvu se St. Louis, která je při jeho absenci odložena a musí ji odehrát v případě návratu do Ameriky,“popsal Sobotkův agent Robert Spálenka.

„Museli jsme řešit několik věcí najednou. Bylo to ukončení smlouvy v Omsku, protože bez něj bychom vůbec neměli právo jednat v NHL o možnosti jeho návratu. V St. Louis jsme museli řešit odehrání té arbitráží přiřčené smlouvy co nejrychlej­i, aby mohl podepsat novou dlouhodobo­u smlouvu a návrat do NHL mu dával ekonomicky smysl,“doplnil Spálenka.

Sobotku totiž Omsk lákal k prodloužen­í angažmá. „Dali mu nabídku na dvouletý kontrakt opravdu vysokých parametrů, takže Vláďa měl hodně zamotanou hlavu, pro co se rozhodnout. Zvítězila touha zahrát si ještě v nejlepší lize světa a pokusit se dokázat si, že patří mezi nejlepší hráče na světě,“uvedl Spálenka. čtk

 ?? Bude v NHL opět hrát za St. Louis Blues FOTO ČTK/ AP ?? Vladimír Sobotka
Bude v NHL opět hrát za St. Louis Blues FOTO ČTK/ AP Vladimír Sobotka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia