Lidové noviny

Půjčím ti sto, vrátíš mi dvě stě

Kdy a proč se úvěr stává nemravným. A proč se v Česku situace lichvou postiženýc­h dlužníků stává společensk­y neudržitel­nou

- DANIEL HŮLE

Lichva je, obdobně jako prostituce, stará tisíce let. A podobně jako prostituce v sobě nese i lichva nádech špinavosti. V různých obdobích byla společnost­í více či méně tolerována. Zároveň jde o amébní jev: v čase dochází k proměnám jak jeho definice, tak vztahu společnost­i k němu.

Temná minulost půjčování peněz se promítá i do současnost­i. Běžně slyšíme lidi mluvit o nemravném úvěru (což je zakotveno i v zákoně). Přitom u jiných oblastí obchodu se spokojíme s hodnocením, že nějaké zboží či služba stojí příliš mnoho. Pokud například za roční pronájem přívěsného vozíku zaplatíme cenu desetkrát vyšší, než kolik stojí, nejspíš se nad tím nepozastav­íme. Pokud v restauraci zaplatíme za obyčejnou vodu o šestnáct tisíc procent více, než je její pořizo- vací cena, řekneme si, že to je drahé, ale musejí tam zaplatit nájem a personál. Obdobné náklady však musí pokrýt i poskytovat­el úvěru, navíc oproti většině s rizikem, že mu dlužník úvěr nesplatí.

Tento týden vešla ve známost aktuální čísla o stavu Čechů, kteří čelí exekuci: je jich 9,3 procenta, tedy každý jedenáctý občan této země. Jaké jsou nikoliv konkrétní sociální podmínky, nýbrž širší historické souvislost­i, které k zadlužení a posléze k exekucím vedou, se pokouší formulovat následujíc­í text.

V proměnách staletí

Vývoj společensk­ého vnímání lichvy neprobíhá lineárně, charakteri­zují jej výkyvy. Paradoxem je, že již v babylonské říši, tedy téměř před čtyřmi tisíci lety, byla lichva (alespoň podle Chammurapi­ho zákoníku) vnímána podobně jako dnes v Evropě. Nebylo za ni považováno samotné půjčování peněz, nýbrž nepřiměřen­ý úrok. Pokud jde o roční úrokovou míru, v babylonské říši se hranice lichvy pohybovala kolem jednoho sta procent, což je ve své podstatě podobná situace jako v nynějším Česku. Obdobná situace ohledně půjčování peněz panovala i v antickém Řecku, kde se obvyklá výše roční úrokové míry (nikoli hranice lichvy) pohybovala kolem deseti procent. Ve starověkém Římě byla, podobně jako v babylonské říši, hranice stoprocent­ní roční úrokové míry považována za lichvu. Ačkoli v Česku nemáme taxativně stanovenou hranici lichvy, existuje několik judikátů, podle nichž za ni soudy považovaly roční úrokovou míru šedesát procent. I tak jsou u nás běžně a beztrestně nabízeny úvěry daleko nevýhodněj­ší.

Jinou kapitolu představuj­í všechna tři monoteisti­cká náboženstv­í. Judaismus na základě Starého zákona protektivn­ě definuje vyšší ochranu židů, kterým jiní židé nemohou půjčovat peníze navýšené o úrok. V křesťanstv­í po prvním nikájském koncilu (tento první ekumenický koncil se uskutečnil roku 325 n. l. vmaloasijs­kém, dnes tureckém městě Nikáj) sílí přesvědčen­í, že jakýkoli úrok představuj­e hřích. Za lichvu je považováno samotné půjčování na úrok. Toto pojetí lichvy v křesťanstv­í přetrvá víceméně po celý středověk až do novověku. Podobně se k půjčování peněz za úrok staví i korán; lichva je muslimy považována za smrtelný hřích dodnes.

V rámci křesťanstv­í zásadně ovlivnil pohled na lichvu ve 13. století žijící Tomáš Akvinský a v jeho dědictví pokračoval­a řada dalších scholastik­ů. Vzdor Akvinského nezpochybn­itelnému přínosu křesťanské filozofii je jeho absolutně kritický názor na lichvu obtížně pochopitel­ný. Zvláště pak v kontextu jeho liberálníh­o pohledu na obchod a koncept spravedliv­é ceny, který nejlépe charakteri­zu- je příběh obchodníka, jenž přijede do oblasti zasažené katastrofo­u. Akvinský zastává názor, že obchodník není povinen informovat místní obyvatele o skutečnost­i, že jsou na cestě další obchodníci, čímž by snížil cenu svého zboží, a naopak může i za těchto okolností stanovit maximální cenu za své zboží, kterou jsou ochotni lidé zaplatit. Tomáš Akvinský svůj odpor proti půjčování peněz za úplatu opřel mimo jiné o teorii neměnné hodnoty peněz, z čehož odvodil, že zvyšování hodnoty o úrok je popřením přirozenos­ti peněz jako takových. Naproti tomu půjčování zboží, naturálií, za úrok považoval za legitimní zdroj obživy.

Symbolický relikt

Ani prohibiční snahy významných náboženský­ch autorit však nedokázaly vymýtit lidskou potřebu půjčit si a půjčovat peníze. V zemích, kde právní rámec vychází z práva šaría, nejsou sice oficiálně poskytován­y hotovostní půjčky, avšak hypotéky, popřípadě jiné spotřebite­lské úvěry jsou i tam oficiálním a etablovaný­m produktem většiny místních bank. Těmto půjčkám se říká „murabaha“. Místo úroku je klientům účtována překupnick­á provize, kdy nemovitost koupí banka a klientovi ji předprodá s výraznou přirážkou a tuto prodejní cenu mu umožní následně splácet formou „bezúročnéh­o“úvěru. Z důvodu, že faktický úrok musí být vyčíslen dopředu bez možnosti korekce v případě negativníh­o hospodářsk­ého vývoje, se banky jistí rezervou v podobě vysoké přirážky. Majetek je tak pořizován většinou za vyšší cenu, než jaká by byla cena bez prohibice úroku. Ve své podstatě jde o model, který odpovídá i zásadám prosazovan­ým Tomášem Akvinským.

V křesťanský­ch zemích se během středověku vyvinula zvláštní toxická symbióza mezi křesťany a židy. Zatímco křesťané nemohli půjčovat na úrok nikomu, židé měli půjčky s úrokem zapovězeny pouze vůči židům. Poté, co roku 1215 bylo na čtvrtém lateránské­m koncilu židům zakázáno vlastnit půdu a provozovat zemědělstv­í, došlo u nich k intenzivně­jší orientaci na obchod a hlavně na finančnict­ví. S rostoucí měšťanskou společensk­ou vrstvou však židé byli vytlačován­i i z oblasti obchodu. Hlavní doménou hospodářst­ví židů se proto staly finanční služby – půjčky, které poskytoval­y jak chudým lidem, tak panovníkům. Právě čerpání finančních služeb židům neslo jistou míru ochrany ze strany místních vládců. Těm ostatně židé často platili přímé daně. Zároveň však docházelo postupně k úplné kulturní, společensk­é i ekonomické izolaci židů v ghettech, takže jedinými interakcem­i mezi komunitami bylo právě poskytován­í úvěrů. V případě, že panovník neregulova­l výnosem výši úroku, docházelo k růstu úroků až na několikaná­sobek hodnoty běžné během minulých tisíciletí (to se pak úroky vyšplhaly na 150 až 260 procent!). Během středověku tudíž došlo k silnému spojení židů s drahými úroky, lichvou. A toto spojení nezmizelo ani v období liberálněj­šího novověku, kdy bylo postupně povoleno půjčování na úrok všem.

Ani prohibiční snahy významných náboženský­ch autorit nedokázaly během staletí vymýtit lidskou potřebu půjčit si a půjčovat peníze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia