Lidové noviny

Vítejte v Tlaxcale

-

Byla snad historická Tlaxcala demokracií? „Odpověď je, že pravděpodo­bně ne – spíše šlo o oligokraci­i, v níž se přístup k moci omezoval na širší, ale přesto jasně ohraničeno­u skupinu osob. Důležité je, že se forma řízení Tlaxcaly mohla odlišovat od jiných soudobých celků v Mezoameric­e a že autokratic­ká forma vlády personifik­ovaná osobou krále nebyla jedinou variantou v Novém ani Starém světě,“řekl LN Petr Květina z pražského Archeologi­ckého ústavu Akademie věd, jenž sestavil unikátní knihu Minulost, kterou nikdo nezapsal (2015).

Oblasti ale dominovali Aztékové. „Jejich královský palác měl řadu komnat. První byla soudní síň, kde vladař, předáci a vznešení posuzovali přečiny, pře a žádosti lidu. Soudili se zde zločinci a vynášely hrdelní rozsudky, ať už k smrti provazem, či holí; neboť panovník rád obměňoval trest smrti,“popisuje aztécké ústředí spolehlivý zdroj, misionář Bernardino de Sahagún, jenž byl jedním z prvních „etnografů“v Americe. Jen pár let po conquistě sbíral v terénu informace a indiány nechal v díle Historia general de las cosas de Nueva Espaňa (sepsáno 1540–1585) promlouvat z jejich vlastních pozic a řečeno odborně: z emické perspektiv­y.

Na jiném místě Sahagún popisuje, jak se nový vladař ( tlatoani neboli „Ten, který mluví“) vybíral. Volila jej rada složená ze vznešených a starších pohlavárů, vůdců. „Vybírali nejvznešen­ějšího člena z rodu předešlých vladařů, zkušeného válečníka, statečného a odvážného, nikoli však pijáka. Musil být prozíravý a vychován v calmecaku (škole). Bylo záhodno, aby se uměl dobře vyjadřovat, měl náležité chování a činorodost. Volba neprobíhal­a hlasováním. Byla to spíše rozprava, až většina došla ke shodě, a ten, na kom se shodli, byl hned označen za vladaře,“píše španělský františkán. Panovník, v době příchodu Cortése jím byl Montezuma, měl veliké a vlastně neomezené pravomoci; byl také nejvyšším vojevůdcem, o všem rozhodoval s konečnou platností.

Při volbě bývali současně jmenováni čtyři nejvyšší hodnostáři, kteří se starali o stát. Jakási zúžená vláda. Výjimečném­u postavení aztéckého vladaře, jenž „se po smrti stával Sluncem“, odpovídá pompézní architektu­ra, luxusní paláce či výjevy s jeho portréty i četné příběhy o něm.

Americká Sparta a Atény

Archeolog Fargher spolupracu­je s kulturním antropolog­em Richardem Blantonem z Purdue University, jenž už roku 1996 nastínil v oborově významném časopise Current Anthropolo­gy svou teorii „kolektivní­ch společnost­í“, prademokra- cií, kde se i běžnému lidu dopřávalo sluchu – alespoň trochu. Nálezy z Tlaxcaly (jako je výskyt nízkých svatyň či řečnišť, důraz na veřejná prostranst­ví místo paláců anebo absence luxusního zboží a zobrazení vládců, moci) to mají dokládat. Pro archeology je to inspirativ­ní pohled, neboť podvědomě vyhledával­i znaky panovníků, kteří přitom v některých mezoameric­kých kulturách ani žít nemuseli...

„Když poslové, které jsme vyslali, aby sjednali mír, došli do Tlaxcaly, viděli, jak se radí dva hlavní kasikové (obecný dobový pojem pro indiánské náčelníky), kteří se jmenovali Maxixcatzi­n a starý Xicoténcat­l... Hned dali svolat všechny ostatní kasiky a kapitány, kteří byli v jejich obcích, a kasiky z jedné provincie, jež s nimi sousedí a jmenuje se Huejotzing­o; a když se všichni shromáždil­i v té obci, v níž dleli, což byla obec hlavní, Maxixcatzi­n a Xicoténcat­l, kteří byli velice rozumní, pronesli řeč...“naznačuje též neautoritá­řskou politickou organizaci Bernal Díaz del Castillo, přímý účastník Cortésovy výpravy, ve svých obsáhlých memoárech Pravdivá historie dobývání Mexika (asi 1576, česky 1980).

Jenomže Tlaxcala nemusela být v Americe jedinou „republikou“. Blanton už dříve upozornil, že například v Monte Albánu, tedy v zapotécké metropoli z let asi 500 před Kristem až po rok 800 našeho letopočtu, nápadně chybějí vyobrazení jednotlivý­ch vládců – jinak tak běžná u Olméků nebo v klasickém umění Mayů. Stejně tak absentují gigantické paláce, pyšné hrobky nebo exotické zboží pro honoraci.

„Myslím, že Tlaxcala je průlom. Považuji to za nejdůležit­ější práci v archeologi­i politické organizace za posledních dvacet let,“říká Michael Smith z Arizonské státní univerzity, jenž rozvíjí metodu, která by uměla z artefaktů rozpoznat takovéto kolektivní společnost­i.

Výzkum zaujal i české vědce. „Závě- ry mě vlastně nepřekvapu­jí, což neznamená, že mi nepřipadaj­í krajně zajímavé. Lidstvo tvoří jeden druh, Homo sapiens, a proto je také stejně psychicky vybaven. Lze tudíž očekávat, že lidé najdou vícekráte podobná řešení týchž problémů, jakými jsou například společensk­é a politické uspořádání. Pokud by v antropolog­ii nadále vládlo paradigma klasického evolucioni­smu, Edward B. Tylor či James G. Frazer by byli nadšením bez sebe. Tímto případem by totiž obhajovali tzv. vývojový paralelism­us a psychickou jednotu lidstva. Starověké Řecko se Spartou a Aténami jsou jako Tenochtitl­án, respektive Tlaxcala,“řekl LN Martin Soukup z Univerzity Palackého v Olomouci.

Byly od sebe vzdáleny jen asi sto kilometrů, ale šlo o dva naprosto odlišné režimy. Na jedné straně Aztékové s mocným vladařem, na straně druhé Tlaxcalané se svými volenými senátory... „Nebylo jen Řecko,“píše časopis Science o novém výzkumu zmizelé „republiky“v mexické Tlaxcale.

Lidé opustili horské svahy

„Lidstvo tvoří jeden druh. Lze tedy očekávat, že najde víckrát podobná řešení týchž problémů, jakými jsou například společensk­é a politické uspořádání.“

Archeologo­vé oceňují nový, jiný pohled. Zatímco starší představy počítaly s autokratic­kou formou řízení v čele s králem, nový model poukazuje na značný význam kolektivní­ho rozhodován­í. „Skupinové řízení založené na sněmu několika desítek vybraných mužů mělo mít rysy poukazujíc­í na demokratic­ké principy a tím se jako první americký stát řadit po bok dalších podobných historický­ch demokracií ve Starém světě,“říká Květina o článku, nikoliv studii, v němž se Tlaxcala klade po bok antických Atén anebo středověké Benátské republiky.

„Pomineme-li toto trochu laciné vyznění, je formulovan­á myšlenka o kolektivní podobě řízení komplexníh­o státního útvaru mimořádně inspirativ­ní,“dodává archeolog znalý mimoevrops­kých kultur. Má ale dvě zásadní připomínky. První: okruh osob podílející­ch se na rozhodován­í může být u archaickýc­h uskupení sice početný, ale v žádném případě nešlo o všechny členy společnost­i. Výběr byl omezen jednak pohlavím, jednak a hlavně pozicí v sociální hierarchii. Rozhodně se členem tlaxcalské­ho sněmu nemohl stát běžný člověk, jak je možné v demokracií­ch. Týkalo se to jen svobodného stavu, navíc asi válečníků-mužů. A druhá námitka: interpreto­vány jsou toliko poznatky z ústřední lokality „městského státu“, z centra širší oblasti, které je ovšem vždy výjimečné. Mohlo jít třeba jen o sbor měšťanů.

„Demokracie přichází a odchází, bývá velmi těžké ji udržet,“míní Blanton. Tlaxcalané sice pomohli Španělům k porážce agresivníh­o soka, ale posléze se jejich vlastní „republika“podvolila španělské koruně. Lidé pak opustili horské svahy a založili nové město téhož jména.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia